Watersportverbond wil Turfmarkt en Zeugwateren bevaarbaar houden

Het Watersportverbond zet zich in voor behoud bevaarbaarheid Goudse Turfmarkt en Zeugwateren. En daarmee zeker ook voor een Intieme Vaarroute door Gouda, de stad die met zijn vele grachten en grachtjes vroeger ook wel het Venetië van het Noorden werd genoemd. Met het peilbesluit van Rijnland komt de dam dichterbij en het Rondje Varen verder weg, zo vindt het Watersportverbond.

Venetië van het Noorden

Al sinds 2009 lopen er ambities vanuit het stadsbestuur voor een Intieme Vaarroute door Gouda, de stad die met zijn vele grachten en grachtjes vroeger ook wel het Venetië van het Noorden werd genoemd. De bevaarbare maar doodlopende Turfmarktgracht is onderdeel van dit doorlopende rondje. Met het weghalen van enkele duikers en bruggetjes wordt zij niet doodlopend en ontstaat er een mooi vaarrondje door de binnenstad. Inmiddels zijn ruim 25 van de 34 maatregelen genomen om de Intieme Vaarroute te realiseren.

Alleen is daar als gevolg van het peilbesluit van Rijnland nu ineens een extra obstakel: een dam in de Turfmarkt en bij Achter de Kerk. De gemeente Gouda en het waterschap werken samen aan het project Gouda Stevige Stad, dat de overlast door bodemdaling in de binnenstad aanpakt. In stappen wordt het grond- en oppervlaktewater in de laagste delen van de binnenstad verlaagd. Om het waterpeil te verlagen, komt er bij de Turfmarkt een gemaal met peilscheiding. In de Zeugstraat komt alleen een peilscheiding. Met dit peilbesluit komt een dam dichterbij en het Rondje Varen verder weg. Ook wordt dan een belangrijk vaarwater gestremd.

Jan Compagnie gezelschap voor de Spiegeltent
Jan Compagnie gezelschap voor de Spiegeltent
 
Bevaarbaarheid sneuvelt

Het was een opvallend moment tijdens de zitting 14 november op de Rechtbank Den Haag, waar de zaak diende tegen het afdammen door het Peilbesluit van Rijnland van de Turfmarkt en de Zeugwateren. Omgevingsmanager Desmense kwam samen met de vaste jurist van het waterschap naar de zitting. Jurist Ten Heuw verdedigde het genomen peilbesluit door Hoogheemraadschap Rijnland.

Hij beantwoordde de eerste vraag met een onwaarheid: “Het water Turfmarktgracht is al geheel onbevaarbaar.” Desmense corrigeerde hem met de woorden: “Het eerste stuk is wel bevaarbaar,” waarmee Hoogheemraadschap Rijnland aan rechter Meeder liet doorschemeren dat de bevaarbaarheid nog steeds geen groot belang heeft en dientengevolge sneuvelt.

Sups en bootjes op de Turfmarkt
Sups en bootjes op de Turfmarkt

Vaarwater brengt naast levendigheid, ook economie naar de binnenstad

Het Vaarwater, welke het Watersportverbond graag voor de toekomst aangesloten laat op de kleinere vaarwegen in Zuid-Hollandse steden en plassengebieden, wordt onder andere bevaren door de Goudse rederijen Jan Compagnie van Rederij de IJsel en Broodje Kaas van de CheeseExperience.

Vroeger was de gracht de belangrijkste schakel voor transport richting de Zeugstraat, Lange Tiendeweg en Korte Tiendeweg, Achter de Waag en de Markt. En nog steeds wordt de Turfmarkt door aannemers gebruikt voor allerhande transport de binnenstad in. Daarnaast varen op de gezellige route veel sloepen (de Reeuwijkse-maat past goed onder de bruggen door 1,0 m), zalmschouwen, motorvletten, sups, roeiboten en kano’s. Dat brengt naast levendigheid, ook economie naar de binnenstad.

Belang behoud vaarwater letterlijk en figuurlijk zichtbaar

Paul Smelt, regiovertegenwoordiger Zuid-Holland namens het Watersportverbond, reageert op de situatie: “Is een doodlopend stuk water naar het midden van de stad niet van voldoende waarde? Wij zien nog steeds letterlijk en figuurlijk dat het voor een grote groep watersporters en recreanten wel degelijk van belang is om dit stuk vaarwater in de binnenstad te behouden."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kerk vandaag 08:00

Sinterklaasliedjes in de Sint Janskerk

Slagwerker Dick Le Mair en stadsorganist Gerben Budding brengen zaterdagmiddag 3 december in de Sint Janskerk een programma rond Sinterklaas. Aanvang is 16u00. Naast een improvisatie over Sinterklaasliedjes klinken er ‘onbestaanbare meesterwerken’ rond het feest van de heilige Nicolaas en composities van Le Mair.

Gemeente vandaag 08:00

Thuiswerkende ambtenaren kosten Gouda 900.000 euro

Er wordt sinds corona meer thuisgewerkt en dat blijkt flink geld te kunnen kosten. Waar de ambtenaren eerst op een vaste PC in het Huis van de Stad werkte, zijn nu laptops nodig. Zo moet de gemeente Gouda de komende jaren een bedrag van 900.000 euro investeren. Dit om laptops, dockingstations, beeldschermen, toetsenborden, muizen en andere benodigdheden aan te kunnen schaffen.

Advertorial Winkels vandaag 07:30

Wintershoppen op GoStores Gouda

De feestdagen staan voor de deur. Het is tijd om je huis weer gezellig te maken en de kerst in huis te halen. Kom wintershoppen bij GoStores Gouda en laat je inspireren. 

Sport vandaag 06:00

Voetbalwedstrijden zaterdag vervroegd vanwege Oranje

Evenals voorgaande keren dat het Nederlands Elftal op WK's en EK's in actie kwam op tijdstippen dat normaliter amateurvoetbalwedstrijden op het programma staan, worden komende zaterdag vrijwel alle voetbalduels vervroegd naar het begin van de middag. Zodoende kan iedereen thuis of in de kantine naar Nederland - Verenigde Staten kijken om 16u00 nadat eerst zelf gevoetbald is.

Advertorial Winkels vandaag 05:00

Expert Gouda: de 5 beste TV's voor het WK voetbal

Het WK-voetbal staat voor de deur en onze Oranjeleeuwen zijn er klaar voor! Is jouw tv er ook klaar voor? Het Nederlands team zal je support immers hard nodig hebben. Voor iedereen die op zoek is naar de perfecte tv voor het WK, heeft Expert Gouda 5 tv's uitgelicht en samengesteld in een lijstje.

Advertorial Horeca gisteren 20:00

Volle agenda in feestmaand bij Swing Gouda

Omdat we eindelijk weer de feestdagen samen kunnen vieren, kun je deze decembermaand éxtra genieten van een volle agenda bij Swing Gouda. Van een Christmas Dinnershow tot Kaarsjesavond én van Het Grote Kerstbal tot de NYE Party! Bekijk hieronder wat er, naast de feestelijke weekenden, voor jullie bij Swing Gouda op de planning staat!  Extra info, tickets én reserveren kun je vinden op www.swinggouda.nl/events!