Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Staatssecretaris Eric van den Burg opent AZC Molenwiek

Sinds 22 december 2021 bood Gouda tijdelijke noodopvang aan vluchtelingen op de hotelboot aan het Ruige Weteringpad te Gouda. Begin deze week verhuisden de huidige bewoners van de hotelboot naar het AZC Molenwiek op de Groningenweg 6. Het nieuwe AZC wordt morgen, donderdag, officieel geopend.

AZC De Molenwiek wordt op donderdagmorgen 11 mei officieel geopend door staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van den Burg, COA-voorzitter Milo Schoenmaker en burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve.

De hotelboot vertrok woensdag uit Gouda. De nieuwe bestemming van de hotelboot is nog niet bekend, maar dit zal niet in Gouda zijn.

azc molenwiek brug.JPG

Vluchtelingen

Er zijn in totaal 33 units voor circa 190 vluchtelingen. Later in 2023 wordt het voormalige ORTEC-kantoorgebouw in de Goudse Poort verbouwd voor nog eens 160 mensen.

Het gebouw, waar 350 asielzoekers kunnen wonen, moet multifunctioneel worden, met bijvoorbeeld start ups, winkels en tijdelijke woonruimte voor Goudse spoedzoekers. Dat was eerder al het plan voor een nabijgelegen locatie De Goudse Poort. Maar die plannen gingen niet door. Na vijf jaar gaat Gouda bekijken of de asielopvang een meer permanente status kan krijgen.

Burgemeester Pieter Verhoeve benadrukte onlangs hoe mooi het is dat Gouda na meer dan honderd jaar weer structureel vluchtelingen gaat opvangen. Dat gebeurde voor het laatst in de eerste wereldoorlog, toen Gouda tussen 1914 en 1918 enkele duizenden Belgen opving in kassen. Een eerste, tijdelijk stap naar opvang was al gezet met de komst van een hotelboot in de Gouwe, die sinds december 2021 vluchtelingen herbergt. Eerst honderd, en daarna tussen de 150 en 200.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport en recreatie vandaag 13:14

Wethouder Michiel Bunnik opent People Padel Gouda

Gouda heeft er met People Padel een sportieve trekpleister bij. Komende vrijdag 14 juni is de feestelijke opening van People Padel, de eerste indoor padellocatie in de stad. Rond 16u00 worden de deuren van deze nieuwe sportfaciliteit feestelijk geopend door wethouder Michiel Bunnik. Daarna kun je zelf ook aan de slag. Dus wees welkom...

Advertorial Sport vandaag 12:44

Schrijf snel je club in voor Rabo ClubSupport

Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank al 20 jaar verenigingen door heel Nederland. Verenigingen en stichtingen in de regio van de Hollandse IJssel kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via www.rabo-clubsupport.nl. Vanaf 2 tot en met 24 september kunnen Rabobank leden stemmen op hun drie favoriete clubs in deze regio.

Opinie vandaag 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 11:10

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Stadshart vandaag 10:44

Gemeente past regels aan: binnenstad nog gastvrijer en levendiger

Als een horecaondernemer een plantenbak tegen de gevel van zijn zaak wil zetten, moet hij een terrasvergunning aanvragen. Een winkelier die datzelfde wil, hoeft dat niet. Om aan die scheve situatie een einde te maken, trekt de gemeente Gouda de uitstallingsregels voor detailhandel en horeca gelijk.