Wandel jij ook mee voor vrijheid en vrede?

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. Maar rondom, dichtbij en verder weg, leven mensen in onvrijheid en heerst er oorlog. Hoe vanzelfsprekend zijn vrijheid en vrede eigenlijk? Hoe is het als je niet jezelf mag zijn – of om te moeten vluchten? En hoe kunnen mensen ondanks hun verschillen vreedzaam samenleven?

Mensenrechten

Wandel mee voor vrijheid en vrede, bezoek de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jóu?’ en ga kijken en luisteren bij Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis.

Wat betekenen mensenrechten voor jóu? Dat was de vraag van Amnesty International aan Gouda. De kunstwedstrijd leverde ontroerende werken op in diverse vormen, die de komende tijd in het Nelson Mandela Centrum worden geëxposeerd. De expositie wordt op Bevrijdingsdag om 14u00 geopend door Tweede Kamer-lid Mohammed Mohandis. Daarna wordt onthuld wie de wedstrijd won.

Minimarkt met hulporganisaties en serious game

Om 14u30 start, ook in het Nelson Mandela Centrum, een minimarkt van organisaties die zich met hulp van vele vrijwilligers inzetten voor een inclusief en gastvrij Gouda, met gelijke kansen voor iedereen. Je kunt er kennismaken met de lokale afdelingen van Amnesty International, Humanitas, Taalhuis en Vluchtelingenwerk. Ook krijg je informatie over de wijk en over de opvang van Oekraïners in Gouda. En ontdek SPELTALENT van VRSPACE: een serious game waarmee nieuwkomers spelenderwijs de Nederlandse taal leren op grote, interactieve beeldschermzuilen!

Van het verleden en heden naar de toekomst

Op Bevrijdingsdag lopen Gouwenaars samen op: geboren Gouwenaars en nieuwkomers, zwart en wit, jong en oud. De wandeling voert van de Tweede Wereldoorlog naar de realiteit van vandaag. Om te eindigen in een hoopvolle toekomst. Want samen maak je het verschil!

Expositie, minimarkt en Vrijheidssoep

Vertrekpunt van de wandeling is het Nelson Mandela Centrum in Vreewijk, een wijk in Gouda waarin straatnamen, plantsoenen en borden herinneren aan oorlog en vrede. Je wandelt met een gids, in kleine groepjes die om het kwartier vertrekken. Onderweg sta je stil op bijzondere plekken, voor een verhaal, een gedicht, een voordracht of muziek.

De laatste stop is bij de expositie ‘Wat betekenen mensenrechten voor jou?’ van Amnesty International afdeling Gouda, in het Nelson Mandela Centrum. Daar is ook een minimarkt van Goudse organisaties die zich inzetten voor vrijheid, vrede en gastvrijheid, en maak je kennis met SPELTALENT, een serious game waarmee nieuwkomers spelenderwijs de Nederlandse taal leren op grote, interactieve beeldschermzuilen. De wandeling wordt afgesloten met een gezamenlijke, traditionele maaltijd: Vrijheidssoep met brood.

Praktische informatie

De wandeling wordt georganiseerd door Stichting 21 maart. De 1e groep start om 15u00, de laatste om 16u30. Alles is gratis, maar meld je wel snel aan via de website van Stichting 21 maart, want vol is vol.

De expositie van Amnesty wordt om 14u00 geopend, de minimarkt om 14.30 uur. Je kunt beide ook bezoeken als je niet meewandelt.

De activiteiten worden gesponsord door Stichting 4 en 5 mei, Kwadraad, GoudApot, Dient Elkaar Met Blijdschap en Rotary Gouda. De soep wordt gekookt door wijkteam Oost. Het event wordt ondersteund door vele vrijwilligers en organisaties met verschillende culturele achtergronden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.