Streekarchief Midden-Holland

Streekarchief start met digitaal depot voor opslag digitale archieven

Het Streekarchief Midden-Holland heeft een overeenkomst afgesloten met Preservica voor een ‘e-depot’: een digitaal depot voor het beheren, bewaren en beschikbaar stellen van digitale archieven.

Wethouder Thierry van Vugt, voorzitter van het streekarchief, over het e-depot: “We zijn blij met deze nieuwe digitale voorziening. In het Gouwedepot worden al de papieren collecties duurzaam bewaard. Nu is er ook ruimte voor de digitale archieven, zodat ook over 100 jaar deze informatie nog geraadpleegd kan worden. Door archieven digitaal te ontsluiten leveren we een stevig aandeel in de openbaarheid van overheidsinformatie. We zien uit naar de samenwerking met onze e-depot partner Preservica, die ook bij verschillende andere archiefdiensten actief is.”

Wat is een e-depot?

Overheden en particuliere organisaties staan voor de uitdaging om hun data voor de toekomst te behouden. Het e-depot zorgt dat digitale bestanden zoals pdf en word ook in de toekomst te raadplegen zijn. Ook het bewaren van nieuwe media, zoals e-mails en twitterberichten, is van belang.

Dat is belangrijk met het oog op de openbaarheid en transparantie van bestuur, maar ook omdat digitaal materiaal zonder ingrijpen op (soms al korte) termijn niet altijd meer raadpleegbaar is. Het inrichten, beheren, onderhouden en toegankelijk maken van een e-depotvoorziening komt naast de al bestaande taken voor de papieren archieven.

Op de foto: Daan de Haas (wethouder Zuidplas), Pascal v/d Hek (wethouder Krimpenerwaard), Wubbo Tempel (wethouder Krimpen a/d IJssel), Thierry van Vugt (voorzitter streekarchief), John Jansen (Preservica) en Coretta Bakker (directeur streekarchief) snijden gezamenlijk de taart aan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.