Suzan Schuttelaar wint Publieksprijs van de Nederlandse Portretprijs

Het portret 'Tijd' van Suzan Schuttelaar, olieverf op papier, 40 x 45 cm wint de Publieksprijs van de Nederlandse Portretprijs. In de Spiegelzaal van Slot Zeist kreeg Suzan Schuttelaar op zondag 27 augustus een door Herman Benschop gemaakt beeld uitgereikt. Benschop won in 2021 in de categorie 3D van de Nederlandse Portretprijs.

 
suzan schuttelaar portretprijs moeder.jpg
 

Stichting De Nederlandse Portretprijs stelt zich ten doel om hedendaagse portretkunst te bevorderen. Om aandacht hiervoor te krijgen houdt DNP eens in de twee jaar een wedstrijd onder in Nederland werkende portrettisten. De Goudse kunstenares Suzan Schuttelaar was hiervoor genomineerd. Schuttelaar won niet de juryprijs, maar wel de publieksprijs.

De tentoonstelling Het Portret waarin niet alleen het portret van Schuttelaar te zien is, maar ook nog 50 andere portretten in zowel 2D als 3D, is nog te zien tot en met zondag 3 september a.s. in de Slot Zeist Culturele Vleugel. Openingstijden: van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

suzan schuttelaar moeder.png

Schuttelaar leverde hiervoor het kunstwerk ‘TIJD’ in, een portret van haar moeder. "‘Tijd’ is een vrij werk, van mijn 91 jarige moeder, zij zit vaak achter haar tablet, en houdt zo contact met haar zussen in Nederland en Canada, ze face-timed ze wekelijks."

"Door haar hoge leeftijd is ze inmiddels slechtziend, en heeft bij het kijken op haar tablet een loep nodig. Ook is ze slechthorend, dus het geluid moet op maximaal en het gehoorapparaat in! Het is een hele onderneming. Maar het contact onderhouden is belangrijk genoeg om bij de tijd te blijven. Elke keer als ik haar zo tref, vind ik het een stoere maar ook aandoenlijke scene, dat ik haar op deze manier wel vast moest leggen."

"Het is bewonderenswaardig dat ze zo bij de tijd blijft, in de tijd die haar nog rest. Het gestuntel is aandoenlijk. De huid doorschijnend en het fragiele lijf aangetast door het leven. Ze omarmt en buigt mee met de moderniteit en verlangt er soms even naar dat het haar tijd is."

"Het portret is bewust onaf, is het leven ooit af, ook al is het voltooid? De compositie is er een van wegwaaiende aard, tijd van leven is ook niet te vatten in een centraal of diagonaal", aldus Schuttelaar.

De Nederlandse Portretprijs 2023

Te winnen waren twee geldprijzen, één in de categorie 2D en één in de categorie 3D. Daarnaast waren er prijzen voor Jong Talent (2D en 3D) en is er een Publieksprijs.

Parallel aan de prijs houdt stichting DNP een expositie van alle genomineerde werken. Een onafhankelijke deskundige jury selecteert uit digitaal ingezonden werk ca. 120 portretten en kiest ter plekke daaruit 50 werken. Uit deze laatste selectie wordt de tentoonstelling samengesteld, en verschijnt daarbij een catalogus.

Op 8 juni werden de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt en is de tentoonstelling van de 50 genomineerde werken geopend op Slot Zeist. De tentoonstelling duurt tot en met 3 september 2023.  Het bezoekende publiek kan daarbij stemmen op de Publieksprijs die aan het eind van de tentoonstelling uitgereikt zal worden.

kunst suzan schuttelaar.jpg

Over Suzan Schuttelaar

Suzan Schuttelaar (1974) werkt aan de rand van de Goudse binnenstad. Haar atelier is gelegen nabij de historische museumhaven. Je klimt via de trap omhoog naar de tweede verdieping aan de achterkant van het gebouw en je komt in een ruimte waar ze creëert en lesgeeft. Vol levensgrote sculpturen, schilderijen en levensgrote portretten. Tijdens het beeldhouwen en schilderen wordt onderzocht wat er onder de huid verborgen zit. Het moet ergens op lijken, maar vooral iets naar boven halen. Ruimtelijk, conceptueel en intensief werk. Het schraapt, ontrafelt en confronteert. Als schilder is ze altijd uitgegaan van een aantal klassieke schilderprincipes en combineert ze hier en daar met een losse toets van het impressionisme. Steeds vaker liet ze het platte vlak los en werd het werk ruimtelijk. 

Ieder mens inspireert haar op een persoonlijke manier, ieder hoofd en lijf heeft zijn eigen expressie en zijn eigen verleden. Daarom probeert ze bij elk werk een verhaal te vertellen vanuit haar eigen interpretatie. De mens blijft centraal staan in het werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.