De Haagse Hogeschool

Wereldrecord: Martijn (26) gaat dammen tegen 50 tegenstanders tegelijk

Vijftig damborden, vijftig tegenstanders, twee seconden per zet en dat vier uur lang. Martijn van IJzendoorn (26) behoort als vijfde van de wereld al tot de besten in de damsport, maar zaterdag 16 september wil hij er een titel bij: die van wereldrecordhouder kloksimultaan dammen.

Biljart & Bridge Centrum De Hoog

Zaterdag 16 september gaat Van IJzendoorn vanaf 12u00 in Biljart & Bridge Centrum De Hoog in Gouda proberen de klus te klaren. Eén tegen vijftig in een razendsnel ritme van een zet doen, klok indrukken en meteen naar een volgend bord. Om het record te halen heeft hij nog geen drie seconden per zet.

Ter voorbereiding oefent hij sinds deze week al tegen dertig mensen tegelijk. "Tijdens de competitie heb ik totaal niet door tegen wie ik speel." Tijdens zijn debuut op het NK in 2017 werd IJzendoorn Nederlands kampioen dammen en sindsdien maakt hij deel uit van Team NL. Daarna werd hij nog twee keer derde op het EK. En toen hij een jaar geleden werd benaderd door de organisatie van de competitie om het wereldrecord te verbreken, besloot hij een poging te wagen.

"Tijdens de covidpandemie speelde ik online tegen 40 personen en hield ik 20 minuten over", vertelt Van IJzendoorn. "Daarom dacht ik: 50 tegenstanders is vast niet zo erg."

Uitdaging

Onlangs oefende hij voor het record in een grote zaal met 30 tegenstanders. Hij heeft maar 2 seconden per zet waardoor de ervaring van een spel met 50 tegenstanders wordt nagebootst. Maar dammen met tientallen tegenstanders in een grote zaal, blijkt toch wezenlijk te verschillen van kloksimultaan dammen online, ontdekte hij. "Online hoef je de tijd niet zelf bij te houden en het bord wordt voor je gewisseld", licht hij toe. "Het is een uitdaging, maar ik houd ervan om mezelf uit te dagen."

">“Begin dit jaar heb ik mijn fysieke trainingsschema omgegooid. Zo heb ik meer focus gelegd op intensive cardio. Tijdens de kloksimultaan zal ik in fysieke topvorm moeten verkeren. Binnen één tot twee seconde moet ik van het ene naar het andere bord lopen, de stand analyseren, een beslissing maken en vervolgens de klok indrukken. Op damgebied heb ik verschillende oefensimultaans gepland – onder meer op 19 augustus in Gouda – om de wereldrecordpoging zo goed mogelijk te simuleren”.

Toiletpauze gaat van tijd af

Als simultaanspeler, speelt Van IJzendoorn altijd met wit, wat bij het damspel betekent dat hij altijd begint. Zijn tegenstanders zitten in een grote cirkel aan een tafel met een dambord voor hun neus, en hij is de enige die beweegt. "Ik sta voor een bord, beoordeel de stand en doe een zet, daarna druk ik op de klok en ga door naar de volgende", vertelt Van IJzendoorn. Het spel gaat razendsnel. "Ik heb totaal niet door tegen wie ik speel, ik zie alleen de stand."

Hetzelfde ritueel speelt zich vier uur lang af. "Ik kan wel naar het toilet gaan of even wat eten, maar dat gaat gewoon van mijn tijd af." Voor elk spel dat hij wint, krijgt hij drie punten, bij gelijkspel één punt en bij verlies nul. Om het wereldrecord te verbreken, moet Van IJzendoorn het beter doen dan de huidige titelhouder, de Rus Alexander Georgiev.

Wereldtitel

Het wereldrecord is een van de drie doelen die hij zich voor dit najaar heeft gesteld. Want daarnaast studeert hij af voor zijn hbo-studie elektrotechniek waarvoor hij net zijn  scriptie heeft ingeleverd. Hij wil eind september/begin oktober op Curaçao een gooi doen naar de wereldtitel, waarvoor hij als tweede is geplaatst, vertelt Van IJzendoorn, die 16 september weer helemaal fris in het hoofd is na een trainingskamp op Sicilië met zijn dammakkers van TeamNL.
 
De organisatie is in handen van de Stichting The Hague Open. De wereldrecordpoging begint om 12u00 en kan worden gevolgd via een livestream. Hierop zal Ester van Muijen de partijen toelichten en interviews afnemen. Zie hiervoor straks de website https://damweb.nl/wrkloksimultaan/ waarop ook de link naar de live-partijen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.