Op naar Nul

Spectaculaire finale Wattsons lab op basisschool Park en Dijk

Brede School Gouda en verduurzamingspartner Op Naar Nul zijn samen gestart met het bewustmakingsprogramma over duurzaamheid, genaamd het Wattsons lab. Op basisschool Park en Dijk werden de eerste lessen over duurzaamheid gegeven, waarna een spectaculaire finale volgde.     

Het Wattsons lab

De leerlingen startten drie weken geleden samen met de Wattsons, slimme onderzoekers over duurzaamheid, met de opening van het Wattsons lab. De Wattsons, gekleed in labjas en labbril, leerden de kinderen hoe zonne-energie werkt en hoe we samen beter voor de aarde kunnen zorgen. In het lab ontdekten de leerlingen de afgelopen weken via opdrachten en proefjes veel over energie, water, eten en afval. Zo werden ze zelf ook slimme onderzoekers binnen het thema duurzaamheid. De Wattsons waren benieuwd hoe duurzaam de school al bezig is, waarvoor codes vereist waren om de uitslag te achterhalen.In het lab waren de codes te vinden die verstrooide Wattson was kwijtgeraakt. Als de codes niet op tijd werden ingevoerd, zouden er gekke dingen op de school kunnen gebeuren!  

Ook de kinderwethouder Duurzaamheid en Natuur Anne Warga is bezig met beter zorgen voor de natuur. ‘Ik vind duurzaamheid belangrijk omdat ik niet wil dat de aarde kapotgaat en dieren en planten uitsterven. Wij kunnen met z’n allen een verschil maken door hele kleine dingen te doen, zoals de verwarming uitzetten als je niet thuis bent, vaker op de fiets te gaan in plaats van met de auto en minder papier en plastic te gebruiken.’

maak gouda duurzaam wattsons lab.jpg 

Duurzame wens voor de toekomst  

Vrijdag sloten de Wattsons het programma met de klassen af in een spannende finale. De leerlingen hadden alle codes gevonden en de school gered! Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De kinderen dachten na over hoe de wereld er over vijftien jaar uitziet. Alle duurzame wensen gingen in een wensenbrievenbus die over vijftien jaar pas weer geopend wordt. Dan zien de leerlingen of hun duurzame wensen zijn uitgekomen!  

Gemeente Gouda

In Gouda wordt hard gewerkt aan een duurzame toekomst voor alle kinderen. Daar hoort ook bewustwording over wat ons energiegebruik met de aarde doet bij. Vanuit het programma Energietransitie heeft Gemeente Gouda daarom het Wattsons lab bekostigd. De doelen die vanuit het programma Energietransitie worden gesteld sloten aan bij het thema Natuur en Techniek van de Brede School Gouda. Nog vier andere Goudse scholen, Al Qalam, Het Avontuur, De Carrousel en Het Schateiland hebben gebruik gemaakt van het aanbod van de Brede School en zullen kennis gaan maken met de Wattsons! 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

4 en 5 mei vandaag 18:53

Rondleiding ‘Gouda in de oorlog’ op 4 mei op Oude Begraafplaats

Voorafgaand aan het programma op de Markt houdt de Oude Begraafplaats Gouda op zaterdag 4 mei twee keer een rondleiding met als thema ‘Gouda in de oorlog’. De rondleidingen starten om 13u30 en 14u30 en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Advertorial Theater vandaag 18:49

Ex-profvoetballer Eljero Elia geeft masterclass in schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 18:46

Week van Tweedehands Textiel: doe jij mee?

Om het belang en plezier van het hergebruik van textiel te benadrukken heeft het Leger des Heils de Week van Tweedehands Textiel in het leven geroepen. Dit jaar is het alweer de 6e editie. Doe jij mee? Breng je kleding bijvoorbeeld naar Stichting kringloop Gouda of Appel&Ei!

4 en 5 mei vandaag 18:44

Bevrijdingsdag in Gouda volop activiteiten

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. En wel op de Goudse manier: samen. Wandel mee voor vrijheid en vrede, bezoek de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jóu?’ en ga kijken en luisteren bij Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.

Geschiedenis vandaag 18:12

Gunter Demnig plaatst laatste twee van in totaal 389 Stolpersteine

Na 14 jaar is dinsdag het project afgerond dat Soesja Citroen in 2010 begon. Gunter Demnig plaatste de laatste twee Stolpersteine op De La Reylaan 24 voor Siegfried Seemann en op Bogen 63 voor Herman Salomon Hamburger. Sinds 2010 zijn er in Gouda 389 van deze ‘struikelstenen’ geplaatst. Tijdens de oorlogsjaren werden 389 joodse stadsgenoten vermoord. Met deze laatste twee Stolpersteine is voor ieder van hen een gedenkplaats gecreëerd. 

Advertorial Winkels vandaag 18:10

Klant is Koning VIP-avonden bij Diertotaal Utopia

Diertotaal Utopia heeft iets leuks voor je in petto! Op woensdag 24 april in Winkelcentrum Goverwelle en donderdag 25 april in Winkelcentrum Bloemendaal zijn het de Klant is Koning VIP avonden bij Diertotaal Utopia. Met Koninklijke aanbiedingen. Maak kans op leuke prijzen. Een hapje en drankje. En natuurlijk wat lekkers om mee te nemen voor je huisdier.