Wandel jij ook mee voor vrijheid en vrede?

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. Maar rondom, dichtbij en verder weg, leven mensen in onvrijheid en heerst er oorlog. Hoe vanzelfsprekend zijn vrijheid en vrede eigenlijk? Hoe is het als je niet jezelf mag zijn – of om te moeten vluchten? En hoe kunnen mensen ondanks hun verschillen vreedzaam samenleven?

Mensenrechten

Wandel mee voor vrijheid en vrede, bezoek de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jóu?’ en ga kijken en luisteren bij Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.

Wat betekenen mensenrechten voor jóu? Dat was de vraag van Amnesty International aan Gouda. De kunstwedstrijd leverde ontroerende werken op in diverse vormen, die de komende tijd in het Nelson Mandela Centrum worden geëxposeerd. De expositie wordt op Bevrijdingsdag om 14u00 geopend door Tweede Kamer-lid Mohammed Mohandis. Daarna wordt onthuld wie de wedstrijd won.

Minimarkt met hulporganisaties en serious game

Om 14u30 start, ook in het Nelson Mandela Centrum, een minimarkt van organisaties die zich met hulp van vele vrijwilligers inzetten voor een inclusief en gastvrij Gouda, met gelijke kansen voor iedereen. Je kunt er kennismaken met de lokale afdelingen van Amnesty International, Humanitas, Taalhuis en Vluchtelingenwerk. Ook krijg je informatie over de wijk en over de opvang van Oekraïners in Gouda. En ontdek SPELTALENT van VRSPACE: een serious game waarmee nieuwkomers spelenderwijs de Nederlandse taal leren op grote, interactieve beeldschermzuilen!

Van het verleden en heden naar de toekomst

Op Bevrijdingsdag lopen Gouwenaars samen op: geboren Gouwenaars en nieuwkomers, zwart en wit, jong en oud. De wandeling voert van de Tweede Wereldoorlog naar de realiteit van vandaag. Om te eindigen in een hoopvolle toekomst. Want samen maak je het verschil!

Expositie, minimarkt en Vrijheidssoep

Vertrekpunt van de wandeling is het Nelson Mandela Centrum in Vreewijk, een wijk in Gouda waarin straatnamen, plantsoenen en borden herinneren aan oorlog en vrede. Je wandelt met een gids, in kleine groepjes die om het kwartier vertrekken. Onderweg sta je stil op bijzondere plekken, voor een verhaal, een gedicht, een voordracht of muziek.

De laatste stop is bij de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jou?’ van Amnesty International afdeling Gouda, in het Nelson Mandela Centrum. Daar is ook een minimarkt van Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid, en maak je kennis met SPELTALENT, een serious game waarmee nieuwkomers spelenderwijs de Nederlandse taal leren op grote, interactieve beeldschermzuilen. De wandeling wordt afgesloten met een gezamenlijke, traditionele maaltijd: Vrijheidssoep met brood.

Praktische informatie

De wandeling wordt georganiseerd door Stichting 21 maart. De 1e groep start om 15u00, de laatste om 16u30. Alles is gratis, maar meld je wel snel aan via de website van Stichting 21 maart, want vol is vol.

De expositie van Amnesty wordt om 14u00 geopend, de minimarkt om 14.30 uur. Je kunt beide ook bezoeken als je niet meewandelt.

De activiteiten worden gesponsord door Stichting 4 en 5 mei, Kwadraad, GoudApot, Dient Elkaar Met Blijdschap en Rotary Gouda. De soep wordt gekookt door wijkteam Oost. Het event wordt ondersteund door vele vrijwilligers en organisaties met verschillende culturele achtergronden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.