Straat Stationsgebied weer opengebroken: nu voor kunstwerk

De straat van het stationsgebied is weer opengebroken en het stationsgebied is weer een bouwput. Nu voor de voorbereiding voor het plaatsen van het kunstwerk De Telepoort. Die zijn in volle gang. De fundering ervoor wordt nu gelegd! Reizigers van en naar het station kunnen waarschijnlijk rond Kaarsjesavond van het kunstwerk genieten. 

station kunstwerk de telepoort.jpg

Sinds 2020 wordt er gewerkt aan het Zuidelijk Stationsgebied. De opknapbeurt is duidelijk zichtbaar door onder meer een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Kunst mag hier natuurlijk ook niet in ontbreken. Begin 2021 werden kunstenaars opgeroepen hun ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject werd Atelier ARI op dinsdag 8 juni vorig jaar uitgeroepen tot de gelukkige winnaar, met hun kunstwerk: De Telepoort. Het kunstwerk zal tijdens het jubilieumjaar Gouda750 in 2022 worden onthuld.

Gekozen door Gouwenaars

Vanuit alle 128 inzendingen werden er eind april 2021 drie kunstenaars door de kunstcommissie geselecteerd. De kunstcommissie bestaat uit Marc de Beyer, directeur Museum Gouda, Marien Brand, kwartiermaker Gouda750 en wethouder kunst & cultuur Thierry van Vugt. Daarna waren de inwoners aan zet. In een gesprek met de kunstcommissie gaven inwoners punten aan de ontwerpen. De kunstcommissie voerde ook gesprekken met diverse schoolklassen op basis-, middelbaar- en speciaal onderwijs. Daarnaast werden het kindercollege, willekeurige huishoudens en de adviesgroep van het Zuidelijk Stationsgebied betrokken.

Historische elementen als inspiratiebron

Uiteindelijk behaalde Atelier ARI, een kunstenaarsduo uit Rotterdam, de meeste punten met hun ontwerp ‘De Telepoort’. Zij mochten hun kunstwerk in het Zuidelijk Stationsgebied gaan realiseren. Als architect en kunstenaar maken Joyce de Grauw en Paul van den Berg creaties die op het snijvlak liggen van kunst en architectuur. De vormgeving van Goudse historische elementen vormden een inspiratiebron voor het schetsontwerp van de Telepoort, zoals het gewelfde dak van de Burgerhal van het stadhuis, de open paviljoen-structuur van de Visbanken en de portalen van de St. Janskerk.

Leerlingen reageren verheugd: “Iconisch en cool voor foto’s”, “mooie koppeling tussen de oude vormen van gewelven en een futuristisch gevoel door de spiegelingen”. Een inwoner laat weten: “De Telepoort laat de verscheidenheid van de reizigers zien door het in facet geplaatste spiegelplafond”. En het kindercollege: “De Telepoort voelt als een optische illusie”.

Het schetsontwerp werd uitgewerkt tot een definitief ontwerp op basis waarvan het kunstwerk gemaakt wordt. In het najaar 2022 zal het werk geplaatst worden in het vernieuwde stationsgebied.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 12:06

Gouda wil grote gratis inpandige fietsenstalling met voorzieningen in binnenstad

De gemeente Gouda trekt een miljoen uit voor overdekte fietsenstalling met 750 rekken mét voorzieningen, zoals een toegankelijk openbaar toilet. De beoogde plek is het rijtje panden aan de Nieuwe Markt waarin eerst een reisbureau, een speelgoedwinkel en een kledingzaak zaten. Gouda wil de gratis bewaakte inpandige fietsenstalling Nieuwe Markt per 1 januari 2024 openstellen.

Voetbal vandaag 11:36

Romeo El Bouazatti nieuwe trainer SV Gouda

Ondanks een getekend contract bij SV Gouda besloot trainer Tim den Haan recentelijk toch het komend seizoen bij VV Alblasserdam aan de slag te gaan. Het zeer verraste bestuur van SV Gouda moest op zoek naar een andere trainer en vond hem deze week - al vrij snel - in de persoon van Romeo El Bouazatti.

Weer in Gouda vandaag 11:20

Zonnig, droog en vrij warm weekend!

Zaterdag blijft er met een oost-noordoostenwind droge en vrij warme lucht het Groene Hartgebied instromen. De zon schijnt de gehele dag uitbundig en de maximumtemperatuur loopt op naar 23 graden Celsius in de Goudse regio. In het waterrijke Reeuwijkse plassengebied is het een fractie koeler met circa 21 graden Celsius. De oost-noordoostenwind is overwegend matig van kracht, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Opinie vandaag 11:10

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Geschiedenis gisteren 11:52

Werk mee aan het kunstwerk voor Keti Koti

Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt op 1 juli gevierd. Ook in Gouda. Speciaal voor de viering van Keti Koti richt museum Gouda een expositie in. Het museum heeft Miriam Piña gevraagd om voor deze gelegenheid een kunstwerk te maken.