Shakespeare is hier, zondag in Garenspinnerij

Op 23 april, zijn geboorte- en sterfdag, biedt Cultuurhuis Garenspinnerij een middagvullend programma over Shakespeare. Stadsdichter Jeffrey van Geenen verzorgt de opening. Bekijk de theatervoorstelling 'Shakespeare is hier', doe mee met een workshop en maak kennis met zijn bijzondere, beeldende taalgebruik. Ontdek dat de thema's van toen nog steeds heel actueel zijn! (Voor iedereen vanaf 8 jaar.)

Wie was Shakespeare?

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook door zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en word wel beschouwd als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre kan worden verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

boek shakespeare burgemeester hanneke maurits.jpg

'Lost years' in Gouda?

De late jaren 1580 staan bekend als Shakespeares 'lost years', omdat onbekend is waar hij was en wat hij precies deed nadat hij Stratford voor Londen had verlaten. Een van de theorieën luidt dat Shakespeare als acteur met een toneelgezelschap op tournee zou zijn meegetrokken... zou hij in die periode ook in Gouda zijn geweest? Dat kun je lezen in het boek van Maurits Tompot en Hanneke Leroux, initiatiefnemers van deze middag. Of je kunt het hen vragen op 23 april.

VOORSTELLING 'Shakespeare is hier'

Voorstelling 1: 14.00-14.45 uur
Voorstelling 2: 16.00-16.45 uur

Jongeren van het Jeugdtheaterhuis voeren de monologen van Shakespeare op, afgewisseld met muziek uitgevoerd door het Symfonieorkest van Cultuurhuis Garenspinnerij. De monologen vertegenwoordigen vier emoties die zowel in het theaterspel als in de muziek terugkomen. Na afloop van de voorstelling mogen de bezoekers zelf een instrument uitproberen.

WORKSHOPS

Eerste workshopronde: 14.00-15.15 uur 
Tweede workshopronde: 15.45-17.00 uur

Theaterworkshop (Peter Meijer)
Ontdek 'Romeo en Julia' en speel hun beroemde balkonscène of herbeleef het gevecht van Romeo met zijn rivaal. Leer hoe je een oude scène op een moderne manier speelt of hoe je op het toneel vecht en doodgaat. Ter inleiding van elke workshop maak je kennis met de beroemdste zin uit Shakespeares werk: "To be or not to be..."

Illustreren met Shakespeare (Adelien Noordzij)
Laat je inspireren door uitspraken en citaten van Shakespeare en ga aan de slag met gekleurd papier, tijdschriften, stiften, krijtjes, fineliners en meer. Je maakt een tekening, schilderijtje of collage gebaseerd op de teksten die jij mooi vindt. 

Sonnet maken (Goudse Dichtersschool)
Schrijf je eigen gedicht en leer het voordragen. Oorspronkelijk betekende het woord sonnet 'een kort gedichtje'. Tegenwoordig bestaat een sonnet altijd uit 14 versregels. Samen met de dichters van de ‘Goudse Dichtersschool’ schrijf jij een eigen sonnet!

De Regenboogalliantie houdt op deze middag een extra Regenboogcafé.

shakespeare_zonderbril.jpg

Tickets

De voorstelling en de workshop zijn aan elkaar gekoppeld, je kiest dus voor de 1e of 2e voorstelling met een workshop naar keuze in het andere blok. Tickets kosten € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen - vanaf 8 jaar. (Tarief is inclusief een drankje in de foyer.)

Schrijf je hier in


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.