Gert Visser

Verenigingen

Iemand vertelde mij pas dat het slecht gaat met verenigingen in ons land. Hij had het gelezen in een krant. De kop boven het artikel luidde ‘Verenigingsleven staat onder druk’. Vergrijzing, inflatie en hoge energiekosten zijn de boosdoeners.

Uit een ander recent onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 13 jaar minder interesse hebben voor sporten in groepsverband omdat ze vaste trainingstijden en andere verplichtingen lastig vinden. Ook andere hobby's en de hoge kosten van een lidmaatschap werken ontmoedigend.
 
Kortom, twee onderzoeken die een somber beeld geven van de staat van een vereniging op dit moment.
 
Daar komt nog bij dat media vrijwel dagelijks melden dat mensen in onze samenleving elkaar steeds meer kwijt dreigen te raken, tegenover elkaar komen te staan en minder contact hebben met elkaar.
 
De vraag aan mij was of dat bij onze vereniging ook aan de hand was.
 
Het gekke is dat mijn beeld en beleving anders is. Ik ontken de conclusies van de onderzoeken niet, maar ik wil er graag wat tegenover zetten. Gewoon omdat ik op ons en op andere sportparken die ik bezoek ook andere indrukken ontwaar die helemaal niet zo somber zijn.
 
Op zaterdagen en op doordeweekse avonden zie ik velden met sportende jongeren. Er wordt gewonnen, er wordt verloren, er is spelplezier, er is euforie, er is teleurstelling. Alles wat bij sport hoort. Maar ook langs de lijn en in kantines zie ik zoveel mensen met elkaar plezier hebben en uitkijken naar die zaterdagen.
 
Ik moest er zo aan denken toen ik op pas op een zaterdag met mijn voetbalvrienden een stoeltje zocht in ons clubgebouw. Oud en jong, meiden en jongens zaten door elkaar in een bomvolle kantine. Er werd nagepraat over de sport, er werd lief en leed gedeeld. Ook dat is een vereniging!
 
Hebben verenigingen dan geen zorgen? Natuurlijk wel, het gaat allemaal niet vanzelf. Er is geen club die geen vrijwilligers nodig heeft. Iedere vereniging doet steevast een beroep op mensen, op alle gebied. Ook de onze. En natuurlijk stijgen de kosten en vraagt het onderhoud van de accommodatie dagelijks aandacht.
 
De opgave blijft om in de komende jaren nog meer mensen te inspireren een steentje bij te dragen aan de vereniging. En de grote uitdaging is om vooral meer jongeren te interesseren voor allerlei functies. Ook bestuursfuncties zijn er zeker niet alleen voor de wat oudere mannen en vrouwen. Want je steekt er zoveel van op waar je in je hele leven profijt van kan hebben. Omgaan met mensen, daar leer je altijd van.
 
 
We gaan een mooi voorjaar tegemoet. Ik kijk uit naar een vol voorplein met een heerlijk zonnetje...
 
Gert Visser

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.