Van IJzendoorn na wereldrecord: ‘Er kunnen minimaal nog wel tien partijen bij’

Hij was niets eens erg moe. Had zelfs nog ‘erg veel energie over’ en het was hem ‘ontzettend meegevallen’. Als of hij niet net bijna vijfenhalf uur lang in opperste concentratie vrijwel foutloos (‘Ik heb slechts een à twee verkeerde zetten gedaan’) talloze rondjes langs de gesponsorde damborden had gelopen. En met succes.

dammer martijn van ijzendoorn aan borden.jpg

Kloksimultaan

Martijn van IJzendoorn (26) bond in het Goudse Biljart & Bridge Centrum De Hoog in een kloksimultaan de strijd aan met vijftig geselecteerde tegenstanders van wie hij er liefst 38 wist te verslaan.

Twaalf keer moest hij remise toestaan en niemand wist de Wateringse grootmeester naar verlies te spelen. Wat hem – waar 70% al voldoende was geweest – de fabuleuze score van 88% opleverde en tevens een nieuw wereldrecord dammen kloksimultaan. Hij verpletterde daarmee  het oude record van de Russische oud-wereldkampioen Alexander Georgiev die het tegen 45 opponenten had opgenomen.

Twee uur bedenktijd

Het was de taak van Van IJzendoorn om in vijftigvoud binnen zijn twee uur bedenktijd vijftig zetten te produceren of de partij al in een eerder stadium te beslissen. Zijn tactiek was dan ook met scherp spel op zoveel mogelijk zo snel mogelijk toe te slaan om zo voldoende bedenktijd op de andere borden over te houden. “Behalve in de sportschool heb ik ook speciaal getraind op scherpte en op damcombinaties”.

Na de openingszet van de Goudse burgemeester Pieter Voorhoeve (ook wethouder Michiel Bunnik en namens de dambond voorzitter Frans de Jonge en Eduard Autar waren present) kwam de scoringsmachine laat op gang maar was daarna van ongekende kracht. Via tussenstanden na twee uur van 10-0, drie uur van 14-4 en 3,5 uur van 44-6 was het na vier uur met een stand van 64-8 duidelijk dat het niet meer mis kon gaan”, zoals niet alleen Van IJzendoorn zijn WK-maatjes (‘Ik wil straks op Curaçao boven mezelf uitstijgen’) Jan Groenendijk en Jitse Slump constateerden maar ook Johan Teake Dekker. De Fries had in maart een mislukte aanval op het wereldrecord gedaan en was vol bewondering. “Fantastisch, overweldigend, wat een ongekend kracht. En er zit nog meer in ook”.

Wat Van IJzendoorn, die veel media-aandacht heeft gegenereerd, beaamde. Na het massale applaus, de selfies en de bloemen van de organiserende Stichting The Hague open: “Ik denk dat er minimaal nog wel tien partijen bij kunnen. Of ik dat ga doen zal ook afhangen of mijn naam dan wordt opgenomen in het Guinness Book of Record. Ik heb gehoord dat de dambond daarmee bezig is”.

Zie ook https://damweb.nl/wrkloksimultaan/ waarop ook de livestream van Ester van Muijen kan worden teruggekeken en https://toernooibase.kndb.nl/

Foto-bijschrift bij frontfoto: Burgemeester Pieter Voorhoeve is opgelucht als Martijn van IJzendoorn vindt dat hij de juiste openingszet op het bord van oud-bondsvoorzitter Johan Haijtink heeft gedaan. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.