Sinterklaas Gouda

Sinterklaas en de Pieten zijn weer in Gouda aangekomen

Zojuist hebben Sinterklaas en zo'n 150 roetveeg-Pieten weer voet aan Goudse wal gezet. Daarna volgt een feestelijke intocht, de grootste van het Groene Hart, die eindigt bij het oude stadhuis op de Markt. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Vrolijk

“Ik word echt vrolijk van het intocht-programma”, aldus Sinterklaas vanaf de stoomboot. Traditiegetrouw begint de goedheiligman z’n dag met een boottocht over de Turfsingel en Kattensingel. Om 10u15 meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat.

Daarna begint Sinterklaas op z’n paard Ozosnel aan de route over de Kleiweg en de andere straten in de binnenstad. Het is een drukke bedoening, want naast meer dan 150 Pieten, lopen er ook twee muziekkorpsen mee: Gouda’s Harmonie en natuurlijk de enige echte Pietenband. Rond 12u30 bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar ze in een korte ceremonie worden ontvangen door burgemeester Verhoeve.

sinterklaas bij stadhuis burgemeester.png

Beste plekjes langs route

Het kan best druk worden in de binnenstad. Voor mensen die nog zoeken naar een mooi plekje, kent Sinterklaas door z’n jarenlange ervaring ook de rustigere delen van de route. Voor de tocht met de stoomboot zijn dat de kades van de Turf- en Kattensingel. En in de binnenstad is er in de Naaiersstraat, Achter de Vismarkt en de Korte Tiendeweg vaak nog zat plek.

Pietenschool

Na de intocht gaat het feest zaterdagmiddag trouwens gewoon door. Van 12u30 tot 15u30  is er een Pietenschool Achter de Waag en op de Markt. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en pakjes stapelen. Nieuw is het spel lettergooien, helemaal in het thema van dit jaar. Op de Oosthaven, voor Museum Gouda, is er ook weer de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten. Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma. Sinterklaas en de 
Pietenband trekken de hele middag langs de spelletjes.

Weken na de intocht

Een week na de intocht – op zaterdag 25 november – brengen Sinterklaas, de Pieten en de Pietenband een bezoek aan Winkelcentrum Bloemendaal. Ook hier kunnen kinderen hun pietendiploma halen. 

Om goed uitgerust bij al die festiviteiten te verschijnen, slaapt Sinterklaas als vertrouwd in Museum Gouda dat deze weken is omgedoopt tot het ‘Huis van Sinterklaas’. Ook hier is iets misgegaan met de chocoladeletters. Kunnen de kinderen er tijdens hun tocht door het museum achter komen welke letters nodig zijn? Ook kunnen ze zelf een letter versieren.

“Wat een gezellige tijd staat ons allemaal weer te wachten. Ik kijk er naar uit iedereen weer te zien”, aldus de goedheiligman vanaf de stoomboot onderweg naar Nederland. Het hele programma is te vinden op www.sinterklaasgouda.nl en via Facebook en Instagram. 

Route intocht:
9.30 uur: Stoomboot vaart over de Turfsingel
9.45 uur: Stoomboot vaart over de Kattensingel
10.15 uur: Aankomst Regentesseplantsoen / Herpstraat
11.00 uur: Aanvang intocht
11.10 uur: Kleiweg
11.40 uur: Naaierstraat, Achter de Vismarkt, Lange Groenendaal, Korte Groenendaal
12.00 uur: Markt
12.10 uur: Korte Tiendeweg, Zeugstraat
12.20 uur: Achter de Waag
12.30 uur: Ontvangst burgemeester op het stadhuis

Sint stapt af:
11.15 uur: Kleiweg
12.10 uur: Lange Tiendeweg

Pietenschool:
12:30 uur: Start Pietenschool Achter de Waag + Oosthaven (bootje varen)
14.00 uur: Sinterklaas en Pietenband bezoeken activiteiten Achter de Waag
14:30 uur: Sinterklaas en Pietenband bezoeken Markt
15.00 uur: Sinterklaas bezoekt bootje varen (Oosthaven) + Huis van Sinterklaas in Museum Gouda

sinterklaas route Intocht.png


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid