Wat betekent nieuwe Omgevingswet voor jou?

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Wil je iets veranderen aan je woning, tuin of buurt dan krijg je voortaan met de nieuwe wet te maken. Jouw kans om een gezondere leefomgeving te creëren.

Wat betekent de Omgevingswet voor jou?

Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. De Omgevingswet voegt 26 wetten samen in één nieuwe wet. Een grote verandering dus.

Overzichtelijker en eenvoudiger

De Omgevingswet regelt van alles over de ruimte waarin we wonen en werken. De overheid wil met de Omgevingswet die regels overzichtelijker en eenvoudiger maken. Het wordt daardoor makkelijker om te begrijpen wat wel en niet mag op een bepaalde plek. De Omgevingswet biedt daarnaast meer ruimte voor maatwerk. Dat betekent dat gemeenten en provincies meer vrijheid hebben om zelf te bepalen wat er wel en niet mag op het gebied van bijvoorbeeld bouwen, milieu en natuur. Gemeenten kunnen daardoor meer met inwoners meedenken.

Meedenken over plannen

In de Omgevingswet is er veel aandacht voor participatie. Dat houdt in dat gemeenten de inwoners en bedrijven de kans moeten geven om mee te denken over belangrijke veranderingen in hun omgeving. Wil de gemeente iets veranderen in jouw omgeving? Bijvoorbeeld een nieuwe weg of een nieuwe wijk aanleggen bij jou in de buurt? Dan moet de gemeente de buurt de kans geven om met ideeën en voorstellen te komen. Daardoor wordt het plan waarschijnlijk beter én is er meer steun voor de veranderingen in de buurt.

Wat verandert er voor jou?

Als je zelf iets wil veranderen aan je woning, tuin of buurt krijg je voortaan te maken met het Omgevingsloket. Wil je bijvoorbeeld een boom kappen of een schuurtje bouwen? Dan vind je alle informatie over wat je moet weten en regelen in dit digitale loket. Je kunt er bijvoorbeeld checken of je een vergunning nodig hebt. En als dat zo is, kun je hem ook direct in het Omgevingsloket aanvragen. Via het Omgevingsloket kun je ook gemakkelijk overleggen met je gemeente.

Meer weten over de Omgevingswet? Kijk op de website van de Rijksoverheid.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Voedselbank vandaag 11:54

Stubbe Logistiek komende vijf jaar donateur van Goudse Voedselbank

Bij de Goudse Voedselbank was men al heel blij met de forse donatie die Stubbe Logistiek eerder deed om de aankoop van een nieuwe elektrische bestelbus mogelijk te maken. Nog blijer werd men met de toezegging dat Stubbe Logistiek zich ook voor de komende vier jaar met eenzelfde bedrag als donateur gaat verbinden aan de Goudse Voedselbank.

Archeologie vandaag 11:44

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.