Wat kun je zelf doen om online criminaliteit te voorkomen?
In een wereld waarin we steeds meer zaken online regelen, is digitale veiligheid belangrijker dan ooit. Helaas zijn er ook criminelen actief op het internet, die erop uit zijn om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens. Dit doen ze vaak via methoden zoals phishing, WhatsApp-fraude of andere vormen van internetoplichting. Lees verder voor tips om dat te voorkomen.
Gevaren
Om jezelf te beschermen tegen deze gevaren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s en te weten hoe je je online veiligheid kunt vergroten.
Een goed begin is om een kijkje te nemen op de pagina Digitale veiligheid. Hier vind je handige tips over hoe je jezelf online kunt beschermen. Zo leer je onder meer hoe je sterke wachtwoorden maakt en fraude kunt herkennen. Daarnaast geven deskundigen advies over wat je moet doen als je toch slachtoffer bent geworden van online criminaliteit. Kom vandaag nog in actie en ontdek hoe je veiliger kunt internetten.
Enkele tips om jouw online veiligheid te verbeteren:
- Gebruik sterke wachtwoorden. Kies wachtwoorden van minimaal 12 tekens, met een combinatie van hoofdletters kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘wachtwoord’.
- Gebruik twee-stapsverificatie. Schakel twee-stapsverificatie in voor al je online accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, waardoor criminelen minder kans hebben om toegang te krijgen.
- Wees alert op phishing-mails. Klik niet zomaar op links of bijlagen in e-mails van onbekende afzenders. Controleer altijd of de afzender betrouwbaar is en of het e-mailadres overeenkomt met dat van de echte organisatie.
- Bescherm je apparaten. Zorg ervoor dat je apparaten up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en gebruik antivirussoftware om malware te voorkomen.
- Let op verdachte berichten op WhatsApp. Krijg je onverwacht een bericht van iemand die om geld vraagt of persoonlijke informatie wil? Neem dan eerst persoonlijk contact op met de persoon om te controleren of het bericht echt is.
Doe aangifte als je slachtoffer bent geworden
Wanneer je slachtoffer bent geworden van cybercrime, is het belangrijk om aangifte of melding te doen bij de politie. Ook kun ej melding maken van fraude bij de Fraudehelpdesk.