Twee miljoen Rijkssubsidie voor twee grote Goudse bouwprojecten

Dankzij een subsidie van het Rijk van bijna twee miljoen euro kan Gouda vaart maken met twee grote bouwprojecten. Het gaat om ruim 300 woningen in Westergouwe en de Spoorzone.

Stevige steun

Een stevige steun in de rug, zo noemt wethouder Jan Kees Oppelaar (PvdA, Wonen) de bijdrage uit de Startbouwimpuls (SBI), een fonds bedoeld om de bouwproductie in Nederland op gang te houden. "Hiermee komen twee belangrijke woonprojecten uit de startblokken. Belangrijker nog, daardoor komen de levens van enkele honderden Gouwenaars die hier straks de betaalbare woonruimte vinden waar ze al zo lang naar zochten, eindelijk weer in beweging.”

Starten met 1828 Gouda - het woonproject voor starters

Het eerste project dat een rijksbijdrage ontvangt, een bijdrage van 1,2 miljoen euro, is 1828 Gouda in de Spoorzone. Dit is een woongebouw voor starters op de woningmarkt in de leeftijd van 18 tot 28 jaar. 1828 richt zich op jongeren die aan de start staan van hun loopbaan en op zoek zijn naar een eigen woonplek. Het biedt deze groep een kans op betaalbare huisvesting in de gemeente waar hun sociale en economische wortels liggen.

Het project bestaat uit 247 zelfstandige 100% betaalbare huurwoningen. Het wooncomplex krijgt gemeenschappelijke voorzieningen zoals loungeruimtes, werk- , studeer- en vergaderruimtes, een gemeenschappelijke ruimte met keuken, een wasbar en gezamenlijke buitenruimte.

Door de gestegen bouwkosten en de rente in relatie tot de sociale woningbouw en de financieringskosten was het project in zwaar weer terecht gekomen. De gemeente had zelf al veel gedaan om het project toch haalbaar te maken, met de bijdrage startbouwimpuls kan de realisatie begin 2024 dan ook echt gaan starten.

Groen licht voor Parkwonen

Het tweede project dat een financiële bijdrage ontvangt is Parkwonen. Parkwonen in Westergouwe heeft 700.000 euro gekregen vanuit het Rijk. Oorspronkelijk zouden hier duurdere huurwoningen gebouwd worden. Op dit moment is echter geen belegger te vinden die deze woningen wil afnemen en verhuren. Daarom is een deel van de woningen omgezet naar “betaalbare koopwoningen”.  

Zonder Rijksbijdrage was dit project op dit moment niet te realiseren. Dat zou betekenen dat dit project op de langere baan wordt geschoven. Daarom heeft gemeente Gouda samen met de partners op dit project gekeken waar de kansen lagen om een aanvraag te doen voor een bijdrage uit de Startbouwimpuls (SBI), een fonds bedoeld om de bouwproductie in Nederland op gang te houden.

Het programma van het project is geoptimaliseerd; er zijn meer woningen bedacht op deze plek en om dit project toch te kunnen gaan laten slagen rekent de ontwikkelaar nu met een lagere winstmarge dan gebruikelijk. De rijksbijdrage van 700.000 euro is erkenning voor de kwaliteit en de noodzaak van de plannen en zorgt er concreet voor dat er extra woningen bij komen in Gouda.

Betaalbaar wonen in Gouda

Wethouder Jan Kees Oppelaar (PvdA – portefeuille wonen): “Je eerste eigen woning, je eerste eigen huis, het zijn grote stappen in iemands leven. Stappen die je iedere Gouwenaar gunt. Ik ben dan ook heel blij met de inzet van de gemeente en onze partners op deze projecten om steeds maar weer te blijven puzzelen hoe we het wel mogelijk kunnen maken. De vrijgekomen middelen vanuit het Rijk gaf ons dat laatste zetje in de rug. Mooi om te zien wat er kan als overheid en ondernemer samen oplopen om het verschil te maken voor onze inwoners.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.