Vandaag finale Grand Finale Gouda750jaar

Straattheater, een reuzenrad, een lichtshow op het stadhuis, muzikale optredens, een taptoe en een concert van vuurmachines: Gouda zal weten dat de zes maanden durende viering dat Gouda 750 jaar een stad is, ten einde is. Het slotfeest duurt drie dagen - 15, 16 en 17 september - en ook niet-Gouwenaren zijn welkom. Om deze drie uitbundige dagen goed neer te zetten, is Friso van Vemde Oudejans, bekend van The Ashton Brothers, ingevlogen. 'Het wordt een bont en vrolijk geheel', belooft hij in deze bijdrage van Gerda den Hollander en Mirjam Wolfsbergen van Omroep West.

Mariage Fantastique© Melissa Maple
 

Hoe organiseer je een slotevenement waar Gouda over 750 jaar nog over praat? De organisatie Gouda750 had voldoende ideeën, maar wilde graag iemand die een en ander kon stroomlijnen. En zo kwam Friso in beeld. 'Ik ken Gouda goed, ik heb er veel tijd doorgebracht. Ik heb door door de stad gezworven en bij mensen naar binnen gelopen en heb ze gesproken. Ik wil geïnspireerd raken door de plek.' Hij weet het zeker: 'Ik ben een beetje van Gouda gaan houden.'

Zo deed Friso inspiratie op voor het slotfeest dat uit heel veel verschillende onderdelen is opgebouwd. Oude vertrouwde zoals de Goudse Giganten komen langs, maar ook zet Friso in de Goudse Schouwburg een nieuwe show met de Ashton Company neer.
 
Wat gaat er die drie dagen gebeuren? Een kleine greep uit het overvolle programma:
 

Gouda op diverse hoogtes

Stap in het reuzenrad van Radman, die al ronddraaiend via een koptelefoon zijn verhaal vertelt. Het rad is 18 meter hoog, zodat je alles van bovenaf kan zien. Het uitzicht over de stad belooft veel, al zien bezoekers die de klim naar het dak van de Sint-Janskerk ondernemen nét iets meer. Dat kan deze dagen nog net.
 
Radman
 
Radman© Jostijn Ligtvoet Fotografie
 

Ashtonachtige kolder

De vloer van de Goudse Schouwburg is gelukkig op tijd droog, dus 'The Ashton Company' speelt een speciaal voor dit feest gemaakte voorstelling. Denk aan paalklimmen op grote hoogte, een optreden van Captain Frodo en het komische duo Niek & Guy. 'Magie, kleinkunst en muziek. Perfect op elkaar ingespeeld, twee tegenpolen die elkaar versterken.'
 
De elastische Captain Frodo kruipt door een tennisracket:
 
 

Lichtspektakel op het Stadhuis

In Japan staat een themapark waar Hollandse Iconen één op één zijn nagebouwd. Iedere avond is daar op het Goudse Stadhuis een lichtshow te zien. Tijdens het finalefeest hoef je niet naar Japan om die show te zien. Vanuit het land van de rijzende zon is de lichtshow naar Gouda gebracht. Het lichtspektakel wordt op vrijdag- en zaterdagavond een paar keer geprojecteerd op het Stadhuis.
 
Lichtshow op nagebouwd Stadhuis Gouda in Japans pretpark | Beeld : Gouda750
 
Lichtshow op nagebouwd Stadhuis Gouda in Japans pretpark | Beeld : Gouda750
 

Gratis taart voor iedereen

Zaterdag is het tijd voor het beloofde taartmoment, waarvoor het op de échte verjaardag op 19 juli te warm was. Toen at de hele stad gratis ijs. De gezamenlijke bakkers zorgen voor een XXL-taart, die de Gouwenaren alleen maar hoeven op te eten. Om 14u00 snijdt burgemeester Pieter Verhoeve het eerste stukje aan.
 

Afscheid der Giganten

 
Het waren de meest opvallende figuren de afgelopen zes maanden: de metershoge poppen die er bij elke feestelijke gelegenheid bij waren. Floris V, Erasmus, Jacoba van Beieren en de andere zes maken deze dagen hun laatste rondjes door de stad. Ze staan ook centraal bij een muziekoptreden van de Marinierskapel op de zaterdagse slotdag. De maker van de poppen, muzikant Evert Josemanders, schreef voor elk van hen een lied en zette dat op muziek.
 
Goudse giganten: Coornert, daarachter Anna Barbara van Meerten-Schilperoort en rechts Jacoba van Beieren
 
Goudse giganten: Coornert, daarachter Anna Barbara van Meerten-Schilperoort en rechts Jacoba van Beieren
 

Marinierskapel met René van Kooten

De Markt wordt zaterdag overspoeld door muziek. De vijftig muzikanten van de Marinierskapel hebben een drukke avond. Eerst hebben ze hun eigen show. In de internationale militaire muziekwereld staande blazers van de Koninklijke Marine bekend om hun legendarische en kenmerkende specifieke eigen 'sound & drive' van het orkest. Vervolgens spelen ze met de Goudse Giganten en vanaf 20.00 uur met René van Kooten. Die laatste is onder andere bekend van zijn musicaloptredens (Miss Saigon, Aïda, Evita).
 
René van Kooten
 
René van Kooten© Hans Oostrum
 

Straatmuzikanten

Tussen de optredens op de Markt door nemen straatartiesten het over. Zoals de in zwart pak gestoken muzikanten van Marriage Fantastique die een bruid op hun hoofd meevoeren. Laat je verrassen door het leukste straattheater en de beste living status! Van de Schouwburg tot De Markt zijn op verschillende locaties acts te zien van o.a. Theater Tol, Exoot en Companie DaaD.
 
 
 
 
 
Of de fietsobjecten van 'Bike Parade', waarop dansers en witte verschijningen worden rondgereden. Als ze stilstaan, vertonen ze hun kunsten.
 

Sven Hammond Big Band

Onder leiding van toetsenist Sven Figee bestaat de band Sven Hammond ruim 15 jaar. Ze maakten 10 albums en speelden daarnaast op talloze festivals in binnen- en buitenland. Eind 2020 heeft de band een XL-versie gekregen en wel als de Sven Hammond Big Band. Sven Figee werd gevraagd om een band samen te stellen voor het programma Matthijs Gaat Door van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Voor Gouda750 staat de zestienkoppige band zaterdagavond op De Markt voor een gratis spetterend optreden.
 
Sven Figee van de Sven Hammond Big Band
 
Sven Figee van de Sven Hammond Big Band© Sven Hammond Big Band
 

Symphony of Fire

Het slotakkoord op zaterdag is voor Symphony of Fire. Een krankzinnige liveshow waarin metershoge vlammen, knetterende tesla coils 9transformators, ontworpen door Nikola Tesla, en explosies tezamen met harmonieën en ritmische patronen vormen. Een compleet megaorkest van vuurmachines.
 
 

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.