De Goudse Schouwburg, Sandra Zeilstra
Advertorial Theater

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal. 

Pijlers

Méér jongeren te laten deelnemen aan kunst en cultuur en hen door cultuurparticipatie te versterken is één van de belangrijke pijlers van de Theaterdelta. Het bezoek van staatssecretaris Gräper aan de Goudse Schouwburg was onderdeel van een dag in het teken van meerdere cultuureducatie en -participatie projecten en initiatieven in 
provincie Zuid-Holland. 

Vijf jongeren die deelnemen in het succesvolle project Express Yourself lieten op het toneel van de Goudse Schouwburg door urban dance, muziek, spoken word en hiphop staatssecretaris Gräper zien wat cultuurparticipatie voor hen betekent.

Drijfveren

In een persoonlijk en inspirerend gesprek op het toneel vertelden zij de staatssecretaris over hun eigen drijfveren en welke impact het traject van Express Yourself op hun dagelijkse leven heeft. Hoe belangrijk het is om te leren opkomen voor jezelf en een stem te krijgen en hoe coaching door inspirerende makers en urban podiumkunstenaars hen daarin versterkt heeft. Express Yourself wordt na twee succesvolle edities in Gouda nu ook ingezet bij de mbo-instellingen van Dordrecht, Gouda en Leiden: ROC Da Vinci en mboRijnland. 

Daarnaast was er grote interesse van de staatssecretaris in de doelstellingen van de Theaterdelta Zuid-Holland om structureel samen te werken aan talentontwikkeling en het creëren van een goede voedingsbodem voor jong talent. Belangrijk onderdeel van het gesprek tussen de theaters en de staatssecretaris was de rol van de podiumkunsten in de maatschappij. Ook de noodzaak om duurzaam te bouwen aan lange lijnen, borging en continuïteit van de plannen was punt van aandacht. 

theaters samenwerking convenant tekenen.jpeg

Over Theaterdelta Zuid-Holland

Kunstmin Dordrecht, de Goudse Schouwburg en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal zijn een samenwerking gestart onder de naam Theaterdelta Zuid-Holland. Hierbij willen deze schouwburgen een verdere stap zetten in hun ambitie naar eigentijdse podia. Podia waar verhalen van nu worden verteld, ingebed in een stevige lokale verankering. "We zetten ons in voor onderlinge verbondenheid met als belangrijkste doelstelling de nieuwe generatie meer te betrekken en te laten participeren bij onze podia. Juist nu zoeken we duurzame samenwerking die beklijft op de langere termijn. De drie schouwburgen, de makers in onze regio en de betrokken bestuurders vormen een netwerk om met elkaar kunst en cultuur in de steden meer zichtbaar te maken. Wat ons bindt is de 
overtuiging dat we met onze kennis, productiekracht en de wil tot vernieuwing samen een grote stap naar een hernieuwd cultureel speelveld kunnen zetten", zegt een woordvoerder. 

"Theaterdelta Zuid-Holland is voor ons een innovatieve manier van samenwerken waarin we onze 
krachten bundelen. Provincie Zuid-Holland, de drie betreffende gemeenten en het Cultuurfonds 
ondersteunen ons hierbij."  


Meer nieuws

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk. 

Muziek 14 jun. 2024 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.