Wat doe jij met al die bladeren?

De herfst is weer begonnen. Het jaargetijde waarin de 'r' weer in de maand zit en de blaadjes weer van de bomen vallen. De gemeente Gouda en Cyclus zijn bezig om de bladeren op te ruimen, maar vraagt daarbij ook de hulp van haar inwoners.

Afgevallen bladeren zijn nuttig: vanwege hun voedingsstoffen en als bescherming tegen de vorst. Maar op een aantal plekken zijn ze minder gewenst. De gemeente en Cyclus zorgen voor de verwijdering van dat bladafval – en stelt tegelijkertijd voorzieningen beschikbaar voor de Goudse bewoners.

 

Op straat

 
Medewerkers van Cyclus ruimen samen met medewerkers van Promen deze maanden het blad op dat op straten en stoepen ligt. Hoe vaak dat gebeurt, hangt onder meer af van het aantal bomen, het soort bomen en het weer. Bladeren die in plantsoenen vallen, worden één keer per jaar opgeruimd, waar dat nodig is. Ook als er (te) veel blad blijft liggen op grasvelden, zorgt de gemeente dat dit verwijderd wordt.
 

Schoonaanhanger

 
Voor het opruimen van (zwerf)afval kun je ook de schoon-aanhanger lenen. In de aanhanger vind je alles wat je nodig hebt om je schoonmaakactie tot een succes te maken: afvalgrijpers, vuilniszakken, afvalringen, bezems, veiligheidshesjes, handschoenen en afvalcontainers voor de volle vuilniszakken.
 

Bladkorven

 
De gemeente en Cyclus nodigen je als inwoner uit een handje te helpen. Voor het vijfde jaar worden begin oktober door heel Gouda bladkorven geplaatst. De bladkorven zijn bedoeld voor bladafval van bomen in de openbare ruimte. Ze worden vóór en na het weekend geleegd. De in de afgelopen drie jaar opgedane ervaringen met de bladkorven worden na deze herfst geëvalueerd. Met het verzoek geen bladerhopen op de openbare weg te vegen: dat kan voor fietsers en wandelaars gevaar opleveren.
 

Bladoverlast?

 
Wil je een melding doen van bladoverlast, neem dan contact op met Cyclus: tel. 0182-547500. Blad- of snoeiafval uit eigen tuin kun je zelf composteren, dan wel zonder kosten bij Cyclus inleveren of in je groene container voor GFT-afval doen. Kijk voor de Cyclus Afvalbrengstations op www.cyclus.nl

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 15:30

Zeldzaam Mooi Markt komt zondag opnieuw naar Goudse Markt

Op zondag 1 oktober is er weer een Zeldzaam Mooi Markt op het prachtige marktplein de Markt in Gouda. Het Marktplein in Gouda is niet zomaar een plein. Het is hét plein van Gouda. Daarom de perfecte locatie voor twee keer per jaar dé Zeldzaam Mooi Markt.

Advertorial Cursussen en workshops vandaag 10:49

Nieuw bij Volksuniversiteit Gouda: cursus smartphone fotografie

Wat hebben we een mooie zomerse week achter de rug met nog volop gelegenheid voor buitenactiviteiten. Inmiddels is het weer omgeslagen en begint de herfst zijn intrede te doen. Hoogste tijd om je te oriënteren op wat je het komende seizoen aan workshops en cursussen bij Volksuniversiteit Gouda kunt gaan doen.

Advertorial Actie vandaag 10:06

Al 300 Gouwenaars aan het sporten dankzij Volwassenenfonds

In de gemeente Gouda is inmiddels de mijlpaal van de 300ste volwassene behaald die is gaan sporten dankzij een financieel steuntje in de rug. Alleen in 2023 zijn het inmiddels al zo’n 180 Gouwenaars. Volwassenen met een laag inkomen kunnen vanuit het fonds een bijdrage aanvragen van € 250,- per jaar voor deelname aan (wekelijkse) sportactiviteiten. Het Albert Heijn-filiaal in Winkelcentrum Bloemendaal voert in de maand oktober actie voor het Volwassenenfonds.