Thierry van Vugt

Tweede plek voor Drukkerswerkplaats Gouda bij Erfgoedvrijwilligersprijs 2023

Drukkerswerkplaats Gouda is tweede geworden in de finale van De Erfgoedvrijwilligersprijs 2023. De Erfgoedvrijwilligersprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. 

Cheque van 5.000 euro

In 2023 selecteerde de onafhankelijke jury onder leiding van Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Commissie) uit 57 aanmeldingen drie finalisten: de vrijwilligersteams van Drukkerswerkplaats Gouda, Vertelgenootschap Apeldoorn en Museumbrouwerij de Roos. Drukkerswerkplaats Gouda maakte kans op de hoofdprijs van 10.000 euro. De nummers twee en drie ontvangen elk een cheque van 5.000 euro.

drukwerkplaats vrijwilligers drukpers.jpg

Jury Erfgoedvrijwilligersprijs over Drukkerswerkplaats Gouda
‘Gouda is van oudsher een stad van drukkers. De Drukkerswerkplaats Gouda zet deze geschiedenis voort. Hier worden met veel vakmanschap, toewijding en geduld ambachtelijke boekproducties gemaakt, voor een groeiend publiek van liefhebbers van literaire bibliofiele uitgaven. Het team bestaat uit een mix van ervaren ambachtslieden en enthousiaste liefhebbers die het handzetten en drukken graag (beter) willen leren. Samen houden zij het immaterieel erfgoed van dit oude ambacht levend, door het te verbinden met het werk van hedendaagse schrijvers, ontwerpers en kunstenaars.’

Medewerkers van Drukkerswerkplaats Gouda verguld met deze nominatie
Peterpaul Kloosterman oprichter en medewerker van de Drukkerswerkplaats verwoordt de reactie van de groep: ‘Het was een totale verrassing. Toen we het bericht kregen dat we genomineerd waren voor de Erfgoedvrijwilligersprijs dacht ik: echt fantastisch, wat een waardering! Het voelt als een lintje krijgen. Wij als vaklieden van de Drukkerswerkplaats zijn hier ontzettend blij mee. Het gaat ons om de schoonheid van de boekdrukkunst en het plezier dat we daarin hebben. Voor ons is het een grote wens dit mooie vak te behouden. We vinden het daarom ook belangrijk het door te geven.’

drukwerkplaats drukpers kinderen.jpg

Wat is de Erfgoedvrijwilligersprijs?
De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Gunay Uslu: ‘Steeds opnieuw maken mensen zich erfgoed eigen. Zo behoudt en vergroot het zijn waarde voor de samenleving. Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Zij maken erfgoed toegankelijk, beleefbaar en ook voor een nieuw publiek waardevol en herkenbaar. Dat is voor mij de betekenis van de Erfgoedvrijwilligersprijs.’

Kijk voor meer informatie of activiteiten op drukkerswerkplaats.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 19:00

Goudse Esmee Joanna en Adje maken EK-liedje We zijn erbij

De Goudse Esmee van Oostende, oftewel Esmee Joanna, is een zangeres, performer, presentatrice, social-influencer en content-creator. Ze doet dus van alles. Ze heeft nu met de bekende Adje een EK-liedje gemaakt met 'Wij zijn erbij' (op Ich bin wie du). Dit voor het Europees Kampioenschap dat vanaf 14 juni in Duitsland wordt gespeeld.

Gemeente gisteren 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie gisteren 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad. 

Slavernij gisteren 14:57

Gouda viert Keti Koti op 30 juni en 1 juli

Gouda herdenkt op 30 juni het trans-Atlantisch slavernijverleden. En op 1 juli vieren we met elkaar de afschaffing van de slavernij. Tijdens de herdenking staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De viering van Keti Koti bestaat uit een cultureel programma. Burgemeester Pieter Verhoeve presenteert dan de vervolgstappen van de gemeente, naar aanleiding van de stadsgesprekken en de verkenning “Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda”.

Geschiedenis gisteren 12:30

NTC-bunker in PWA-Kazerne zaterdag weer open voor publiek

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt nogmaals voor publiek opengesteld. De bunker is zaterdag 15 juni van 10 tot 16u00 open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden. Bij de eerste openstelling op 1 juni zijn er 553 bezoekers rondgeleid