Speelde Genootschap belangrijke rol bij kaas-importheffingen van Trump?
Tijdens de eerste termijn van Donald Trump wisten Goudse en Edammer kaas een invoerheffing te ontlopen. Terwijl Franse en Italiaanse kazen als Comté en Parmezaan wel een heffing van 25% voor de kiezen kregen. Een ceremoniële titel Ere Waegemeester van het lokale kaasgilde Stichting Genootschap Graaf Floris de Vijfde voor de voormalige ambassadeur van Amerika Pete Hoekstra kan een rol hebben gespeeld bij het besluit van de Amerikanen.
Ere Waegemeester
'Heeft ons Genootschap een belangrijke rol gespeeld bij de importheffingen van Trump?", zo vraagt Rob van Willigen, voorzitter van Stichting Genootschap Graaf Floris de Vijfde zich af.
Tijdens Trumps eerste termijn ontliepen Goudse en Edammer kaas invoerheffingen, terwijl Franse en Italiaanse kazen zoals Parmezaan en Comté een tarief van 25% kregen. Diplomaten en lobbyisten draaien overuren in Washington nu de Amerikaanse president Trump links en rechts invoerheffingen aankondigt. Europese bedrijven halen alles uit de kast om een uitzonderingspositie te bedingen. Zes jaar geleden kreeg Nederlandse kaas zo’n speciale status - maar waarom precies, dat weet niemand.
De reden hiervoor is onduidelijk, maar een ceremonieel bezoek van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra aan Gouda in 2019 lijkt een rol te hebben gespeeld. Hij werd benoemd tot Ere Waegemeester van de Goudse kaasmarkt en had contacten met zuivelgigant FrieslandCampina.
Invloed
Hoewel diplomaten, brancheverenigingen en de Nederlandse overheid ontkennen dat er specifiek beleid achter de uitzondering zat, is er gespeculeerd dat lobby-inspanningen en Hoekstra’s persoonlijke band met Goudse kaas invloed hadden.
De gemeente Gouda bevestigt dat er contact was met de ambassade over handelsbelemmeringen. Voormalig stadsdichter Pieter Stroop van Renen schreef zelfs een brief aan de ambassade om steun te vragen.
Hoekstra ontkent echter betrokkenheid bij de tariefbesluiten, en de Amerikaanse ambassade geeft geen commentaar. Het blijft een mysterie waarom juist Goudse en Edammer kaas werden gespaard.
Lees verder en meer over Het kaasmysterie in het Financieel Dagblad.