Gemeente Gouda, Astrid den Haan

Wie wordt 10de kinderburgemeester? Morgen weten we het

Op woensdagochtend 28 juni is de verkiezing van de 10de kinderburgemeester van Gouda. Jasmijn Bioch, Julia Warga, Luc van Gastel, Noah Kleespies, Noor Slingerland en Pheline van der Linden presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de Raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Verkiezingsfilmpje

Dit jaar hebben zich in eerste instantie 16 kinderen aangemeld. Daarvan zijn 12 kandidaten overbleven die de volledige sollicitatieprocedure hebben doorlopen. De 12 kandidaten hebben een eigen verkiezingsfilmpje gemaakt die in alle groepen 7 is vertoond. De leerlingen van groep 7 hebben per groep hun top drie aangewezen. Met die uitslag heeft een commissie bestaande uit een afvaardiging van de Brede School en gemeente Gouda vastgesteld wie de 6 kandidaten zijn die op 28 juni gaan strijden om de titel kinderburgemeester van Gouda.

Jury

Jasmijn (Prinses Julianaschool), Julia (Livingstoneschool), Luc (De Triangel), Noah (De Ridderslag), Noor (Livingstoneschool) en Pheline (KC Goejanverwelle), gaan zichzelf en hun ideeën voor Gouda op 28 juni presenteren aan een deskundige jury.

Deze jury, bestaande uit voorzitter wethouder Thierry van Vugt, Hans van Kekem, directeur van de Brede School, Kevin de Jonge (gemeenteraadslid) Jacq. Cornelissen (Centrummanager), Junia de Ridder (oud- kinderburgemeester 2021/2022), Thijmen Kremers (oud-kinderwethouder 2021/2022), Sara Crielaard (leerling van de Plaswijckschool) en Sjors Smit (leerling van de Casimir school) hebben de moeilijke taak om de 10de kinderburgemeester van Gouda te kiezen. De kandidaten worden aangemoedigd door hun familie en klasgenoten die met spandoeken en toeters het Huis van de Stad voor één ochtend in het jaar op stelten mogen zetten.

Aan het eind van de ochtend maakt de voorzitter van de jury, wethouder Thierry van Vugt, bekend wie de 10de kinderburgemeester van Gouda is geworden. Burgemeester Pieter Verhoeve zal de nieuwe kinderburgemeester direct installeren. De overige kandidaten mogen zich een jaar lang kinderwethouder noemen. Zij krijgen een eigen portefeuille dat past bij hun ideeën voor de stad en worden gekoppeld aan de volwassen wethouder van deze portefeuille. 

Jubileum – 10de kinderburgemeester van Gouda

Dit jaar wordt de 10de kinderburgemeester van Gouda gekozen. Daar zal tijdens de verkiezing speciale aandacht aan gegeven worden. Onder meer met nieuwe duurzame sjerpen een nieuw kinderburgemeesterslied dat gecomponeerd en geschreven is door Evert Josemanders in samenwerking met het Mirakeltheater. Het Mirakelkoor zal het lied tijdens de verkiezing ten gehore brengen. 

Nieuwe sjerp voor de kinderburgemeester en –wethouders

De komende jaren zijn de kinderburgemeester en de kinderwethouders te herkennen aan een nieuwe sjerp. Yvonne Balvers heeft de nieuwe duurzame sjerpen gemaakt. Zij heeft daarvoor stoffen hergebruikt. De rode stof was eerder een rode sjerp van de vrijwilligers van het Gouda750-project verhalen van Gouda. De vrijwilligers hebben allemaal hun sjerp gedoneerd aan het kindercollege.

Voor de kinderburgemeester is een afwijkende sjerp gemaakt met een witte baan in het midden. De stof die Yvonne Balvers hiervoor gebruik heeft, was 26 jaar geleden het ‘hemeltje’ boven het ledikant van haar oudste kind. De nieuwe sjerpen zijn dan ook een mooi voorbeeld van up-cyclen.

Afscheid zittend kindercollege

Burgemeester Verhoeve neemt deze ochtend ook officieel afscheid van Kinderburgemeester Rosalina en de kinderwethouders Anna, Milou, Rick, Romy en Timo. Zij kunnen terugkijken op een heel mooi jaar met vele activiteiten.

Programma
9.30 uur    Aanvang
9.45 uur    Afscheid zittend kindercollege
10.00 uur  Presentaties nieuwe kandidaten
10.30 uur  Pauze
11.15 uur  Bekendmaking en installatie nieuwe kinderburgemeester en –wethouders.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam vandaag 18:49

Bijeenkomst voor energie- en groenprojecten/werkgroepen

Ben je bezig met een project over duurzaamheid of wil je graag meehelpen met een duurzaam project? Kom dan op 20 juni vanaf 19u30 naar de inspiratiebijeenkomst in het Huis van de Stad.