Studenten mboRijnland bedenken oplossingen om drugscriminaliteit te voorkomen

Crimelabs Gouda is een innovatief project waarbij 50 studenten van mboRijnland aan de slag gaan om concrete oplossingen te bedenken om drugscriminaliteit onder jongeren in Gouda te voorkomen. Crimelabs Gouda wordt gehouden door de Gemeente Gouda, het RIEC Den Haag, mboRijnland, Young Perspectives en Kennisland.

onderwijs criminaliteit drugs mborijnland.jpg

Oplossingen

Burgemeester Pieter Verhoeve vertelde tijdens de kick-offbijeenkomst bij mboRijnland met welk vraagstuk de studenten aan de slag gaan en waarom de gemeente en de andere betrokken organisaties zoveel waarde hechten aan de ideeën van jongeren: “We hebben in Gouda net als in andere gemeenten te maken met drugshandel. Daarbij zijn helaas soms ook jongeren betrokken. We geloven erin dat jullie als jongeren waardevolle ideeën en inzichten hebben om illegaal drugsgebruik en drugshandel tegen te gaan. Dingen die wij als gemeente niet kunnen bedenken. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar jullie oplossingen!”

Nieuwe inzichten voor beleidsmakers en studenten

Het traject leidt niet alleen tot nieuwe inzichten voor beleidsmakers, het is ook nuttig en leerzaam voor de studenten. Ze doen nieuwe vaardigheden op, voelen zich gehoord en serieus genomen én vergroten hun bewustzijn over de gevolgen van drugscriminaliteit voor zichzelf en hun omgeving.

Doganay Ötün, docent bij mboRijnland: “Het is een prachtig project waarin studenten aan de slag gaan met een onderwerp dat aanspreekt en leeft onder jongeren. Door het onderzoek dat ze gaan doen, worden ze zich meer bewust van de gevolgen van drugscriminaliteit. Vanuit hun eigen behoeften en leefwereld kunnen ze vervolgens oplossingen bedenken om drugscriminaliteit te voorkomen.”

Student: “Ik hoop dat ik binnen dit project een oplossing kan bedenken waarmee ik andere jongeren uit Gouda écht kan helpen.” 

Vernieuwende oplossingen

Tijdens 4 workshops werken de studenten in groepjes aan vernieuwende oplossingen die bijdragen aan het voorkomen van drugscriminaliteit onder jongeren. De jongeren gaan onderzoek doen, praten met politie, Halt en jongerenwerkers en ontwikkelen een prototype van hun bedachte oplossing. Docenten en trainers van mboRijnland, Kennisland, Young Perspectives en het jongerenpanel van YOPE begeleiden de studenten.

Tijdens de slotbijeenkomst eind maart presenteren de studenten hun oplossingen aan burgemeester Pieter Verhoeve en vertegenwoordigers van het RIEC Den Haag, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en  vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties die de studenten ook tijdens hun onderzoek hebben gesproken. Hiermee laten deze organisaties zien dat ze jongeren serieus nemen en betrekken bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid