Theo Krins

Weinig enthousiasme voor koopzondagen in Gouda

De winkels in de binnenstad van Gouda mogen sinds 8 januari van dit jaar iedere zondag open zijn. Om een goed beeld te krijgen over hoe de ondernemers hiermee omgaan heeft het bestuur van de SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda) een enquête uitgezet. De resultaten daarvan zijn nu bekend. 

Signaal

Zie hier de uitslag van de enquête. Onder de 49 deelnemers zijn 25 ondernemers (51%) niet van plan om hun winkel op zondag te openen. Dat is een flink hoger percentage dan in 2022. Toen was dat percentage 28%. Wel gaf 44% aan dat ze in 2021 niet op zondag open zijn geweest. Dat komt redelijk in de buurt van het percentage van de enquete van dit jaar.

Het aantal deelnemers is - ondanks meerdere verzoeken om deel te nemen - niet heel hoog, maar het is wel een signaal.

Achtergrondinformatie

De gemeenteraad van Gouda heeft op 21 december 2022 een nieuwe winkeltijdenverordening vastgesteld. Dit heeft met name gevolgen voor de mogelijkheden voor openstelling van winkels op zon- en feestdagen.  

In de nieuwe winkeltijdenverordening zijn de koopzondagen in Gouda volledig vrijgegeven. Vergeleken met de bestaande situatie, betekent dit vooral een wijziging voor het segment ‘niet-dagelijkse boodschappen’: ook winkels in dit segment hebben voortaan keuzevrijheid om al dan niet open te gaan op zondagen. Winkels in het ‘dagelijks’ segment, toeristische winkels en bijvoorbeeld bouwmarkten konden reeds open.

Daarnaast mogen winkels voortaan ook op alle feestdagen (Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag) geopend zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. 

Op Goede Vrijdag en 24 december mogen winkels eveneens geopend zijn tot 22.00 uur.

Op 4 mei mogen winkels conform de Winkelwet tot uiterlijk 19.00 uur geopend zijn.

Collectiviteit en helderheid

De nieuwe winkeltijden verordening is op 4 januari 2023 in werking getreden. Sinds zondag 8 januari is er daarmee ruimte voor alle winkeliers om te bepalen of zij al dan niet opengaan. De verordening bevat nadrukkelijk geen verplichting tot openstelling, maar heeft als doel om winkeliers zelf de keuze te laten maken. Een zekere mate van collectiviteit is vanuit het perspectief van de klant en een aantrekkelijke binnenstad wel wenselijk. Goede communicatie over openingstijden van de winkel op de eigen website is sowieso essentieel.

Winkel open vanaf 12 uur

Vanuit de gemeenteraad is de nadrukkelijke wens is geuit dat winkels die in de bestaande situatie tot nu toe niet open mochten, maar in de nieuwe situatie wel, deze juridisch geboden ruimte pas vanaf 12 uur benutten. Dit ziet derhalve niet op winkels die nu reeds op zondag(ochtend) open mogen. Deze wens heeft het bestuur van de SBG aan de winkeliers in de binnenstad meegegeven. De vastgestelde verordening laat in juridisch opzicht echter ook voor de zondagochtend ruimte om open te zijn. Openstelling vanaf 12 uur is derhalve een geste die de ondernemers kunnen maken om tegemoet te komen aan genoemde politieke wens met het oog op een deel van de samenleving die daar ongetwijfeld prijs op stelt.

Hoe nu verder?

Doordat de winkeliers nu zelf mogen bepalen of ze hun winkel wel of niet op zondag openen en als ze open willen, dan ook zelf mogen bepalen op welke zondagen ze open zijn, ontstaat er voor de consumenten een onduidelijke situatie. Dit kan de aantrekkingskracht van de binnenstad op deze zondag negatief beïnvloeden.

De SBG gaat de situatie nauwlettend volgen en overweegt vooral de 1e zondag van de maand extra aandacht te gaan geven aan de koopzondag.

Daarnaast willen we op een of andere manier inzichtelijk gaan maken welke winkels op de koopzondagen open zijn, zodat er voor de consumenten wat meer helderheid ontstaat.

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl 

Theo Krins is werkzaam als Manager Sales Particulier bij Scildon Life & Pension, het voormalige Legal & General. Sinds 2021 is Theo Krins voorzitter van de SBG (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda).

Krins was tot maandag 5 juli 2021 fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en ruim 14 jaar raadslid van deze partij in Gouda. Op 5 juli nam hij tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces afscheid van de politiek. Krins werd daarbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Algemeen gisteren 18:43

Wandel mee voor vrijheid en vrede!

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. Maar rondom, dichtbij en verder weg, leven mensen in onvrijheid en heerst er oorlog. Hoe vanzelfsprekend zijn vrijheid en vrede eigenlijk? Hoe is het als je niet jezelf mag zijn – of om te moeten vluchten? En hoe kunnen mensen ondanks hun verschillen vreedzaam samenleven?

Advertorial Feest gisteren 18:42

Jodan Boys viert jubileum met tweedaags feest op hoofdveld

Op 1 mei 2024 is het precies 90 jaar geleden dat CVV De Jodan Boys werd opgericht. De Goudse voetbalclub organiseert een jaar lang allerlei activiteiten voor leden, vrijwilligers, sponsors en inwoners van Gouda en omgeving. De aftrap van het feestjaar vindt plaats op woensdagavond 1 mei a.s. met een grootschalig diner in de Gouwekerk. De club blikt echter ook al vooruit naar vrijdag 14 en zaterdag 15 juni 2024. Dan verandert het hoofdveld in een open lucht feestlocatie.

Weer in Gouda gisteren 16:42

Hoe komt een weerbericht tot stand? Huub Mizee vertelt het je

Huub Mizee is al vele jaren bekend als weerman bij Radio- en TV West. Hij komt vrijdagavond 19 april bij Weerclub Gouda vertellen wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van een weerbericht. De publieksavond met de lezing Hoe komt een weerbericht tot stand? is bij Kinderboerderij De Goudse Hofsteden en begint om 20u00.

Verkeer en vervoer gisteren 16:28

Spoorstraat laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00.