Parole/ZoGouds, Pieter van Vliet

Tarieven parkeervergunningen zijn volgens wethouder niet gestegen

"Parkeervergunningen in de wijken zijn hetzelfde gebleven en worden waarschijnlijk goedkoper. In de binnenstad is parkeren op straat duurder geworden, maar de terreinvergunning fors goedkoper. De inkomsten zijn daarmee voor de gemeente gelijk. Die 44% is dus misleidend, want er is ook een daling van tientallen procenten op andere vergunningen, of het tarief is 0% veranderd", zo reageert wethouder Michel Klijmij-Van der Laan op het bericht op ZoGouds dat de parkeervergunningen in Gouda in de afgelopen jaren een stuk duurder zijn geworden.

We betalen fors meer voor een parkeerplek voor de deur

Parkeervergunningen zijn in de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. De prijs van een parkeervergunning verschilt sterk per gemeente. De parkeervergunning in Gouda is sinds 2021 ruim 44% duurder geworden. Zo bracht ZoGouds afgelopen vrijdag.

Vergunning

Vooral autobezitters in Heereveen en Nijkerk betalen dit jaar een stuk meer dan in 2021. Maar niemand betaalt zo veel als de bewoners van het centrum van Amsterdam.

Wat je betaalt voor je vergunning verschilt. Dat ligt namelijk aan de gemeente waarin je woont. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen, blijkt uit een analyse van het ANP.

Autobezitters die in het centrum van Heerenveen wonen, moeten dit jaar flink meer gaan betalen. De Friese gemeente heeft de kosten meer dan verdubbeld: van 45 euro per jaar in 2021 naar 100 euro in 2024. De gemeente zegt dat dit nodig was doordat er in de jaren daarvoor geen verhoging is geweest.

Tarieven

Achter Heerenveen steeg het tarief het sterkst in Nijkerk. Daar betaalden autobezitters bijna 72 procent meer voor een parkeervergunning. Ook in Lochem, Rijswijk, Den Haag en Gouda stegen de tarieven dit jaar hard.

Toch zal het niemand verbazen dat autobezitters die in het centrum van Amsterdam wonen het meest betalen voor een parkeervergunning. Zij betalen dit jaar 630 euro. In 2021 was dit 568 euro, dus dat is 'maar' een stijging van 11 procent.

Ook centrumbewoners van Utrecht zijn duur uit: zij betalen dit jaar 615 euro. Mensen in de binnenstad van Groningen betalen 370 euro en ook in Den Bosch zijn inwoners met 368 euro niet goedkoop uit.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid