Weet jij al wat jouw wijkbij is?

Op 20 mei, wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne 'Help onze wijkbij'. Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van 15 geselecteerde wilde bijen gekregen om voor te zorgen. Het doel: samenwerken aan een goed Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.

Bijenlandschap

Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van vijftien geselecteerde wilde bijen toegewezen gekregen om voor te zorgen. Op de website Bijenlandschap.nl staat een kaart waarop per wijk is te zien welke bij het is en hoe mensen deze kunnen helpen. Bewoners leren zo welke planten de wijkbij graag bezoekt en hoe ze graag nestelt. Door dit samen met de buren te doen, vormen wijkbewoners een bijenlandschap met voldoende voedsel en nestplekken voor de wijkbij. 

"Bijen zijn belangrijk voor ons bestaan", zegt gedeputeerde Berend Potjer van Natuur. "Bijen die over en weer kunnen vliegen zijn goed voor onze biodiversiteit. Bijen zorgen voor de bestuiving van zo’n 80 procent van de planten en voedselgewassen op aarde. De insecten zijn daarnaast voeding voor vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven."

Natuurhelden

Voor de leerlingen van de basisscholen zijn de wijkbijen omgedoopt tot stripfiguurachtige natuurhelden, vanwege hun bestuivende krachten. Zo bestuiven wilde bijen samen met andere bestuivers, zoals vlinders en zweefvliegen, wel 80% van onze groenten en fruit. Zonder bijen zijn er dus geen appels, aardbeien, bonen of bijvoorbeeld pompoenen. Via posters die de scholen kunnen ophangen, leren de kinderen en ouders meer over de natuurheld in hun wijk. De campagne werkt ondersteunend aan de lesbrief wilde bijen van IVN natuureducatie

De provincie wil op deze manier met alle gemeenten en Zuid-Hollanders toewerken naar een aaneengesloten bloemrijk Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030. De campagne Help onze wijkbij is gestart door Groene Cirkels, provincie Zuid-Holland, Bijenlandschap, EIS Kenniscentrum insecten, IVN en Stichting Steenbreek.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand vandaag 17:38

Pizza te lang in oven, brandweer krijgt melding woningbrand

In een woning aan de Simon van der Stellaan heeft een pizza woensdagmiddag te lang in de oven gestaan. Zo ontstond er rond 14u50 rook en brand in de oven en vervolgens in de woning, waarop de brandweer voor een woningbrand werd gealarmeerd. 

Advertorial Sport vandaag 12:44

Schrijf snel je club in voor Rabo ClubSupport

Iedereen verdient een club! Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom ondersteunt de coöperatieve Rabobank al 20 jaar verenigingen door heel Nederland. Verenigingen en stichtingen in de regio van de Hollandse IJssel kunnen zich tot en met 14 juni aanmelden via www.rabo-clubsupport.nl. Vanaf 2 tot en met 24 september kunnen Rabobank leden stemmen op hun drie favoriete clubs in deze regio.

Opinie vandaag 12:18

Sportzomer 2024

Als ik naar buiten kijk heb ik toch mijn twijfels, maar het is echt zomer. Voor de weerkundigen is de metrologische zomer op 1 juni begonnen. De astronomische zomer begint pas op donderdag 20 juni. Hoe dan ook, van echt vakantieweer is nog geen sprake.

Stadshart vandaag 10:44

Gemeente past regels aan: binnenstad nog gastvrijer en levendiger

Als een horecaondernemer een plantenbak tegen de gevel van zijn zaak wil zetten, moet hij een terrasvergunning aanvragen. Een winkelier die datzelfde wil, hoeft dat niet. Om aan die scheve situatie een einde te maken, trekt de gemeente Gouda de uitstallingsregels voor detailhandel en horeca gelijk.

Advertorial Festival vandaag 10:29

Jodan Boys viert 90-ste verjaardag met jubileumfestivals voor iedere Gouwenaar

Voetbalvereniging CVV De Jodan Boys bestaat dit jaar 90 jaar en dat wordt op meerdere manieren groots gevierd. Hoogtepunten zijn de evenementen op 14 en 15 juni, waar bands en artiesten als Freddy Moreira, Ammar en André Hazes Undercover zullen optreden op het eigen sportpark. Dankzij de bijdragen van trouwe sponsoren van de club kunnen beide evenementen gratis worden bezocht. Wel roept de club op om niet lang te wachten met het reserveren van een gratis ticket, want vol is vol.