Streekarchief Midden-Holland

Streekarchief start met digitaal depot voor opslag digitale archieven

Het Streekarchief Midden-Holland heeft een overeenkomst afgesloten met Preservica voor een ‘e-depot’: een digitaal depot voor het beheren, bewaren en beschikbaar stellen van digitale archieven.

Wethouder Thierry van Vugt, voorzitter van het streekarchief, over het e-depot: “We zijn blij met deze nieuwe digitale voorziening. In het Gouwedepot worden al de papieren collecties duurzaam bewaard. Nu is er ook ruimte voor de digitale archieven, zodat ook over 100 jaar deze informatie nog geraadpleegd kan worden. Door archieven digitaal te ontsluiten leveren we een stevig aandeel in de openbaarheid van overheidsinformatie. We zien uit naar de samenwerking met onze e-depot partner Preservica, die ook bij verschillende andere archiefdiensten actief is.”

Wat is een e-depot?

Overheden en particuliere organisaties staan voor de uitdaging om hun data voor de toekomst te behouden. Het e-depot zorgt dat digitale bestanden zoals pdf en word ook in de toekomst te raadplegen zijn. Ook het bewaren van nieuwe media, zoals e-mails en twitterberichten, is van belang.

Dat is belangrijk met het oog op de openbaarheid en transparantie van bestuur, maar ook omdat digitaal materiaal zonder ingrijpen op (soms al korte) termijn niet altijd meer raadpleegbaar is. Het inrichten, beheren, onderhouden en toegankelijk maken van een e-depotvoorziening komt naast de al bestaande taken voor de papieren archieven.

Op de foto: Daan de Haas (wethouder Zuidplas), Pascal v/d Hek (wethouder Krimpenerwaard), Wubbo Tempel (wethouder Krimpen a/d IJssel), Thierry van Vugt (voorzitter streekarchief), John Jansen (Preservica) en Coretta Bakker (directeur streekarchief) snijden gezamenlijk de taart aan.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.