Wooncorporatie gaat flatwoning overleden man toch eerder schoonmaken

Verontwaardigde en boze bewoners van galerijflat aan de Noordhoef in Gouda. Een 60-jarige buurman, die negen dagen geleden overleden op de bank werd aangetroffen, heeft daar hoogstwaarschijnlijk al vanaf begin november gelegen. Maar zijn woning zou pas rond 31 maart worden schoongemaakt. Naar aanleiding van de reacties heeft de wooncorporatie besloten hiermee toch eerder te gaan beginnen: per direct al. Dit tot opluchting van de bewoners.

"Belachelijk, veel te laat", liet een boze buurman aan het tv-programma Hart van Nederland weten terwijl hij allerlei waarschuwende pamfletten op de woning heeft geplakt.

De onderbuurvrouw van de overleden man vond het verschrikkelijk dat ze nog zo lang moet wachten tot het huis onder handen wordt genomen. "Nu is er nog geen stankoverlast maar ik ga daar niet op zitten wachten. Ik slaap onder zijn woning hé?". Volgens de vrouw is de man op de bank gestorven en ook die zou dus nog tot eind maart blijven staan. "Die bank gaat eruit. Al moet ik het zelf doen. Het is gewoon triest. Dat die man alleen is overleden is al zielig genoeg en dan dit", vertelde ze aan Hart van Nederland.

Mozaïek Wonen

Na aandringen van de buren heeft Mozaïek Wonen besloten om in de loop van dinsdag de woning te reinigen en de bank waarop de man is gevonden te laten verwijderen. Buren maakten zich zorgen over mogelijk stankoverlast en zelfs het eventueel doorlekken van lijkvocht.

Mozaïek Wonen wilde aanvankelijk pas de woning eind maart reinigen, omdat de nabestaanden conform het huurcontract tot die tijd hebben om het huis leeg te halen. In samenspraak met de nabestaanden kan de woningcorporatie er met een gespecialiseerd bedrijf er dinsdag al in. 

"Allereerst betreuren we de situatie en gaat ons medeleven uit naar de nabestaanden", zo reageert een woordvoerder van de wooncorporatie. "De huurovereenkomst eindigt wettelijk aan het einde van de tweede maand na het overlijden van de huurder. De dag waarop deze huurder kwam te overlijden is niet exact bekend en hij werd pas in januari gevonden. Daarom geven we de erfgenamen de twee maanden om de woning op te leveren, of zoveel eerder als voor hen wenselijk is."

"We kunnen inmiddels melden dat, na overleg met de nabestaanden, de bank is verwijderd en er een inventarisatie is gedaan door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf."

Sneller ingrijpen

Eigenaar Tuğrul Çirakoğlu van schoonmaakbedrijf De Frisse Kater is gespecialiseerd in dit soort 'extreme' gevallen. Hij zegt dat een voorval als in Gouda niet op zichzelf staat: "De voornaamste reden dat het met regelmaat zo lang duurt voordat er wordt schoongemaakt wanneer er een lichaam is gevonden, is regelgeving. De woning mag vaak niet betreden worden omdat bijvoorbeeld de huur nog niet is afgeschreven of familieleden blijken op de achtergrond een conflict met de woningbouwvereniging te hebben."

Çirakoğlu bepleit echter wel een sneller ingrijpen: "Je moet je vooral realiseren dat een dergelijk sterfgeval natuurlijk een emotionele nasleep met zich meebrengt. Je zult maar een broer hebben die op zo'n manier op zijn eind komt. Maar ook voor omwonenden is het een luguber idee dat je naast of in de buurt van een pand woont waarin zoiets vreselijks is gebeurd. In principe kan lijkenlucht geen kwaad, maar als je in een flat bijvoorbeeld op een centraal luchtsysteem bent aangesloten, zou je die geur dus ook in jouw huis kunnen krijgen en dat wil je beslist niet."

Ongedierte en eenzaamheid

Hij vervolgt: "Als een lichaam twee maanden in huis heeft gelegen is er gevaar voor de volksgezondheid. Lijkvocht kan door een vloer naar beneden sijpelen. Bovendien ontbindt een lichaam en krijg je dus ongedierte zoals maden. Dus maak haast met opruimen zou ik zeggen."

"Zelf zie ik in mijn werk vooral een enorme stijging van eenzaamheid, maar ook van wanhoop. Nu denk ik wel eens als ik ergens binnenkom: op wat voor een planeet leven we? Een intense eenzaamheid, complete verwaarlozing van het appartement. Mensen verhangen zich in een trappengat of aan de radiator. Er is veel verborgen leed achter de voordeuren."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Zorg vandaag 17:28

Verlichte tractoren brengen kerstgroet aan bewoners zorgcentra

Een stoet verlichte tractoren reed vrijdagavond vanuit Stolwijk naar Gouda en weer terug. In Gouda werd een bezoek gebracht aan de bewoners van zorgcentrum De Hanepraij en in Stolwijk aan de bewoners van woonzorgcomplex Wilgenhoven. De initiatiefnemers wilden op deze wijze een kerstgroet aan de bewoners van beide huizen overbrengen.

Calamiteiten vandaag 17:19

Berk valt op dak museumhavencafé IJsselhuis

Een berk bij het Museumhavencafe IJsselhuis is vanacht door de hevige wind afgebroken en vervolgens op het dak terecht gekomen van het voormalige schipperswachtlokaal. Het IJsselhuis liep daarbij flinke schade op, maar kon zondag wel gewoon open.

Voetbal vandaag 16:22

DONK kent weer twee gezichten

Dat bijna een uur uitstekend voetbal spelen en een 3-0 voorsprong nemen geen garantie is voor een eenvoudige zege, werd in de strijd tussen de nummer twee, DONK, en het laaggeplaatste CSW maar weer eens bewezen. De thuisploeg freewheelde ogenschijnlijk eenvoudig naar een ruime voorsprong, maar kwam uiteindelijk billenknijpend nog goed weg met “slechts” een 3-2 overwinning.

Ongeval vandaag 16:07

Auto op z'n kop in water Burgemeester van Reenensingel

Een automobilist raakte zondagmiddag rond 12u20 door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de Burgemeester van Reenensingel en belandde vervolgens met zijn voertuig op z'n kop in het naastgelegen water. De automobilist en een bijrijder zijn er vandoor gegaan en hebben zich nog niet gemeld.

Advertorial gospel vandaag 11:00

Concerten negende editie Black Gospel Night bijna uitverkocht

De feestdagen staan bijna voor de deur. Nog 14 dagen en dan is het zover! Eigenwijze Evenementen B.V., een toonaangevende evenementenorganisatie uit Reeuwijk, kondigt met trots aan dat de 9e editie Black Gospel Night bijna is uitverkocht. Niet verwonderlijk: Black Gospel Night in Gouda brengt vreugde en inspiratie in het hart van de feestdagen.

Voetbal vandaag 10:08

Jodan Boys met zege de feestdagen in

Jodan Boys heeft de laatste competitiewedstrijd van 2023 goed afgesloten. In eigen huis was de ploeg van Erik van Zoest een maatje te groot voor Argon. De Gouwenaars hadden grote delen van de wedstrijd een veldoverwicht, maar hielden Argon lange tijd in de wedstrijd. Uiteindelijk won Jodan Boys toch met duidelijke cijfers: 5-2.