Advertorial Onderwijs

VO-scholen blij met nieuwe aanmeldingen na fysieke open dagen groep 8

De Goudse VO-scholen hebben inmiddels de aanmeldperiode voor nieuwe leerlingen afgesloten en maken vandaag het aantal brugklassen voor volgend schooljaar bekend. Leerlingen uit groep 8 konden zich tot en met 15 maart aanmelden bij de school van hun keuze, waarbij het basisschooladvies uiteraard leidend is. 

dgw proefdraaien lyceum.jpg

Spannende tijd

Na twee jaar waarin er nauwelijks activiteiten ‘in’ de scholen georganiseerd konden worden door diverse corona-maatregelen, zijn de scholen het er unaniem over eens dat ze heel blij waren toekomstige leerlingen en ouders weer in de scholen te mogen ontvangen.

Voor alle middelbare scholen was het een spannende tijd. Want pas op 15 maart wisten zij hoeveel nieuwe leerlingen zij kunnen verwelkomen en dus ook met hoeveel nieuwe klassen zij starten. Dit hangt vervolgens nauw samen met het aantal medewerkers dat het komende jaar nodig is en die puzzel wil je als school zo snel mogelijk rond hebben.

Het Antonius

Het Antoniuscollege en Antoniusmavo XL starten komend jaar met 16 klassen, waarvan 10 op het Antoniuscollege en 6 op de mavo-locatie. Daar is rector Hanneke Lugtenburg tevreden over: “We zijn blij met alle ouders en leerlingen die voor onze scholen gekozen hebben en van wie we het vertrouwen hebben gekregen. We vinden het vooral heel belangrijk dat we tijdens de voorlichtingsmomenten een school laten zien zoals leerlingen die beleven in een normale lesweek. We zijn daarom blij met de leuke reacties die we hebben gekregen na de goed bezochte informatieavonden en open dagen en we herkenden ons in deze reacties”.

Leerlingen die kiezen voor de mavo-locatie kiezen niet alleen voor een flexrooster, maar ook voor het lesprogramma waarin vaardigheden een grote rol spelen, de sfeer en de betrokkenheid van docenten. Op het Antoniuscollege hebben we dit jaar met de leerlingen weer kunnen doen waar we goed in zijn: muziekavonden, een dag voor de kunsten en internationale reizen.

dgw opening gebouw leerlingen voor pand klein.jpg

De Goudse Waarden

De Goudse Waarden starten op de locatie Heemskerkstraat met een extra brugklas, omdat ze daar een flinke groei in leerlingenaanmeldingen hebben gehad. Op de locaties Pro (Nederhorststraat) en VMBO (Kanaalstraat) zijn de aantallen aangemelde leerlingen ongeveer hetzelfde als vorig jaar.

Omdat de aantallen nieuwe basis- en kader-leerlingen evenwichtig verspreid zijn over Yuverta en De Goudse Waarden, is er geen loting nodig. Rector Peter van Dijk: “Wij waren heel blij dat we in februari de Open Dagen ook op de nieuwe locatie Heemskerkstraat konden laten plaatsvinden. Veel leerlingen en ouders vonden het mooi om dit vernieuwde gebouw te kunnen bekijken. Zodoende was ons Open Huis ook drukker bezocht dan voorheen. Ook de Kanaalstraat kreeg veel aanloop, omdat veel bezoekers (zowel nieuwe vmbo-leerlingen als mavo-, havo- en vwo-leerlingen die in leerjaar 1 en 2 voor het NXT-programma een dag in de week de Kanaalstraat bezoeken) graag de mooie faciliteiten voor Tech, Future en Health wilden zien”.

Coornhert Gymnasium

Het Coornhert Gymnasium start met vier brugklassen. Rector Jacques van Hoof kijkt terug op mooie open dagen: “Tijdens de open dagen waren er veel enthousiaste bezoekers uit groep 7 en 8. Het is fijn dat ouders en leerlingen weer in de school konden komen. Leerlingen keken echt rond met ogen ‘dit is mijn plekje’. Fijn om te zien dat veel leerlingen en ouders meerdere scholen hebben bezocht alvorens keuze te maken”.

De Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman

De Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman start met 9 of 10 brugklassen. Volgens rector Herman van Tongerloo is de belangstelling dit jaar hoger dan verwacht en daar is de school natuurlijk erg blij mee. “Leerlingen en hun ouders herkennen de veelzijdige mogelijkheden die de school kan aanbieden. Zo krijgen leerlingen bij ons een jaar langer de tijd om te kijken welk onderwijsniveau bij hen past. Ook de keuzeactiviteiten op verschillende talentgebieden in de onderbouw zorgen voor een mooie onderwijsontwikkeling binnen ons huidige schoolrooster.''

GSG Het Segment

GSG Het Segment, de regionale school voor Praktijkonderwijs, start aankomend schooljaar met 3 of 4 brugklassen. De gesprekken met ouders en aanleverende scholen zijn in volle gang. Directeur Arian Koops is zeer tevreden over de open dagen. Er was heel veel belangstelling van ouders en leerlingen uit groep 7 en 8. Met name de enorme mogelijkheden op het gebied van branche- en Mbo-opleidingen doet ouders en leerlingen besluiten om te kiezen voor GsG Het Segment.

Yuverta

Yuverta vmbo Gouda start met 6 of 7 brugklassen. Senior schoolleider Kees Nieuwkoop heeft door de samenwerking met De Goudse Waarden een goed gevoel over de open dagen, omdat er nu niet meer vanuit de concurrentie gedacht werd, maar vanuit het gezamenlijk aanbieden van een dekkend onderwijsaanbod. Gelukkig hoeft er niet geloot te worden en kunnen alle aangemelde leerlingen geplaatst worden.

Driestar

Driestar Gouda kijkt terug op druk bezochte voorlichtingsavonden en open dag. Voorzitter CvB Richard Toes: “Het was fijn de groep 8’ers en hun ouders weer in onze gebouwen te kunnen ontvangen. De aanmeldingstermijn op Driestar Gouda sluit op 1 april a.s. Nog niet alle aanmeldingen zijn daarom ontvangen. We verwachten in 2023-2024 in Gouda te starten met 22 brugklassen”.

Aanmeldprocedure verandert in 2024

Leerlingen die in schooljaar 2023-2024 in groep 8 zitten krijgen te maken met een gewijzigde aanmeldprocedure: een centrale aanmeldweek. De leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. En uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies.

Tussen 25 maart en 31 maart melden leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school (vo). Voor leerlingen die naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan, geldt de centrale aanmeldweek niet. Deze leerlingen kunnen zich al met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.


Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.