Streekarchief Midden-Holland

Streekarchief start met digitaal depot voor opslag digitale archieven

Het Streekarchief Midden-Holland heeft een overeenkomst afgesloten met Preservica voor een ‘e-depot’: een digitaal depot voor het beheren, bewaren en beschikbaar stellen van digitale archieven.

Wethouder Thierry van Vugt, voorzitter van het streekarchief, over het e-depot: “We zijn blij met deze nieuwe digitale voorziening. In het Gouwedepot worden al de papieren collecties duurzaam bewaard. Nu is er ook ruimte voor de digitale archieven, zodat ook over 100 jaar deze informatie nog geraadpleegd kan worden. Door archieven digitaal te ontsluiten leveren we een stevig aandeel in de openbaarheid van overheidsinformatie. We zien uit naar de samenwerking met onze e-depot partner Preservica, die ook bij verschillende andere archiefdiensten actief is.”

Wat is een e-depot?

Overheden en particuliere organisaties staan voor de uitdaging om hun data voor de toekomst te behouden. Het e-depot zorgt dat digitale bestanden zoals pdf en word ook in de toekomst te raadplegen zijn. Ook het bewaren van nieuwe media, zoals e-mails en twitterberichten, is van belang.

Dat is belangrijk met het oog op de openbaarheid en transparantie van bestuur, maar ook omdat digitaal materiaal zonder ingrijpen op (soms al korte) termijn niet altijd meer raadpleegbaar is. Het inrichten, beheren, onderhouden en toegankelijk maken van een e-depotvoorziening komt naast de al bestaande taken voor de papieren archieven.

Op de foto: Daan de Haas (wethouder Zuidplas), Pascal v/d Hek (wethouder Krimpenerwaard), Wubbo Tempel (wethouder Krimpen a/d IJssel), Thierry van Vugt (voorzitter streekarchief), John Jansen (Preservica) en Coretta Bakker (directeur streekarchief) snijden gezamenlijk de taart aan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.