Parole/ZoGouds.nl, Pieter van Vliet

Watersnood 1953 maakt nu meer los dan ooit

De Watersnood van 1953 maakt nu meer los dan ooit. De belangstelling voor de grootste natuurramp van Nederland is dit jaar ongekend groot. Dat merken ze in Zeeland, maar zeker ook in het gebied aan en rond de Hollandsche IJssel. Bij het monument 'Het dubbeltje op z'n kant' bij de smalle Groenendijk in Nieuwerk aan den IJssel, waar vijf helden met twee binnenvaartschepen het water konden tegenhouden, is het de afgelopen weken een komen een gaan van kijkers. De herdenking van 70 jaar Watersnoodramp trok afgelopen weekend wel vierhonderd bezoekers naar het Gemaal in Haastrecht. 

Horizontale laserstraal

De vele zeer geïnteresseerde bezoekers zagen zaterdagavond hoe een horizontale laserstraal over een aantal huizen aan de Boezem op en neer bewoog. Dit om te visualiseren hoe hoog het water zou kunnen komen mochten de dijken breken.

Op de voorzijde van het witte monumentale pand startte elke kwartier een film met foto’s uit de Krimpenerwaard ten tijde van de Ramp, de polderdichter Jorris Hoste droeg HET GAT GEDICHT voor en Hart van Nederland maakte opnames. Zie hieronder.

KrimpenerWaardering

Enkele mensen van de ChristenUnie staken hun bewondering voor de ingetogen en prachtige presentatie niet onder stoelen of banken en gaven de vrijwilligers van het Gemaal hun KrimpenerWAARDERING.

watersnood gemaal hannes cor johan van veen.JPG

Binnenvaartschippers

In het gemaal zelf was er veel aandacht voor de zwakke punten in de dijken aan de Hollandsche IJssel. Gouderakker Wim Heuvelman sprak van 19u00 tot 22u00 lopend over de kaart van het gebied in een spraakwaterval over de gevaren die daarbij ontstonden. En over de niet gehoorde Rijkswaterstaat-ingenieur Johan van Veen. En uiteraard over de vijf binnenvaartschippers Cor Heuvelman, (Jo)Hannes, Aart en Henk van Vliet en Arie Evegroen, die hun leven riskeerden door met twee binnenvaartschepen de dijk bij Nieuwerkerk te dichten en daarmee miljoenen levens in de Randstad redden. Verder waren er videofilmpjes te zien van ooggetuigen en bewoners aan de dijk.

Timmeren aan waterbewustzijn

Op zondagmiddag was de machinehal een grote timmerwerkplaats. Kinderen kwamen met hun (groot)ouders of andere familieleden om leuke prefabhuisjes te timmeren. Deze stonden op hoge poten, want bij wateroverlast hoef je dan niet met een noodpakket naar boven te vluchten zoals bij de Watersnoodramp wel het geval was.

Ook deze middag waren er rondleidingen en filmpjes met toelichting door ooggetuigen van de Ramp in de Krimpenerwaard. En kon men kijken en luisteren naar het hologram ‘Heel Holland Zakt’ van collega stoomgemaal Kamerik-Teylingens bij Woerden.

Het weekend werd mogelijk door een gulle bijdrage van de gemeente Krimpenerwaard, sponsoring van Bestbouw en Administratiekantoor Van der Voet en dankzij de medewerking van Dotter Design, Remko van Leeuwen Licht, Beeld en Geluid en van Streekmuseum Krimpenerwaard. Hier is trouwens nog enkele maanden de tentoonstelling ‘Crimpenre Waard; in de greep van het water’ te zien.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00. 

Voetbal gisteren 19:20

Jodan Boys VR1 verdedigt koppositie tegen Ter Leede VR2

Jodan Boys VR1 speelt zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Ter Leede VR2. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft Jodan Boys VR1 drie verliespunten minder dan Be Quick VR1, Saestum VR2 en Reiger Boys VR1. De strijd om het kampioenschap ligt nog volledig open en het zullen spannende weken worden.

Advertorial Festival gisteren 19:09

Kom jij ook naar Gouds Bierfestival in Burgerhal Stadhuis?

Gouda Bierstad houdt op zondag 21 april haar tweede bierfestival in de Burgerhal van het Stadhuis. Heb jij al een kaartje? De kaarten kosten € 25,-. Hiervoor krijg je vier muntjes en een Gouda Bierstad proefglas.

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.