Gemeente Gouda

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

kinderburgemeester tiende 2023-2024.jpg

Titel

Dit jaar hebben 20 kinderen zich aangemeld voor de verkiezing. Als onderdeel van de sollicitatieprocedure hebben de kandidaten hebben een verkiezingsposter en een eigen verkiezingsfilmpje gemaakt. De verkiezingsfilmpjes zijn in alle groepen 7 vertoond. De leerlingen van groep 7 hebben per groep hun top zes aangewezen. Mede met die uitslag heeft een commissie, bestaande uit een afvaardiging van de Brede School en gemeente Gouda, bepaald wie de 6 kandidaten zijn die op 19 juni gaan strijden om de titel kinderburgemeester van Gouda.

Cursus kinderburgemeester

Dit jaar organiseerde de Brede School in samenwerking met de gemeente Gouda een korte cursus voor kinderen die wel kinderburgemeester willen worden, maar nog niet goed weten hoe. Tijdens de cursus kregen de kinderen les over wat de kinderburgmeester doet, wat je moet kunnen en wat je ervoor moet doen om te solliciteren.

16 kinderen hebben de cursus doorlopen van wie er 10 daadwerkelijk hebben gesolliciteerd. Daarvan zijn 3 kandidaten doorgedrongen tot de laatste 6 die op 19 juni strijden om de functie van Kinderburgemeester van Gouda.

De zes kandidaten

Sara Crielaard (OBS de Venen (Reeuwijk), Hugo Gorter (De Bijenkorf), Diyae El Mesnani (De Cirkel), Rens Mikkers (De Triangel), Jinthe Seppenwoolde (De Prinses Julianaschool) en Bavly Shenouda (De Goudakker)  gaan zichzelf en hun ideeën voor Gouda op 19 juni presenteren aan een deskundige jury. Deze jury, bestaande uit voorzitter wethouder Thierry van Vugt, Saskia van Schaik, directeur van de Brede School, Aline Tuls, gemeenteraadslid, Jacq Cornelissen, Centrummanager, Rosalina Toekoen oud- kinderburgemeester (2022/2023), Rick van Zanten oud-kinderwethouder (2022/2023), Maud Peelen, Kindcentrum Goejanverwelle en Jari Timmer van de Casimirschool, heeft de moeilijke taak om de 11e kinderburgemeester van Gouda te kiezen.

De kandidaten worden aangemoedigd door hun familie en klasgenoten die met spandoeken en toeters het Huis van de Stad voor 1 ochtend in het jaar op stelten mogen zetten. Aan het eind van de ochtend maakt de voorzitter van de jury, wethouder Thierry van Vugt, bekend wie de nieuwe kinderburgemeester van Gouda is geworden. Burgemeester Pieter Verhoeve zal de nieuwe kinderburgemeester direct installeren. De overige kandidaten mogen zich een jaar lang kinderwethouder noemen. Zij krijgen een eigen portefeuille dat past bij hun ideeën voor de stad en worden gekoppeld aan de volwassen wethouder van deze portefeuille. 

Afscheid zittend kindercollege

Burgemeester Verhoeve neemt op de ochtend van 19 juni ook officieel afscheid van de huidige Kinderburgemeester Pheline van der Linden en de kinderwethouders Jasmijn Bioch, Julia Warga, Luc van Gastel, Noah Kleespies en Noor Slingerland. Zij kunnen terugkijken op een heel mooi jaar met veel activiteiten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.