Vestigingen RegioBank en SNS gaan dicht
RegioBank en SNS, beide onderdeel van Volksbank, brengt het gezamelijke aantal vestigingen terug van ruim 600 naar tussen de 320 en 360. Volksbank, waar ook ASN Bank en hypotheekverstrekker BLG Wonen bij horen, wil verder met één merk. Het is nog niet bekend of het filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal dicht gaat en/of onder een andere naam verder gaat.
Franchisemodel
De Volksbank neemt een voorziening van €340 miljoen tot 360 miljoen voor de eerder aangekondigde reorganisatie. De voorziening zal een aanzienlijke impact hebben op de winst, maar de Volksbank verwacht desondanks nog steeds een positief nettoresultaat over 2024 te behalen. De bank zal de voorzieningen verder specificeren bij de publicatie van de jaarresultaten op 14 februari 2025.
Nieuwe naam nog onduidelijk
De Volksbank, die sinds 2013 in staatshanden is, kondigde vorige maand aan 700 tot 750 banen te schrappen, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. Het banenverlies moet leiden tot een jaarlijkse structurele kostenbesparing van ongeveer €70 miljoen. Bij de Volksbank werken ongeveer 4500 mensen. Het financiële concern wil de banenreductie voor 1 juli afronden. Naast het schrappen van banen sluit de bank ook SNS-filialen en vestigingen van RegioBank.
De ingreep maakt deel uit van een vereenvoudiging van de organisatiestructuur, waarbij de bank zijn diensten wil aanbieden onder één retailmerk waarvan de naam nog bekend moet worden gemaakt. De voorziening dekt ook de kosten van het herstelplan voor het bestrijden van financiële criminaliteit. De Volksbank moet namelijk hogere kosten maken om witwassen door klanten tegen te gaan en dreigt een boete te krijgen voor tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen. Daarvoor huurt de bank meer mensen van buitenaf tijdelijk in. De kostenbesparing als gevolg van de geplande banenreductie wordt volgens de bank daardoor tenietgedaan.