Wat kun je zelf doen om online criminaliteit te voorkomen?

In een wereld waarin we steeds meer zaken online regelen, is digitale veiligheid belangrijker dan ooit. Helaas zijn er ook criminelen actief op het internet, die erop uit zijn om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens. Dit doen ze vaak via methoden zoals phishing, WhatsApp-fraude of andere vormen van internetoplichting. Lees verder voor tips om dat te voorkomen.

Gevaren

Om jezelf te beschermen tegen deze gevaren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s en te weten hoe je je online veiligheid kunt vergroten.

Een goed begin is om een kijkje te nemen op de pagina Digitale veiligheid. Hier vind je handige tips over hoe je jezelf online kunt beschermen. Zo leer je onder meer hoe je sterke wachtwoorden maakt en fraude kunt herkennen. Daarnaast geven deskundigen advies over wat je moet doen als je toch slachtoffer bent geworden van online criminaliteit. Kom vandaag nog in actie en ontdek hoe je veiliger kunt internetten.

Enkele tips om jouw online veiligheid te verbeteren:

  • Gebruik sterke wachtwoorden. Kies wachtwoorden van minimaal 12 tekens, met een combinatie van hoofdletters kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘wachtwoord’.
  • Gebruik twee-stapsverificatie. Schakel twee-stapsverificatie in voor al je online accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, waardoor criminelen minder kans hebben om toegang te krijgen.
  • Wees alert op phishing-mails. Klik niet zomaar op links of bijlagen in e-mails van onbekende afzenders. Controleer altijd of de afzender betrouwbaar is en of het e-mailadres overeenkomt met dat van de echte organisatie.
  • Bescherm je apparaten. Zorg ervoor dat je apparaten up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates en gebruik antivirussoftware om malware te voorkomen.
  • Let op verdachte berichten op WhatsApp. Krijg je onverwacht een bericht van iemand die om geld vraagt of persoonlijke informatie wil? Neem dan eerst persoonlijk contact op met de persoon om te controleren of het bericht echt is.

Doe aangifte als je slachtoffer bent geworden

Wanneer je slachtoffer bent geworden van cybercrime, is het belangrijk om aangifte of melding te doen bij de politie. Ook kun ej melding maken van fraude bij de Fraudehelpdesk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 19:30

Totaalopbrengst ALS Financieel Diner bij De Goudse ruim 4 ton

De totaalopbrengst van het ALS Financieel Diner bedroeg dit jaar ruim 4 ton (400.030 euro). Dat is met inbegrip van onder meer de online veiling en de veilig op de avond zelf. Daarmee was het tweede ALS Financieel Diner bij De Goudse een groot succes.

Advertorial Theater vandaag 18:55

Jongeren gezocht voor Open Podium in De Goudse Schouwburg

Samen voor Goud en de Jongeren Programmeringsraad van de Goudse Schouwburg houden op vrijdag 29 november een bijzonder Open Podium. De avond is een unieke en laagdrempelige kans voor Goudse jongeren tussen de 16 en 25 jaar om hun talenten te presenteren.

Opinie vandaag 18:53

Santa Moves You!

Santa Moves You! Dat kun je letterlijk en figuurlijk wel zeggen. Vorig jaar miste ik de Santa Run in Gouda om moverende redenen. Een vroeg geplande vakantie die niet meer verzet kon worden, maakte dat ik er niet bij kon zijn. Terwijl ik notabene zelf betrokken was bij de organisatie.

Gezondheid en welzijn vandaag 18:48

Wethouder Judith Sargentini: 'veiligheid van onze inwoners staat voorop'

De berichtgeving in de media over de uitstoot van Cargill heeft veel vragen opgeroepen onder bewoners en de gemeenteraad van Gouda. "We kennen en horen de zorgen van Gouwenaars. De veiligheid van onze inwoners staat voorop", zo laat wethouder Judith Sargentini weten.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 18:47

Sociaal Team Gouda start met aanbieden online trainingen

Sociaal Team Gouda heeft verschillende trainingen waarmee je zelf aan de slag kunt. Bijvoorbeeld trainingen over eenzaamheid, faalangst, omgaan met emoties, omgaan met geld en oplossingsgericht opvoeden. Sociaal Team Gouda biedt deze trainingen nu ook online aan. Alle inwoners van Gouda kunnen deze trainingen gratis, anoniem en vrijblijvend volgen.