Warmoerstenen zien we niet meer terug in straat(beeld) Lange Tiendeweg
De Lange Tiendeweg is er na de herinrichting een stuk fraaier, strakker en mooier op geworden. Alleen is bij de herinrichting van de Lange Tiendeweg het kunstwerk met de 100 Warmoerstenen (stepstones) van Ben Raaijman uit het straatbeeld verdwenen. "Die komen daar ook niet meer terug", zo laat wethouder Thierry van Vugt weten.
Beter plekje
"De meeste van de stenen waren helaas kapot, omdat het (te) zacht keramisch materiaal is en niet bestendig is tegen wegverkeer en vorst. De hele vrijgekomen stenen zijn opgeslagen. We bezien nog waar we ze beter plekje kunnen geven", zo legt Van Vugt uit.
Gebroken of onleesbaar
"Begin dit jaar is de gemeenteraad geïnformeerd over de door experts uitgevoerde waardemeting van kunst in de openbare ruimte in Gouda. Toen stond al vast dat het overgrote deel van de 100 Warmoesstenen van Ben Raaijman is gebroken of onleesbaar is geworden", zo verklaart een woordvoerder van de gemeente. "Experts stelden destijds vast dat de gebruikte ovenstenen niet geschikt zijn als straatstenen; ze waren van zacht keramisch materiaal en niet bestendig tegen de asdruk van vrachtverkeer. In januari en februari – toen de omwonenden van de Tiendeweg werden geïnformeerd over de herbestrating – heeft de gemeente hen dan ook geïnformeerd dat de stenen na de herbestrating niet zouden terugkeren."
"De stenen zijn inmiddels opgeslagen", zo vertelt de woordvoerder verder. "Omdat de Warmoesstenen een directe relatie hebben met het gebied – dit werk van Raaijman is ontworpen als een omgevingskunstwerk dat herinnert aan het historische gebruik van de Tiendewegspoort als gevangenis – willen we onderzoeken of we de stenen nog op de een of andere manier kunnen hergebruiken in de Tiendeweg-omgeving, bijvoorbeeld als wandversiering. Of dat kan, en zo ja, hoe, valt op dit moment nog niet te zeggen."
Warmoessteen op de Lange Tiendeweg
Het gemis van de 100 'stepstones' werd ontdekt door fotograaf Rinus Lasschuyt die alle Goudse beelden en kunstwerken in beeld brengt.
Tot 1854 werd het beeld van de Lange Tiendeweg bepaald door de Tiendewegpoort, een Warmoespoort - een brug met celruimte voor gevangenen, zo genoemd naar de resten koolbladeren die aan de gevangenen werden opgediend als voedsel. Dit historische beeld is vormgegeven door 100 "stepstones" in de Lange Tiendeweg. Ontwerp van Ben Raaijman en geproduceerd door Gouda Vuurvast. Zo beschrijft Lasschuyt het kunstwerk op zijn website.
"Het kunstwerk staat nog wel in het Rapport waardemeting Kunst in de Openbare Ruimte in Gouda met de waardering 'Het bewaren waard', zo weet de Goudse fotograaf.