VVV Gouda

Succesvol seizoen 2022 voor Goudse kaasmarkt

Na twee jaar gesloten te zijn geweest wegens corona heeft de kaasmarkt in Gouda in 2022 een goed seizoen gedraaid. Dat is mede te danken aan de festiviteiten rondom Gouda750. Dit kan geconcludeerd bij de afsluiting van het seizoen met de 22e en laatste kaasmarkt op donderdag 15 september.

Het bezoek aan de toeristische kaasmarkt lijkt zich hersteld te hebben na twee jaar corona, ook wat betreft het bezoek vanuit het buitenland. Dit blijkt uit de deelname aan het kaasraden, waarbij bezoekers het juiste gewicht van een hoeveelheid kazen moeten raden. 

Wekelijks nemen enkele honderden bezoekers aan dat kaasraden deel. Omdat op het invulkaartje ook gevraagd wordt naar het land waar men vandaan komt krijgt de Stichting Goudse Kaas, die de kaasmarkten organiseert, een goede indicatie van de herkomst van de bezoekers.

Toeristen uit meer dan 70 verschillende landen namen in 2022 aan het kaasraden deel tijdens een van de 22 kaasmarkten in Gouda. Dit was als volgt verdeeld over de landen:

• 37 % komt uit Nederland
• 47 % komt uit de andere landen van Europa
• 16 % komt van buiten Europa

De buitenlandse bezoekers zijn vooral afkomstig uit de omliggende landen Duitsland (17%), Frankrijk (7%), België (5%), Spanje (5%) en Groot-Brittannië (4%). Dat komt ook overeen met het advies van het Nederlands Bureau voor Toerisme dat stelt dat evenementen in Nederland zich bij de promotie vooral moeten richten op Nederland en op de ons omringende landen.

Van buiten Europa komen de meeste toeristen uit de Verenigde Staten (4%), maar ook Brazilië (1½ %), Canada (1½ %) en Zuid-Afrika (1%) zijn goed vertegenwoordigd. In de afgelopen maanden heeft de kaasmarkt ook in de belangstelling gestaan van diverse buitenlandse cameraploegen. Zo werd de kaasmarkt onder meer gefilmd door 
cameraploegen uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, België en zelfs uit Indonesië.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 11:18

Politie waarschuwt voor malafide stroopwafelverkoper

Agenten waarschuwen voor een man die Goudse stroopwafels verkoopt in de gemeente Reimerswaal. De man zou ook chocolade verkopen, maar eigenlijk heeft hij hele andere plannen. Volgens de politie is er sprake van iemand die met een babbeltruc diefstallen wil plegen. Of het om een Goudse stroopwafelverkoper gaat, is niet bekend.

Advertorial Winkels vandaag 10:34

GoStores Woonmaand bij GoStores Gouda

Het is weer oktober en dat betekent dat we ons weer opmaken voor de herfst! Tijd om het binnen weer gezellig te maken, je zomerdekbed in te ruilen voor wat warmers en om eindelijk die tocht-strips te installeren. De hele maand oktober staat GoStores Gouda in het teken van wonen! Iedere week vind je een leuke blog met de laatste woontrends of een leuke winactie. Maak kans op mooie woonprijzen t.w.v. 250 euro.

Verkeer en vervoer vandaag 10:16

Brugwachtershuisje Steve Bikobrug is niet meer (nodig)

Het brugwachtershuisje van de Steve Bikobrug is maandag verwijderd.  Het huisje is niet meer nodig. De brug is opgeknapt en de brugbediening is verplaatst naar het Huis van de Stad. De brug wordt nu op afstand bediend.    

Gemeente vandaag 09:59

Nieuwe bijbaan voor wethouder Thierry van Vlugt

De Goudse wethouder Thierry van Vugt heeft er een nieuwe bijbaan bij. Van Vugt is deze week benoemd tot voorzitter van de Groenalliantie Midden-Holland. Van Vugt is sinds oktober vorig jaar ook voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden Holland, kortweg en beter bekend als ODMH. En hij is voorzitter van het Streekarchief Hollands Midden. Dit alles naast zijn drukke baan als wethouder. "Het zijn geen bijbaantjes  maar een verantwoordelijkheid die inherent is aan je wethoudersrol en de regionale samenwerking die daarvoor nodig is", zo pareert Van Vugt.

Gezondheid en welzijn vandaag 09:22

Wanneer ben jij aan de beurt?

60-plussers, de griepprik groep en mensen met een hoger medisch risico worden nu uitgenodigd voor de Corona herhaalprik. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Weten welk geboortejaar aan de beurt is? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/herhaalprik

Calamiteiten vandaag 09:00

Politie schrijft zestien boetes uit bij bromfiets controle aan Ronsseweg

Agenten van politie Basisteam Gouda hebben donderdagmorgen aan de Ronsseweg een zogeheten MONO en bromfietscontrole gehouden. MONO rijden, dat is ongestoord, zonder afleiding van je mobiele telefoon, onderweg zijn. Met deze controles wil de politie de kans op ongelukken verkleinen.