Wordt geschiedenisdocent De Goudse Waarden Filmleraar 2022?

Om meer aandacht te vragen voor de kracht van film in het onderwijslokaal wordt voor de vijfde keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd. Uit de regionale voorrondes in het hele land maken zeven filmleraren, waaronder geschiedenisdocent Mark Hagenaars van De Goudse Waarden in Gouda, kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2022. De uitslag wordt vandaag, woensdag 16 november, bekend gemaakt.

Mark Hagenaars is docent Geschiedenis op De Goudse Waarden in Gouda. Hij is een veelzijdig docent en gebruikt film niet alleen als middel, maar ook als doel door bijvoorbeeld de optie te geven om opdrachten in videovorm in te leveren. Hij geeft leerlingen de vrijheid om een en ander op een eigen manier vorm te geven, zodat deze eigenaarschap en betrokkenheid ervaart.

Daarnaast maakt hij toffe filmpjes over allerlei geschiedenisonderwerpen en plaatst deze op zijn YouTube-kanaal Geschiedenis in beweging. Hij speelt in op de vraag van scholieren door via beeld actuele thema's en examenstof uit te leggen.

Bunker

Toen CSG De Goudse Waarden uit Gouda tijdelijk moest verhuizen omdat de school verbouwd werd, kwamen ze op een wel heel bijzondere locatie terecht. De school mocht zich twee jaar vestigen in een kazerne met daaronder een atoombunker die nog stamt uit de Koude Oorlog. Voor geschiedenis docent Mark Hagenaars kwam dit als een cadeautje. ‘Het leek mij fantastisch om dit te gebruiken als alternatieve opdracht bij het thema ‘Koude Oorlog’ waar we op dat moment mee bezig waren in de bovenbouw’, vertelt Mark enthousiast.

Bij hoge uitzondering kregen Mark en een aantal andere collega’s toestemming om een kijkje te nemen in de atoombunker. ‘Eigenlijk mag niemand in de bunker komen, omdat deze nog van defensie is’, vertelt Mark. ‘Ten tijde van de Koude Oorlog werd de bunker gebruikt als coördinatiepunt als er een atoomramp zou plaatsvinden. Het is een heel fascinerend ding.’ De bunker leende zich perfect voor Marks les. Met behulp van oorspronkelijke beelden die hij in de bunker heeft genomen, heeft Mark een digitale escaperoom ontwikkeld: ‘Zo combineer ik in een les kenmerken van de Koude Oorlog in Nederland met een spel.’

Beeld & Geluid besteedde hier ook aandacht aan. Zie onderstaande link.

 

goudse waarden mark hagenaars filmleraar van het Jaar 2022.jpg

Genomineerden

De andere genomineerden geven zowel les in het basis als voorgezet onderwijs in Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Buitenpost, Gouda en Vlissingen. De Filmleraar van het Jaar 2022 wordt in november bekendgemaakt.

Steeds meer leraren zijn bezig met les geven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en te begrijpen. Daarnaast verlevendigen ze het eigen curriculum, bijvoorbeeld door film in te zetten om complexe maatschappelijke vraagstukken als racisme beter te begrijpen, leerlingen te motiveren boeken te lezen na het zien van een boekverfilming, of bewoners van bejaardenhuizen te interviewen voor een korte film over de koude oorlog. 

Vakjury

De vakjury verdiept zich de komende tijd in deze toptalenten en bestaat dit jaar uit opleider van de minor Filmeducatie & Mediawijsheid aan de Hogeschool Leiden Tjeerd Dijkstra, filmjournalist van dagblad Trouw Remke de Lange, filmmaker Sam Yazdanpanna, Filmleraar van het Jaar 2021 Elroy Gramsbergen en een van de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, de scholier Daniel Shen.

Dé Filmleraar van het Jaar 2022 wordt 16 november, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), bekend gemaakt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 19:16

Global Goals Dashboard maakt inzichtelijk hoe Gouda ervoor staat

Hoeveel mensen in Gouda leven onder of rond het sociaal minimum? Hoe is de ontwikkeling van de woningvoorraad in onze stad? Hoe staat het met de gezondheid van Gouwenaars? Hoeveel CO2-uitstoot heeft Gouda afgelopen jaren bespaard? Is de kwaliteit van onze wateren verbeterd? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te vinden op het nieuwe Global Goals Dashboard dat de gemeente Gouda deze week heeft gelanceerd.

Gemeente vandaag 18:58

Gouda maakt einde aan lange BKR-registratie na schuldentraject

Om inwoners te helpen hun leven sneller op te pakken na een schuldhulpregeling kort de gemeente Gouda de BKR-registratie fors in. De registratie blijft niet langer 5 jaar staan, maar slechts 6 maanden. “We willen dat mensen sneller perspectief krijgen en weer volwaardig mee kunnen doen in de samenleving”, licht wethouder Armoedebestrijding Jan Kees Oppelaar toe.

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:58

Beweegmakelaars SPORT•GOUDA op vaste tijden te vinden in wijken

SPORT•GOUDA wil ervoor zorgen dat alle inwoners van Gouda gaan (én blijven) bewegen. Niet iedereen vindt het echter even gemakkelijk om een keuze te maken in het uitgebreide sport- en beweeglandschap dat Gouda biedt. Ook kan de financiële situatie een drempel opwerpen om te gaan sporten of lid te worden van een sportvereniging. Bij al dit soort vragen zijn de beweegmakelaars van SPORT•GOUDA de aangewezen personen om hulp te bieden.

Advertorial Groen vandaag 18:52

Wandel mee met Groene Avondvierdaagse

Buurtgroen Gouda en Velt Groene Hart houden van 1 tot en met 4 juli voor de allereerste keer de Groene Avondvierdaagse! Je loopt vier avonden langs bekende en onbekende groene pareltjes in Gouda. Buurtgroen Gouda is onderdeel van Gouda Bruist.