Waterbergingsgebied De Hooge Boezem maandag decor grootschalige crisisoefening

De Hooge Boezem achter Haastrecht, ingericht als waterbergingsgebied voor de rivier de Vlist, wordt tijdelijk het decor voor een grootschalige crisisoefening. Hierbij wordt een grote hoeveelheid water toegelaten tot de Hooge Boezem mét behulp van Boezemmolen nr. 6 van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Deze bijzonder gebeurtenis vindt plaats op 27 november en biedt omstanders een unieke gelegenheid om de kracht van water van dichtbij te aanschouwen.

Vanaf maandag 27 november houdt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie en de gemeente Oudewater een driedaagse crisisoefening met de naam ‘IJssel’. 30 militairen en 200 waterschap medewerkers oefenen hierbij een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken.

Waterbergingsgebied

De Hooge Boezem, natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, combineert hier natuurontwikkeling met waterbeheer en is een cruciaal onderdeel van de regionale waterbeheersing. Maandagochtend 27 november zetten de vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap, de oude Boezemmolen nr. 6 in werking om water vanuit de Vlist de Hooge Boezem in te pompen. Een uniek moment om de imposante molen, vanaf de zijlijn, in bedrijf te zien.

Natte voeten

Om alle dieren in het gebied kans te geven het hogerop te zoeken, opent het waterschap al een paar dagen eerder de calamiteitenduiker om water vanuit de Vlist langzaam de Hooge Boezem in te laten stromen. De verwachting is dat maandag 27 november de boezem bijna vol met water staat en de Boezemmolen vanaf 10u00 draaiende is om de laatste kuub water het gebied in te pompen. Na de driedaagse oefening wordt het water weer afgevoerd naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het kortstondig onder water zetten van de Hooge Boezem geeft verder geen blijvende schade aan de natuur. 

Komt dat zien!

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap nodigt omstanders en geïnteresseerden op 27 november vanaf 10u00, van harte uit om Boezemmolen nr.6  in werking te zien én te aanschouwen hoe natuur- en waterbeheer cruciaal is in deze regio. Houd hiervoor de wegafsluitingen en aanwijzingen in de gaten en voorkom een nat pak!

 

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.