Van kleine tuin naar waar groen en duurzaam paradijsje
Luuk en Francien hebben hun tuin in Westergouwe omgetoverd tot een duurzaam én prachtig stukje natuur. Hoe ze dat deden? Slimme keuzes en een beetje geduld. Lees verder hieronder voor het verhaal van Luuk en Francien en laat je inspireren!
Slimme keuzes
Luuk en Francien hebben hun kleine tuin in Westergouwe omgetoverd tot een waar groen paradijsje. Met een tuiny forest, eetbare planten, een stukje gras en voldoende plek om te zitten en genieten van al het moois. Door slimme keuzes was het heel betaalbaar en hebben ze er nu weinig werk aan. Laat je inspireren door het onderstaande verhaal en foto's van de tuin van Luuk en Francien.
Tuiny forest
Op de foto zie je ons Tiny Forest. Deze is geïnspireerd op het Tuiny Forest van IVN. Omdat wij wat minder plek hebben, kozen we voor wat minder bomen en struiken. We hebben onder meer de Hazelaar weggelaten, omdat die hooikoorts veroorzaakt.
In ons Tiny Forest staat een wilde lijsterbes, vlierbes, wilde kardinaalsmuts, hondsroos, haagbeuk en een krentenboompje. We hadden ook een zoete kers en een veldesdoorn geplant, maar deze hebben het helaas niet gered. Naast de bomen en struiken staan er ook enkele vaste inheemse planten, zoals kaasjeskruid en vingerhoedskruid. De zaden hiervan hebben we gekregen van familieleden en zelf opgekweekt. We zien al erg veel insecten, zoals verschillende soorten bijen, vlinders en spinnen. We hopen dat ook de vogels ons Tiny Forest snel weten te vinden.
Bodemleven
Om het bodemleven te verbeteren, hebben we veel stekjes van tuinplanten van familieleden aangeplant. Daarnaast hebben we nog biologische planten gekocht. Deze planten bevatten geen gif, zodat insecten er niet dood door gaan. Tot slot hebben we compost toegevoegd. Na het aanplanten hebben we een laag houtsnippers tussen de planten gelegd. Hierdoor droogt de tuin minder uit, waardoor je minder water hoeft te geven. Ook heb je minder onkruid, dus minder werk. Uiteindelijk verteert het en geeft het ook weer voeding aan de grond.
Tweede hands bestrating, klimplanten en eetbare tuin
Verharde stuk
Het verharde stuk in onze tuin hebben we zo klein mogelijk gehouden. Het gras is lekker koel om op te liggen in de zomer, groen in de winter en je kunt er eventueel ook nog wat stoelen in zetten. Daarnaast laat het gras ook goed regenwater door. Het gras hebben we zelf ingezaaid. Dit is veel goedkoper dan grasmatten. Voordat we gingen zaaien, hebben we regenwormen uitgezet in de tuin. Deze kun je gewoon online bestellen. De grond was namelijk erg dicht en zwaar door alle zware machines die tijdens de bouw door de tuin reden. De regenwormen maken de grond luchtiger, waardoor het regenwater nog beter weg kan zakken. We laten het gras expres langer, zodat het meer vocht kan vasthouden en omdat we het mooier vinden.
Tweedehands bestrating
Voor de bestrating hebben we gekozen voor tweedehands klinkers, deze hebben we zelf gelegd. Het is even een klusje, maar het is goed zelf te doen. Tweedehands bestrating is goedkoop, duurzaam en het geeft veel sfeer.
Eetbare tuin
Op de rechterkant van de foto zie je onze eetbare tuin met biologische kruidenplanten, een frambozenstruik, aardbeienplanten en een appelboom. We hebben ook nog enkele groenteplanten in potten. In de winter doen we biologische bloembollen in deze potten, zodat er in het vroege voorjaar ook weer voedsel is voor de eerste bijen. En het ziet er heel mooi uit.
Klimplanten
Tegen de uitbouw van de buren zie je een Toscaanse jasmijn. Deze plant is niet inheems, maar vonden we erg mooi. Deze plant ruikt ook heel lekker. Vanaf onze bank kijk je precies naar deze muur, waardoor je altijd een groen uitzicht hebt. Omdat onze tuin vrij klein is, hebben we sowieso veel klimplanten gekozen. Hiermee kun je veel groen toevoegen zonder dat het veel ruimte kost.
Genieten van de mooie, makkelijke tuin
Weelderige jungle
Op deze foto zie je het uitzicht dat we hebben vanuit onze woonkamer. Een weelderige jungle vol groen. We worden elke keer blij als we naar buiten kijken. Door creatief te zijn hebben we veel groen in de tuin en ook een lekker plekje om te zitten.
Door slimme keuzes te maken was het aanleggen van onze tuin heel betaalbaar. We hebben niet veel werk aan onze tuin doordat we planten hebben gekozen die het goed doen op kleigrond, rekening hebben gehouden met de zonligging, veel inheemse en biologische planten hebben gekozen en onze grond goed hebben voorbewerkt met wormen en compost.
We verbazen ons elke keer weer over de groeisnelheid van de planten en we genieten van alle verschillende soorten bijen, vlinders en libellen die onze tuin bezoeken. Soms kan ik niet geloven dat we dit in een jaar bereikt hebben. We zijn heel blij met ons groene tuintje en eigenlijk is het elk moment van het jaar echt genieten.