Uitvaartceremonie Marianka Peters online te volgen

Journaliste, fotograaf en columniste Marianka Peters is maandag op 66-jarige leeftijd overleden. De uitvaart en ceremonie van de bekende Goudse vinden plaats op vrijdag 10 maart vanaf 16u00 op Begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk. De uitvaartceremonie is ook te streamen via de link http://bit.ly/uitvaartmariankapeters (toegangscode 123456). 

Dat staat te lezen in de overlijdensadvertentie in het huis-aan-huisblad Het Kontakt - Goudse Post, waar Peters tot september 2022 als journaliste, columniste en eindredacteur werkzaam was. Bij de viering van de 70-ste verjaardag van het toen nog de Goudse Post werd Peters benoemd tot Ereburger van Gouda en nam ze de zilveren penning in ontvangst. Verder was Peters Lid in de Orde van de Oranje-Nassau, Ere-Waegemeester van de stad Gouda, Erelid van Mannenkoor Gouda's Liedertafel, Beschermvrouwe van draaiorgel De Lekkerkerker.

Journalistieke gezicht

Marianka Peters was in de afgelopen (bijna) 40 jaar het journalistieke gezicht van Gouda. Ook haar camera had ze altijd bij zich.

"Met een bewonderenswaardige dosis energie deed ze haar werk, vaak tot diep in de nacht. Maar de Ziekte van Parkinson kreeg steeds meer vat op haar, waardoor Marianka vorig jaar genoodzaakt was haar werkzaamheden neer te leggen. Sindsdien verschenen er nog wel enkele columns van haar hand. Woensdag zal haar laatste column in Het Kontakt - Goudse Post worden gepubliceerd", aldus Het Kontakt Goudse Post.

In september vorig jaar stopte ze, met pijn in haar hart, bij de krant. Wel bleef ze nog columns schrijven. Tientallen jaren maakte ze - in eerste instantie samen met haar partner, later alleen - de krant. Ze was fotograaf, redacteur én eindredacteur ineen. ‘Marianka hoort bij Gouda als kaas en stroopwafels’, zei stadshistoricus Paul Abels in een afscheidseditie van de krant die speciaal aan haar gewijd was.

‘Ze zien me in het stadhuis soms als luis in de pels. En ze zijn nog niet van me af, want die columns blijf ik voorlopig schrijven’, zei Peters in een interview met Villamedia. Ze leed onder meer aan Parkinson en had scoliose: ‘Het gevolg van jarenlang fotocamera’s sjouwen. Ik heb er veel te lang mee rondgelopen’, zei ze in het interview.

‘Met een bewonderenswaardige dosis energie deed ze haar werk, vaak tot diep in de nacht. Maar de ziekte van Parkinson kreeg steeds meer vat op haar, waardoor Marianka vorig jaar genoodzaakt was haar werkzaamheden -iets eerder dan gepland- neer te leggen’, memoreert Het Kontakt - Goudse Post.

Ook na haar pensionering bleef ze columns schrijven voor de krant en de regionale concurrent AD Groene Hart. Deze week zal Peters in Gouda begraven worden. ‘We gaan haar ontzettend missen’, zegt burgemeester Pieter Verhoeve tegenover AD Groene Hart.

‘Marianka was met haar scherpe pen de seismograaf en stadschroniqueur van het dagelijks leven in Gouda. Zij schreef niet alleen voor de krant, zij wás de krant. Tot ver in haar ziekte bleef ze actief. Marianka was pas net pensioengerechtigd, ze is ons jong ontvallen.’

FF Tussendoor

Marianka Peters stopte eind juli 2022 als eindredacteur van Het Kontakt / De Goudse Post. De bekende Goudse journaliste liet weten de Ziekte van Parkinson te hebben. "Daarom heb ik in goed overleg besloten om eind volgende maand mijn functie als eindredacteur neer te leggen. Na bijna 38 jaar! Dat is iets eerder dan gepland, maar achter de schermen zal ik zo lang mogelijk actief blijven", zo schreef ze in haar veel gelezen column FF Tussendoor.

Iedere dag een beetje inleveren

De afgelopen jaren heb ik via deze column lief en leed gedeeld met de lezers. Over rode vlekken in mijn nek door ambtelijke irritaties tot blozende wangen door een blunder die ik heb begaan en van het overlijden van mijn ex tot de geboorte van mijn kleinkinderen. Deze column spreekt voor zich.

Wlilibrord Frequin had het, Ernst Daniël Smid en Rob de Nijs hebben het en ik heb het ook: de Ziekte van Parkinson, de snelst groeiende hersenziekte van dit moment. Zo zie je maar, je hoeft geen BN’er te zijn om opgezadeld te worden met deze ziekte. 

Bij mij kwamen de eerste symptomen zeven jaar geleden al. Dus ik was er al een beetje aan ´gewend´. Het was tot voor kort het best bewaarde geheim van Gouda, slechts enkele intimi wisten ervan. Mijn vader had het en mijn broers hebben het ook. Dus ik weet wat mij te wachten staat. Ik heb dan wel geen trillende handjes, maar in ruil daarvoor heb ik de erfelijke progressieve variant. De eerste jaren kon ik prima leven met ´Parki´, maar de laatste maanden heeft de ziekte me echt in de greep en het is iedere dag een beetje inleveren. 

Toch wil ik even iets rechtzetten. Het is frappant te merken dat als je niet meer in de pas loopt sommige mensen denken dat je ‘koekoek’ bent en ‘van het padje af bent’. Ze gaan zelfs kinderlijk tegen je praten, en erger nog, foto´s van je maken alsof je een bezienswaardigheid ben. Parki sloopt mijn lichaam, niet mijn brein! Mijn geest is honderd procent helder en mijn geheugen laat mij gelukkig ook niet in de steek. (Zo, dat is eruit) Alleen de fijne motoriek raak ik kwijt. 

Daarom heb ik in goed overleg besloten om eind volgende maand mijn functie als eindredacteur neer te leggen. Na bijna 38 jaar! Dat is iets eerder dan gepland, maar achter de schermen zal ik zo lang mogelijk actief blijven. Pluk de dag, alsof het de laatste is. Het gaat u allen goed!

Marianka Peters

Op de foto: Marianka Peters met haar partner, steun en toeverlaat Richard Marchand.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.