Catharyn Hayne

Waterpolosters naar kwartfinale WK na 16-14 zege op taai China

Het Nederlands dames waterpoloteam heeft na de 16-14 overwinning op China de kwartfinale behaald op het wereldkampioenschap in Doha. Maandag wacht om 17u00 een gretig Hongarije dat nog steeds strijdt om een Olympisch ticket.

De titelverdediger begon stroef aan het duel in de tussenronde en kon geen moment een verschil maken. Het kwam tot drie keer toe op voorsprong, maar zag het China evenveel keer de gelijkmaker scoren. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis kwam zelfs nog op achterstand (3-4), maar herstelde zich snel. Net voor tijd bracht Sanfeng Nong met haar derde treffer van afstand de stand op 5-5. 

Doudesis wisselde keepster Sarah Buis voor Laura Aarts die direct aan de bak kon. China bleef haar doel bestoken met schoten van afstand, waarmee het succesvol de 6-6 binnenschoot. Aanvallend had Nederland pech in de afronding of stuitte het voor de keepster. Met haar tweede doelpunt (7-6) vanaf de midvoorplaats van Kitty Lynn Joustra leek de ommekeer te komen. In ondertal werd het echter weer gelijk. In de slotfase leverde een backhandschot van midvoor Vivian Sevenich alsnog een 8-7 voorsprong halverwege op. 

In de derde kwart bleek China nog steeds een taaie tegenstander. Daar kwam verandering in nadat op snelheid de ‘Bermuda-driehoek’ – zoals NOS-commentator Erik van Dijk de combinatie tussen Van der Sloot, Van de Kraats en Sleeking (zie frontfoto) omschreef – de 11-9 liet aantekenen. Even later tekende Lola Moolhuijzen voor de 12-9. Na een gemiste strafworp kwam China uit de daaropvolgende tegenaanval op 12-11. Uit een snelle tegenaanval was het Keuning die de marge weer op twee bracht. Dankzij een steal - in ondertal - van Van de Kraats bleef de 13-11 op het scorebord staan. 

In de laatste periode bleef het spannend. Net zoals in het eerste kwart gaven beide ploegen elkaar weinig toe, maar Nederland trok uiteindelijk aan het langste eind en is kwartfinalist. 

Maandag wacht om 17.00 uur een gretig Hongarije dat nog steeds strijdt om een Olympisch ticket. 

Nederland-China 16-14 (5-5, 3-2, 5-4, 3-3)
Doelpunten: Kitty Lynn Joustra 3, Brigitte Sleeking 3, Iris Wolves 3, Maartje Keuning 2, Vivian Sevenich 1, Lola Moolhuijzen 1, Bente Rogge 1, Simone van de Kraats 1, Sabrina van der Sloot 1.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie. 

Advertorial Koor vandaag 11:29

Toonkunst Gouda voert Johannes Passion op in Sint Janskerk

300 jaar na de eerste uitvoering in 1724 voert Toonkunst Gouda in de SintJanskerk de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit, een oratorium met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus naar het Evangelie volgens Johannes. De uitvoering vindt plaats op vrijdag 15 maart.

Calamiteiten vandaag 11:19

Het onbewaakte ogenblik

Het onbewaakte ogenblik. Dat klinkt als de titel van een bestseller, maar werd voor een treinreiziger vanavond de akelige waarheid. De 22 jarige reiziger uit Nieuwerkerk aan den IJssel was met de trein onderweg naar huis. De tas van de man lag boven hem in het bagagerek. Ondanks dat zijn tas pal boven hem lag lukte het iemand toch om de tas in een onbewaakt moment te stelen.