Gemeente Gouda

Stadsbrede benefiet voor slachtoffers aardbevingen Marokko

Een aantal Goudse organisaties houdt een stadsbrede benefiet voor de slachtoffers van de aardbevingen in Marokko. Zo liet burgemeester Pieter Verhoeve zondag weten bij een bijeenkomst met Gouwenaars van Marrokkaanse komaf over de gevolgen van de aardbevingen in Marokko. Daarna woonden de burgemeester met wethouders  ⁦‪@AnnavanPopering⁩ ⁦‪@JanKeesOppelaar⁩ en diverse raadsleden het middaggebed bij.  

Wat Gouda precies gaat doen en gaat organiseren voor de slachtoffers en/of de familielieden in Gouda, is nog niet bekend. Acties zijn er al vanuit scholengemeenschap De Goudse Waarden en vanuit de moskeeën in Gouda.

Ook de PvdA Gouda heeft een inzamelingsactie onder de eigen leden gehouden en gevraagd om een (financiële) bijdrage te doen voor hulp en wederopbouw ten behoeve van de getroffenen in Marokko en Libië.

Samen met GroenLinks en andere betrokkenen is de PvdA ook bezig om te kijken of er Gouda breed een benefiet georganiseerd kan worden.

Vanuit de Goudse moskeeën, Gro-Up Buurtwerk en andere vergelijkbare organisaties worden er al inzamelingsacties georganiseerd.

Eerder werd bekend dat vanuit de gemeenteraad van Gouda er geen meerderheid is om als steunbetuiging en medeleven aan de Marokkaanse gemeenschap in Gouda, die familie, kennissen en vrienden zijn verloren, €1,- per inwoner te doneren.

Overleg

Zo liet de Goudse politieke partij Gemeentebelangen Gouda - een groot voorstander van een bijdrage per inwoner aan Marokko - weten. De fractievoorzitter van GBG heeft in een overleg met collega-fractievoorzitters de mogelijkheid om €1,- per inwoner te doneren besproken.

In februari, toen voor de aardbeving in Turkije en Syrië, was het treurig dat er een politiek debat werd gehouden over dit onderwerp. "Om een nieuw debat te voorkomen is gekozen voor deze vorm. Uitkomst: vanuit de gemeenteraad van Gouda is er geen meerderheid om als steunbetuiging en medeleven aan onze Marokkaanse gemeenschap in Gouda, die familie, kennissen en vrienden zijn verloren, €1,- per inwoner te doneren", aldus GBG.

"Wij vinden het spijtig dat een 1 euro actie vanuit de gemeente voor Marokko, zoals in sommige andere steden in ons land, in Gouda niet gelukt is", zo reageert PvdA Gouda. "Ook een initiatief van onze kant om vanuit alle politieke partijen samen een oproep aan de eigen leden te doen om een bijdrage te leveren, kon niet rekenen op een breed draagvlak."

Geen taak

Het college en een grote meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat gemeentelijke belastingen hier niet voor bedoeld zijn. Elke inwoner van Gouda zou bij een ramp zelf de afweging moeten maken of hij/zij doneert aan het goede doel. Gouda vindt doneren geen taak voor een gemeente. "Niet omdat wij niet meeleven of omdat wij de ernst van de ramp niet zien, maar omdat wij vinden dat gemeenschapsgelden daarvoor niet zijn bedoeld."

De fractie van GBG betreurt (wederom) deze uitkomst. "De verschillende mooie initiatieven vanuit onze samenleving volgen wij nauwlettend en, daar waar mogelijk, leveren steun".

De gemeenten Eindhoven, Apeldoorn en Helmond hebben besloten om 1 euro per inwoner over te maken voor hulpverlening aan Marokko, dat is getroffen door een zware aardbeving. Eindhoven, de vijfde gemeente van het land, schenkt een bedrag van zo'n 244.000 euro. Voor de Gelderse stad komt het neer op een bijdrage van ongeveer 167.000 euro. Helmond doneert 95.737 euro.

Eerder maakten Amsterdam (919.000 euro), Rotterdam (665.000) en Schiedam (81.168 euro) bekend dat ze voor elke inwoner een euro doneren.

In totaal hebben gemeenten tot nu toe ruim 2,1 miljoen euro toegezegd.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.