Sint Janskerk

William Flut wil Erasmusglas uit Sint-Jan naar Cinema Gouda verplaatsen

Een welgestelde heer uit Engeland, die graag onder zijn pseudoniem William Flut schuilgaat en verder anoniem wil blijven, kwam met het idee om het Erasmusglas uit de Sint-Janskerk te verplaatsen naar het pand van Cinema Gouda aan de Burgemeester Jamessingel.

sint jan glas erasmus marc mulders.jpg

Dwaasheid Gekroond

Men begrijpt dat dit idee eerst als de Dwaasheid Gekroond werd beschouwd.

Mr. Flut was eerst naar de glazenier gegaan, die het Erasmusvenster ooit had gecreëerd. De voorstelling van het glas betreft kort gezegd, planeten in het universum. De Engelsman echter vroeg of deze ronde cirkels ook gezien mochten worden als zeepbellen, zoals Erasmus ooit een Romeinse uitspraak citeerde: ‘Homo Bulla’, de mens (is slechts als) een zeepbel (in het grote universum).

Vervolgens wist de heer Flut naast de Goudse burgemeester ook de wethouders en de gemeenteraad te overtuigen. Last but not least ook de oud-directeur van het Museumgouda en de kerkrentmeesters van de Sint Jans kerk gingen akkoord.

erasmus glas cinema gouda.jpg

Waarom deze verrassende actie?

Cinema Gouda ligt aan één van de belangrijkste aanvoerwegen naar de stad en de pui van het pand met de ronde vensters leent zich uitstekend voor deze toevoeging. Bovendien zal ’s avonds en ‘s nachts het verlichte Erasmus glas een extra exposure krijgen.

Sommige Gouwenaars die niet bij dit proces betrokken zijn geweest, zullen zich afvragen of dit niet van de zotte is en pure geldverspilling?

Mr. Flut zegt: ‘Zo eenvoudig als ooit het schilderij ‘The Schoolboys’ van de kunstenares Marlene Demas uit het depot van het museum werd gehaald en openbaar op de kunstmarkt werd verkocht, zo heeft de heer Flut ook het glas eenvoudig gekocht voor een aanzienlijke prijs. Als eigenaar mag hij bepalen waar hij het werk tentoonstelt want wie betaalt, bepaalt."

Overigens het reversibele mosaïc venster dat ooit de ruimte van het Erasmus innam, wordt eenvoudig teruggeplaatst. Het kerkbestuur is blij om met de onverwacht verkregen financiën het kerkgebouw geheel klimaat neutraal te maken.

In verband met Erasmus’ Lof der Zotheid, het ster evenement Zotte Zaterdag of de spreuk aan de wand bij de Veerstal, dat Zotheid de ouderdom weert, heeft de heer Flut er bewust voor gekozen om het Erasmus glas in Cinema Gouda op 1 april te laten onthullen door de staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu.

Meer informatie over festiviteiten rondom deze vernisage wordt binnenkort via ZoGouds verspreid.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.