Gert Visser

Verenigingen

Iemand vertelde mij pas dat het slecht gaat met verenigingen in ons land. Hij had het gelezen in een krant. De kop boven het artikel luidde ‘Verenigingsleven staat onder druk’. Vergrijzing, inflatie en hoge energiekosten zijn de boosdoeners.

Uit een ander recent onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 13 jaar minder interesse hebben voor sporten in groepsverband omdat ze vaste trainingstijden en andere verplichtingen lastig vinden. Ook andere hobby's en de hoge kosten van een lidmaatschap werken ontmoedigend.
 
Kortom, twee onderzoeken die een somber beeld geven van de staat van een vereniging op dit moment.
 
Daar komt nog bij dat media vrijwel dagelijks melden dat mensen in onze samenleving elkaar steeds meer kwijt dreigen te raken, tegenover elkaar komen te staan en minder contact hebben met elkaar.
 
De vraag aan mij was of dat bij onze vereniging ook aan de hand was.
 
Het gekke is dat mijn beeld en beleving anders is. Ik ontken de conclusies van de onderzoeken niet, maar ik wil er graag wat tegenover zetten. Gewoon omdat ik op ons en op andere sportparken die ik bezoek ook andere indrukken ontwaar die helemaal niet zo somber zijn.
 
Op zaterdagen en op doordeweekse avonden zie ik velden met sportende jongeren. Er wordt gewonnen, er wordt verloren, er is spelplezier, er is euforie, er is teleurstelling. Alles wat bij sport hoort. Maar ook langs de lijn en in kantines zie ik zoveel mensen met elkaar plezier hebben en uitkijken naar die zaterdagen.
 
Ik moest er zo aan denken toen ik op pas op een zaterdag met mijn voetbalvrienden een stoeltje zocht in ons clubgebouw. Oud en jong, meiden en jongens zaten door elkaar in een bomvolle kantine. Er werd nagepraat over de sport, er werd lief en leed gedeeld. Ook dat is een vereniging!
 
Hebben verenigingen dan geen zorgen? Natuurlijk wel, het gaat allemaal niet vanzelf. Er is geen club die geen vrijwilligers nodig heeft. Iedere vereniging doet steevast een beroep op mensen, op alle gebied. Ook de onze. En natuurlijk stijgen de kosten en vraagt het onderhoud van de accommodatie dagelijks aandacht.
 
De opgave blijft om in de komende jaren nog meer mensen te inspireren een steentje bij te dragen aan de vereniging. En de grote uitdaging is om vooral meer jongeren te interesseren voor allerlei functies. Ook bestuursfuncties zijn er zeker niet alleen voor de wat oudere mannen en vrouwen. Want je steekt er zoveel van op waar je in je hele leven profijt van kan hebben. Omgaan met mensen, daar leer je altijd van.
 
 
We gaan een mooi voorjaar tegemoet. Ik kijk uit naar een vol voorplein met een heerlijk zonnetje...
 
Gert Visser

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

100 supporters GMHC met auto's en bus en pizza naar Groningen

Dames 1 van de Goudse Mixed Hockey Club is vrijdagmiddag afgereisd naar het verre Noorden voor de kwartfinale van de Silver Cup. Zie frontfoto. In Groningen nemen de Goudse hockeydames het op tegen GHBS. Zo'n 100 supporters reizen de cupfighters na in auto's en met de bus. Daarbij zorgt sponsor New York Pizza voor een goede bodem. 

Politie en handhaving vandaag 16:23

Verboden wapens aangetroffen bij controle bedrijven Gouwestroom

Bij een integrale controle op bedrijventerrein Gouwe Stroom is donderdag in een van de bedrijfspanden verboden wapens, waaronder een vuurwapen en kruisboog, aangetroffen. De toezichthouders hebben de zaak overgedragen aan de politie die de wapens in beslag heeft genomen. De eigenaar is aangehouden en de politie heeft de zaak verder in onderzoek genomen.

Advertorial Winkels vandaag 15:26

Casa Bloemendaal blijft open en heeft geen leegverkoop

Casa sluit een op drie Nederlandse winkels. Zo werd deze week bekend. Het management van Casa verzekert dat de Casa vestiging in Winkelcentrum Bloemendaal open blijft. "We hebben Mid Season Sale, maar zeker geen leegverkoop", zo laat Casa Gouda weten, mede via posters op de ramen.

Religie vandaag 15:17

In kluis gevonden laatmiddeleeuwse incunabelen komen terug naar Gouda

De in 2022 in een kluisje bij de Haastrechtse passionisten teruggevonden incunabelen komen terug naar de Librije in Gouda. De incunabelen komen oorspronkelijk het Goudse Paulusklooster, zijn versierd door collatiebroeders, zijn vervolgens in de Goudse Librije belandt en daaruit weer geveild. De zeven Goudse incunabelen uit het Passionistenklooster in Haastrecht worden 17 mei overgedragen aan het Streekarchief Midden-Holland.

Advertorial Winkels vandaag 13:23

Actie bij opening ACTION: voor iedere bezoeker big shopper en kraskaart

Action Winkelcentrum Bloemendaal gaat zaterdag 20 april vanaf 8u30 feestelijke open. De populaire winkelketen opent de winkel van zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.