Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Staatssecretaris Eric van den Burg opent AZC Molenwiek

Sinds 22 december 2021 bood Gouda tijdelijke noodopvang aan vluchtelingen op de hotelboot aan het Ruige Weteringpad te Gouda. Begin deze week verhuisden de huidige bewoners van de hotelboot naar het AZC Molenwiek op de Groningenweg 6. Het nieuwe AZC wordt morgen, donderdag, officieel geopend.

AZC De Molenwiek wordt op donderdagmorgen 11 mei officieel geopend door staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van den Burg, COA-voorzitter Milo Schoenmaker en burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve.

De hotelboot vertrok woensdag uit Gouda. De nieuwe bestemming van de hotelboot is nog niet bekend, maar dit zal niet in Gouda zijn.

azc molenwiek brug.JPG

Vluchtelingen

Er zijn in totaal 33 units voor circa 190 vluchtelingen. Later in 2023 wordt het voormalige ORTEC-kantoorgebouw in de Goudse Poort verbouwd voor nog eens 160 mensen.

Het gebouw, waar 350 asielzoekers kunnen wonen, moet multifunctioneel worden, met bijvoorbeeld start ups, winkels en tijdelijke woonruimte voor Goudse spoedzoekers. Dat was eerder al het plan voor een nabijgelegen locatie De Goudse Poort. Maar die plannen gingen niet door. Na vijf jaar gaat Gouda bekijken of de asielopvang een meer permanente status kan krijgen.

Burgemeester Pieter Verhoeve benadrukte onlangs hoe mooi het is dat Gouda na meer dan honderd jaar weer structureel vluchtelingen gaat opvangen. Dat gebeurde voor het laatst in de eerste wereldoorlog, toen Gouda tussen 1914 en 1918 enkele duizenden Belgen opving in kassen. Een eerste, tijdelijk stap naar opvang was al gezet met de komst van een hotelboot in de Gouwe, die sinds december 2021 vluchtelingen herbergt. Eerst honderd, en daarna tussen de 150 en 200.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.