Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Wethouder Michel Klijmij geeft startsein ontwerpopdracht Duurzame Stad 2023

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan gaf maandag in Cinema Gouda het startsein voor de ontwerpopdracht Duurzame Stad 2023. De opdracht: maak een duurzaam ontwerp voor de Kadenbuurt in Gouda. Met die opdracht gaan leerlingen van drie middelbare scholen uit Gouda de komende tijd aan de slag.

Scholen

Dit jaar doen de volgende Goudse scholen mee: GSG Leo Vroman, Driestarcollege en Carmelcollege, locatie Antonius.

Michel Klijmij-van der Laan: “Ik daag jullie uit naar wijkgerichte oplossingen voor een duurzame stad te zoeken! Het is geen makkelijke opgave. Het verduurzamen is niet alleen techniek, veel bestaat al. Het is vooral belangrijk hoe wij inwoners meenemen. Hoe zorgen jullie ervoor dat er in Gouda nog meer enthousiasme komt voor de wijkplannen voor een Duurzame Stad? Zodat wij Gouda voorbereiden op klimaatverandering en duurzaam door kunnen geven aan de volgende generatie.”

Vragen die centraal staan

Hieronder de vragen die voor de leerlingen centraal staan. Tijdens het ontwerpen kunnen ze deskundigen uit de stad raadplegen.

Hoe kunnen we in een wijk rekening houden met bodemdaling en hevige regenbuien, maar ook met perioden van droogte? Hoe zorg je voor (meer) soorten planten en dieren, de zogenoemde, biodiversiteit en wat voor materialen gebruiken we voor de huizen? Maar ook hoe ziet de toekomstige energievoorziening in de wijk eruit en hoe nemen wij mensen mee? Dat zijn vragen waar leerlingen zich in verdiepen.

Tentoonstelling Kenniscentrum Bodemdaling

In juni zijn de ontwerpen van de leerlingen te bewonderen in een tentoonstelling bij  het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen in Arti Legi.

Over de ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd in Gouda in samenwerking met Stichting Duurzame Stad. Maak een duurzaam ontwerp voor een van de wijken in Gouda is de opdracht. In de ontwerpen houden de leerlingen rekening met klimaatadaptatie, energiebesparing en duurzaam bouwen, groen en biodiversiteit, duurzame mobiliteit en circulaire economie. Én ze kijken goed hoe ze mensen gaan meenemen bij hun ontwerpen. Drie scholen starten in februari gezamenlijk met het project.

Samen maken wij Gouda Duurzaam

De gemeente wil Gouda duurzaam doorgeven aan volgende generaties. Hier doen we maximaal ons best voor. Dit staat ook in ons bestuursakkoord Geef Gouda door!

Bekijk de ontwerpen en inspiratie van beide teams op www.maakgoudaduurzaam.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.