Straat Stationsgebied weer opengebroken: nu voor kunstwerk

De straat van het stationsgebied is weer opengebroken en het stationsgebied is weer een bouwput. Nu voor de voorbereiding voor het plaatsen van het kunstwerk De Telepoort. Die zijn in volle gang. De fundering ervoor wordt nu gelegd! Reizigers van en naar het station kunnen waarschijnlijk rond Kaarsjesavond van het kunstwerk genieten. 

station kunstwerk de telepoort.jpg

Sinds 2020 wordt er gewerkt aan het Zuidelijk Stationsgebied. De opknapbeurt is duidelijk zichtbaar door onder meer een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Kunst mag hier natuurlijk ook niet in ontbreken. Begin 2021 werden kunstenaars opgeroepen hun ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject werd Atelier ARI op dinsdag 8 juni vorig jaar uitgeroepen tot de gelukkige winnaar, met hun kunstwerk: De Telepoort. Het kunstwerk zal tijdens het jubilieumjaar Gouda750 in 2022 worden onthuld.

Gekozen door Gouwenaars

Vanuit alle 128 inzendingen werden er eind april 2021 drie kunstenaars door de kunstcommissie geselecteerd. De kunstcommissie bestaat uit Marc de Beyer, directeur Museum Gouda, Marien Brand, kwartiermaker Gouda750 en wethouder kunst & cultuur Thierry van Vugt. Daarna waren de inwoners aan zet. In een gesprek met de kunstcommissie gaven inwoners punten aan de ontwerpen. De kunstcommissie voerde ook gesprekken met diverse schoolklassen op basis-, middelbaar- en speciaal onderwijs. Daarnaast werden het kindercollege, willekeurige huishoudens en de adviesgroep van het Zuidelijk Stationsgebied betrokken.

Historische elementen als inspiratiebron

Uiteindelijk behaalde Atelier ARI, een kunstenaarsduo uit Rotterdam, de meeste punten met hun ontwerp ‘De Telepoort’. Zij mochten hun kunstwerk in het Zuidelijk Stationsgebied gaan realiseren. Als architect en kunstenaar maken Joyce de Grauw en Paul van den Berg creaties die op het snijvlak liggen van kunst en architectuur. De vormgeving van Goudse historische elementen vormden een inspiratiebron voor het schetsontwerp van de Telepoort, zoals het gewelfde dak van de Burgerhal van het stadhuis, de open paviljoen-structuur van de Visbanken en de portalen van de St. Janskerk.

Leerlingen reageren verheugd: “Iconisch en cool voor foto’s”, “mooie koppeling tussen de oude vormen van gewelven en een futuristisch gevoel door de spiegelingen”. Een inwoner laat weten: “De Telepoort laat de verscheidenheid van de reizigers zien door het in facet geplaatste spiegelplafond”. En het kindercollege: “De Telepoort voelt als een optische illusie”.

Het schetsontwerp werd uitgewerkt tot een definitief ontwerp op basis waarvan het kunstwerk gemaakt wordt. In het najaar 2022 zal het werk geplaatst worden in het vernieuwde stationsgebied.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.