Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Wethouder Michel Klijmij geeft startsein ontwerpopdracht Duurzame Stad 2023

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan gaf maandag in Cinema Gouda het startsein voor de ontwerpopdracht Duurzame Stad 2023. De opdracht: maak een duurzaam ontwerp voor de Kadenbuurt in Gouda. Met die opdracht gaan leerlingen van drie middelbare scholen uit Gouda de komende tijd aan de slag.

Scholen

Dit jaar doen de volgende Goudse scholen mee: GSG Leo Vroman, Driestarcollege en Carmelcollege, locatie Antonius.

Michel Klijmij-van der Laan: “Ik daag jullie uit naar wijkgerichte oplossingen voor een duurzame stad te zoeken! Het is geen makkelijke opgave. Het verduurzamen is niet alleen techniek, veel bestaat al. Het is vooral belangrijk hoe wij inwoners meenemen. Hoe zorgen jullie ervoor dat er in Gouda nog meer enthousiasme komt voor de wijkplannen voor een Duurzame Stad? Zodat wij Gouda voorbereiden op klimaatverandering en duurzaam door kunnen geven aan de volgende generatie.”

Vragen die centraal staan

Hieronder de vragen die voor de leerlingen centraal staan. Tijdens het ontwerpen kunnen ze deskundigen uit de stad raadplegen.

Hoe kunnen we in een wijk rekening houden met bodemdaling en hevige regenbuien, maar ook met perioden van droogte? Hoe zorg je voor (meer) soorten planten en dieren, de zogenoemde, biodiversiteit en wat voor materialen gebruiken we voor de huizen? Maar ook hoe ziet de toekomstige energievoorziening in de wijk eruit en hoe nemen wij mensen mee? Dat zijn vragen waar leerlingen zich in verdiepen.

Tentoonstelling Kenniscentrum Bodemdaling

In juni zijn de ontwerpen van de leerlingen te bewonderen in een tentoonstelling bij  het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen in Arti Legi.

Over de ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd in Gouda in samenwerking met Stichting Duurzame Stad. Maak een duurzaam ontwerp voor een van de wijken in Gouda is de opdracht. In de ontwerpen houden de leerlingen rekening met klimaatadaptatie, energiebesparing en duurzaam bouwen, groen en biodiversiteit, duurzame mobiliteit en circulaire economie. Én ze kijken goed hoe ze mensen gaan meenemen bij hun ontwerpen. Drie scholen starten in februari gezamenlijk met het project.

Samen maken wij Gouda Duurzaam

De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. Hier doen we maximaal ons best voor. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door!

Bekijk de ontwerpen en inspiratie van beide teams op www.maakgoudaduurzaam.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.