Hanny Schoonderwoerd

Wát nou uit je comfortzone? Ik blijf er lekker in!

''Waar je jezelf het minst comfortabel voelt, daar zit de meeste groei.'' En: ''als je er niet uitstapt, dan geen persoonlijke ontwikkeling.'' Die comfortzone, waar ze het in deze quotes over hebben lijkt van een niet te onderschatten importantie. Je moet er geweest zijn. Zo niet, dan staat je leven stil, is het geen stuiver waard. Of, erger nog, ben je een loser.

Een slappeling, dat wil ik natuurlijk niet zijn. Dus heb ik in mijn leven wat buiten die cirkel gebivakeerd. Soms was het er best leuk, maar meestal vond ik het er eng en ongemakkelijk. Maar, alles voor het goede doel: ontplooiing en sterker worden.

Toen ik een tijdje terug gevraagd werd om tijdens een evenement voor te lezen uit eigen werk, reageerde ik enthousiast. Een mooie gelegenheid om mijn boek te promoten. Zo'n kans kun je niet laten schieten, en de bewuste avond lag nog ver in de toekomst. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Want ik wist het natuurlijk al. Op een podium staan is niets voor mij, je kunt me niet ongelukkiger maken. Ik sta als trainer met veel plezier voor groepen, dan gaat het om het overbrengen van leerstof. Maar zodra het te dicht bij mezelf komt en alle ogen op mij gericht zijn, krijg ik het Spaans benauwd.

Dat beklemmende gevoel had ik dus ook de hele week voorafgaand aan de bewuste avond. Ik sprak mezelf toe dat ik moest doorbijten. Alles gaat tenslotte voorbij.

Tot ik me in de loop van de week de vraag stelde waarom ik, na al die jaren, mezelf dit aandeed. Had ik de voorgaande keren op een podium daadwerkelijk een groei doorgemaakt? Me persoonlijk ontwikkeld? Was ik trots op mezelf geweest? Niet echt.

Werd het geen tijd om eindelijk, op mijn zesenvijftigste eens toe te geven dat dat hele podiumgebeuren gewoon niets voor mij is. Op mijn leeftijd hoort de stress af en de wijsheid juist toe te nemen. Toegeven dat je iets niet weet of kunt hoort daar volgens mij ook bij. 

Dus heb ik me tijdens het evenement lekker gewenteld in mijn eigen, veilige ruimte. En wat had ik het er naar mijn zin. Iemand anders las voor uit Grenslijn. Ik gaf twee leuke workshops en had geweldige een-op-een gesprekken. Met als klap op de vuurpijl nog een mooie verkoop ook.

Je licht buiten de cirkel opsteken, omdat je alleen daar maar succesvol en gelukkig kunt zijn, wordt zwaar overschat. Dat heb ik nu, op mijn zesenvijftigste, eindelijk, eindelijk ontdekt!

 Als men jong is moet men de wijsheid bestuderen, als men oud is moet men haar in de praktijk brengen. - Jean-Jacques Rousseau

'Life begins at the end of your comfortzone' - Neale Donald Walsch

Zie ook: www.mijnverhaalinklaretaal.nl/blog/

Over Hanny Schoonderwoerd
Hanny Schoonderwoerd is schrijf- en loopbaancoach in Gouda. Daarnaast is zij uitgever (www.uitgeverijklaretaal.nl) en geeft zij schrijftrainingen.

Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en hen onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand vandaag 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht vandaag 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt vandaag 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater vandaag 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.