Wees op tijd met aanvragen identiteitskaart of paspoort

Verloopt jouw paspoort of identiteitskaart binnenkort? Maak dan op tijd een afspraak om een nieuwe aan te vragen! Door grote drukte kan het langer duren voor je een paspoort of identiteitskaart kunt aanvragen.

Paspoortenpiek

Verloopt je paspoort of identiteitskaart binnenkort? Maak dan op tijd een afspraak bij de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. Door grote drukte kan het langer duren voordat je een paspoort of een identiteitskaart kunt aanvragen. Je kunt een paspoort of een identiteitskaart digitaal aanvragen.

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig. Tot die tijd waren ze 5 jaar geldig. De paspoorten en identiteitskaarten die in 2014 zijn aangevraagd, verlopen dit jaar. Vandaar dat er nu een piek is in het aantal aanvragen: de paspoortenpiek.

Lange wachttijden

De gemeente Gouda heeft net als andere gemeenten te maken met lange wachttijden voor het aanvragen van paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. Daarom vraagt de gemeente je om alleen een afspraak te maken als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als het document binnen 4 weken verloopt. 

Heb je je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs niet gelijk nodig of verloopt het document pas over een tijdje? Wacht dan met aanvragen. Daarmee zorgen de gemeente en de Gouwenaars ervoor dat de wachttijden niet langer worden.

Verder wil de gemeente je vragen om de producten die je digitaal kunt aanvragen, zoveel mogelijk digitaal aan te vragen. Zo beperk je de wachttijd aan de telefoon.

Heb je een document met spoed nodig? Dan kun je bellen naar 14 0182. Dan kijkt de gemeente Gouda samen met je naar de mogelijkheden.

Burgerzaken

Gemeenten hadden vorig jaar ook te kampen met lange wachttijden bij de dienst burgerzaken. Het kon tot bijna drie maanden duren voordat inwoners een nieuw rijbewijs, paspoort of id-kaart hebben.

De lange wachttijden ontstonden door de inschrijving van Oekraïense vluchtelingen of vragen over hun situatie, maar ook door de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen en de gestegen vraag naar documenten sinds corona. Burgerzaken merkte daarnaast dat uitgestelde huwelijken alsnog werden ingepland. Door ziekmeldingen en personeelstekort waren de balies onderbemand.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Koor vandaag 11:00

Houtmansplantsoenconcert met Shantykoor De IJsselmannen

Zondag is er weer een optreden in de serie Houtmansplantsoenconcert. Ditmaal met Shantykoor De IJsselmannen. Het koor is opgericht in 2002 en heeft zijn thuishaven in Ouderkerk aan den IJssel, een van de grootste thuishavens van binnenvaartschippers.

Advertorial Muziek vandaag 10:09

Akoestisch optreden Ron Hendrickx bij Check's

Fans van Ron Hendrickx (Ronald Hendriksen) kunnen zich verheugen op een bijzondere traktatie. De Goudse singer-songwriter keert voor één dag terug naar zijn roots voor een speciaal optreden bij Check's Achter de Kerk op zaterdag 13 juli.

Advertorial Afval milieu schoonmaak vandaag 07:00

Gratis GreenClip bij Mobiele Milieustraat

De Mobiele Milieustraat staat volgende week weer op vier locaties in Gouda. Bij De Mobiele Milieustraat kun je  gratis verschillende afvalstromen inleveren die niet bij het restafval horen maar op de milieustraat. En leuk nieuws: je kunt in juli ook een gratis GreenClip afhalen bij de Mobiele Milieustraat.

Voedselbank vandaag 06:00

Voedselbank zoekt Gouwenaars die recht hebben op voedselhulp

Al jaren is bij de Goudse Voedselbank bekend dat er meer mensen recht hebben op voedselhulp dan zich aangemeld hebben. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 30 procent wegblijvers, maar het zouden er ook nog veel meer kunnen zijn. Daar wil de voedselbank actie op gaan ondernemen.