Streekarchief komt met bundel Koloniaal en slavernijverleden van Gouda

Het streekarchief presenteert op zaterdagmiddag 27 januari in de Chocoladefabriek een publicatie over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda. De bundel is het resultaat van een verkenning door diverse onderzoekers naar het koloniaal en slavernijverleden. Dit gebeurde in opdracht van de Gemeente Gouda, als onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023-1 juli 2024).  

Onbekend

Over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda was bij de start van de verkenning nog weinig bekend. Toch is er al veel ontdekt. Verschillende auteurs beschrijven een breed palet aan onderwerpen in deze bundel. Zo is er aandacht voor de rol van de Goudse regenten die (mede)plantagehouder waren en daarmee (mede-)eigenaar van slaafgemaakten. Daarnaast gaat men in op de betekenis van het koloniale en slavernijverleden voor de werkgelegenheid van Gouwenaren en op de rol van Goudse pijpen als ruilmiddel bij de slavenhandel. Ook de bekende ijsselsteentjes, ook wel Goudse klinkers genoemd, en een bijzonder ingrediënt voor de Goudse kaas maken deel uit van de geschiedenis. Bovendien komt  de verkoop in Gouda van plantageproducten als koffie, thee, cacao en suiker aan bod.

Archiefbronnen en literatuur vertellen veel minder over de slaafgemaakten en de inwoners van de koloniën. In de publicatie proberen de onderzoekers hen, zo goed en zo kwaad als dat kan, een gezicht te geven. Zo is er aandacht voor de eerste door Hollanders (Cornelis de Houtman en zijn metgezel) slaafgemaakten jongens, het verzet van slaafgemaakten op de plantages, voor slaafgemaakten die de achternaam ‘Gouda’ kregen opgelegd en voor voormalig slaafgemaakten die hun weg vonden naar Gouda. Dat het verleden nog steeds doorwerkt in het heden komt naar voren in interviews met nazaten van slaafgemaakten uit Gouda.

De artikelen, kaderteksten en interviews in deze bundel bieden zicht op het nog onbekende koloniale en slavernijverleden bezien vanuit de lokale context van de Hollandse stad Gouda.

Uitnodiging

Het Streekarchief Midden-Holland nodigt een ieder van harte uit voor de presentatie. Je bent op zaterdag 27 januari vanaf 14u30 welkom op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20, 2806 CA Gouda). Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.