Ruud Montagne

Start verbouwing winkels tot openbare fietsenstalling

De gemeente Gouda trekt een miljoen euro uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De openbare fietsenstalling komt in het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Onlangs is begonnen met de verbouwing.

fietsen fietsenstalling nieuwe markt gevel.jpg

Aantrekkelijker verblijf

Gouda wilde de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen. Maar de start van de werkzaamheden liepen vertraging op.

De beoogde inpandige bewaakte fietsenstalling draagt bij aan een aantrekkelijker verblijf in de binnenstad en aan de wens het gebruik van de fiets voor de rit naar de binnenstad te stimuleren.

De beoogde locatie ligt op de logische route richting binnenstad, is goed bereikbaar voor fietsers, ligt aangrenzend aan het voetgangersgebied en is geschikt voor realisatie van circa 750 fietsparkeerplaatsen, kluisjes, openbare toiletten en een babyverschoonruimte.

Gratis bewaakte fietsenstallingen zijn niet kostendekkend, de exploitatielasten worden verwerkt in de begroting
2024-2027. Door het stallen van de fietsen laagdrempelig te maken worden fietsers verleid hun fiets niet op straat maar in de bewaakte fietsenstalling te parkeren. Daarmee ontstaat een ontspannen binnenstad.

Het college van Gouda stelde de raad voor daarvoor een aantal voormalige winkels om te bouwen tot overdekte fietsenstalling. Dat gaat gebeuren op de Nieuwe Markt en Nieuwstraat, waar voorheen een reisbureau, speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten.  De gemeenteraad ging hier september 2023 mee akkoord.

Gebiedsimpuls

Wethouder Thierry van Vugt: "Mooie ontwikkeling in lijn met ambities van Gouda Geef Door, VCP en gezamenlijke acties uit Samenwerkingsprogramma Binnenstad. Belangrijke voorziening om stad te bereiken, ruimte te maken voor ondernemers en een bredere gebiedsimpuls te geven."

Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan: "Heel belangrijke en gewenste toevoeging voor de binnenstad: een grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen. Trots op dit voorstel!"


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.