Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Wethouder Michel Klijmij geeft startsein ontwerpopdracht Duurzame Stad 2023

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan gaf maandag in Cinema Gouda het startsein voor de ontwerpopdracht Duurzame Stad 2023. De opdracht: maak een duurzaam ontwerp voor de Kadenbuurt in Gouda. Met die opdracht gaan leerlingen van drie middelbare scholen uit Gouda de komende tijd aan de slag.

Scholen

Dit jaar doen de volgende Goudse scholen mee: GSG Leo Vroman, Driestarcollege en Carmelcollege, locatie Antonius.

Michel Klijmij-van der Laan: “Ik daag jullie uit naar wijkgerichte oplossingen voor een duurzame stad te zoeken! Het is geen makkelijke opgave. Het verduurzamen is niet alleen techniek, veel bestaat al. Het is vooral belangrijk hoe wij inwoners meenemen. Hoe zorgen jullie ervoor dat er in Gouda nog meer enthousiasme komt voor de wijkplannen voor een Duurzame Stad? Zodat wij Gouda voorbereiden op klimaatverandering en duurzaam door kunnen geven aan de volgende generatie.”

Vragen die centraal staan

Hieronder de vragen die voor de leerlingen centraal staan. Tijdens het ontwerpen kunnen ze deskundigen uit de stad raadplegen.

Hoe kunnen we in een wijk rekening houden met bodemdaling en hevige regenbuien, maar ook met perioden van droogte? Hoe zorg je voor (meer) soorten planten en dieren, de zogenoemde, biodiversiteit en wat voor materialen gebruiken we voor de huizen? Maar ook hoe ziet de toekomstige energievoorziening in de wijk eruit en hoe nemen wij mensen mee? Dat zijn vragen waar leerlingen zich in verdiepen.

Tentoonstelling Kenniscentrum Bodemdaling

In juni zijn de ontwerpen van de leerlingen te bewonderen in een tentoonstelling bij  het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen in Arti Legi.

Over de ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd in Gouda in samenwerking met Stichting Duurzame Stad. Maak een duurzaam ontwerp voor een van de wijken in Gouda is de opdracht. In de ontwerpen houden de leerlingen rekening met klimaatadaptatie, energiebesparing en duurzaam bouwen, groen en biodiversiteit, duurzame mobiliteit en circulaire economie. Én ze kijken goed hoe ze mensen gaan meenemen bij hun ontwerpen. Drie scholen starten in februari gezamenlijk met het project.

Samen maken wij Gouda Duurzaam

De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. Hier doen we maximaal ons best voor. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door!

Bekijk de ontwerpen en inspiratie van beide teams op www.maakgoudaduurzaam.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 14:42

Goudse bussen staan zaterdag ook even stil vanwege geweld tegen conducteur

Naast de treinen staan ook de bussen van regionale streekvervoerders zaterdag om 22u30 drie minuten stil vanwege de mishandeling van een NS-conducteur. Het gaat om bussen van onder meer Arriva, Keolis, Qbuzz en Connexxion. NS sluit bovendien kort de stationswinkels.

Ontmoetingsplaats vandaag 12:05

Preek van de Leek dit keer door Mireille Pondman

Mireille Pondman houdt op zondag 21 april, vanaf 16u00 haar Preek van de Leek in de Sint-Joostkapel. Als bestuurskundige & museoloog zet zij zich in voor openbare bibliotheken en musea. Sinds 2022 is ze zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting en in haar vrije tijd voorzitter van Poetry International. Haar Preek van de Leek is getiteld: ‘Een pleidooi voor meer nieuwsgierigheid’. Deze Preek van de Leek is de laatste van een serie van vier in het voorjaar 2024. 

Advertorial Voor Kinderen vandaag 11:42

Kinderboerderij viert 50-ste verjaardag met heropening opgeknapte varkensstal

Er is de afgelopen weken op Kinderboerderij De Goudse Hofsteden hard gewerkt in de varkensstal. De muren en kozijnen zijn geschilderd en de nieuwe hekken geplaatst. Op zondag 21 april wordt de stal heropend. Tijdens deze feestelijke dag viert de kinderboerderij ook de start van het bijzondere jubileumjaar. Kinderboerderij De Goudse Hofsteden bestaat namelijk 50 jaar!

Advertorial Winkels vandaag 11:20

Feestelijke opening Action Winkelcentrum Bloemendaal

Action Winkelcentrum Bloemendaal is zaterdagmorgen om 8u30 feestelijke open gegaan. Het is de 416de vestiging in Nederland en de tweede in Gouda. De populaire winkelketen heeft in het winkelcentrum zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.

Sport vandaag 10:55

Bekeravontuur Goudse hockeydames voorbij

Er komt niets na Groningen. Het prachtige bekeravontuur van de dames van GMHC kwam vrijdagavond met een 3-0 nederlaag tegen GHBS ten einde. Dat lijkt een kansloze nederlaag, maar dat was het absoluut niet. De ruim honderd met bus en auto’s meegereisde supporters zagen hun favorieten de eerste klasser zeer goed partij geven.

Verkeer en vervoer gisteren 19:33

Spoorstraat voor laatste keer afgesloten voor werkzaamheden aan viaduct

Let op: dit weekend is de derde en laatste afsluiting voor werkzaamheden aan het viaduct Noothoven van Goorstraat. Dit vanwege het aanbrengen van een betonlaag op het nieuwe viaduct. De Spoorstraat is daarvoor afgesloten van vrijdag 19 april 21u00 tot uiterlijk zondagochtend 21 april 6u00.