Wordt geschiedenisdocent De Goudse Waarden Filmleraar 2022?

Om meer aandacht te vragen voor de kracht van film in het onderwijslokaal wordt voor de vijfde keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd. Uit de regionale voorrondes in het hele land maken zeven filmleraren, waaronder geschiedenisdocent Mark Hagenaars van De Goudse Waarden in Gouda, kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2022. De uitslag wordt vandaag, woensdag 16 november, bekend gemaakt.

Mark Hagenaars is docent Geschiedenis op De Goudse Waarden in Gouda. Hij is een veelzijdig docent en gebruikt film niet alleen als middel, maar ook als doel door bijvoorbeeld de optie te geven om opdrachten in videovorm in te leveren. Hij geeft leerlingen de vrijheid om een en ander op een eigen manier vorm te geven, zodat deze eigenaarschap en betrokkenheid ervaart.

Daarnaast maakt hij toffe filmpjes over allerlei geschiedenisonderwerpen en plaatst deze op zijn YouTube-kanaal Geschiedenis in beweging. Hij speelt in op de vraag van scholieren door via beeld actuele thema's en examenstof uit te leggen.

Bunker

Toen CSG De Goudse Waarden uit Gouda tijdelijk moest verhuizen omdat de school verbouwd werd, kwamen ze op een wel heel bijzondere locatie terecht. De school mocht zich twee jaar vestigen in een kazerne met daaronder een atoombunker die nog stamt uit de Koude Oorlog. Voor geschiedenis docent Mark Hagenaars kwam dit als een cadeautje. ‘Het leek mij fantastisch om dit te gebruiken als alternatieve opdracht bij het thema ‘Koude Oorlog’ waar we op dat moment mee bezig waren in de bovenbouw’, vertelt Mark enthousiast.

Bij hoge uitzondering kregen Mark en een aantal andere collega’s toestemming om een kijkje te nemen in de atoombunker. ‘Eigenlijk mag niemand in de bunker komen, omdat deze nog van defensie is’, vertelt Mark. ‘Ten tijde van de Koude Oorlog werd de bunker gebruikt als coördinatiepunt als er een atoomramp zou plaatsvinden. Het is een heel fascinerend ding.’ De bunker leende zich perfect voor Marks les. Met behulp van oorspronkelijke beelden die hij in de bunker heeft genomen, heeft Mark een digitale escaperoom ontwikkeld: ‘Zo combineer ik in een les kenmerken van de Koude Oorlog in Nederland met een spel.’

Beeld & Geluid besteedde hier ook aandacht aan. Zie onderstaande link.

 

goudse waarden mark hagenaars filmleraar van het Jaar 2022.jpg

Genomineerden

De andere genomineerden geven zowel les in het basis als voorgezet onderwijs in Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Buitenpost, Gouda en Vlissingen. De Filmleraar van het Jaar 2022 wordt in november bekendgemaakt.

Steeds meer leraren zijn bezig met les geven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en te begrijpen. Daarnaast verlevendigen ze het eigen curriculum, bijvoorbeeld door film in te zetten om complexe maatschappelijke vraagstukken als racisme beter te begrijpen, leerlingen te motiveren boeken te lezen na het zien van een boekverfilming, of bewoners van bejaardenhuizen te interviewen voor een korte film over de koude oorlog. 

Vakjury

De vakjury verdiept zich de komende tijd in deze toptalenten en bestaat dit jaar uit opleider van de minor Filmeducatie & Mediawijsheid aan de Hogeschool Leiden Tjeerd Dijkstra, filmjournalist van dagblad Trouw Remke de Lange, filmmaker Sam Yazdanpanna, Filmleraar van het Jaar 2021 Elroy Gramsbergen en een van de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, de scholier Daniel Shen.

Dé Filmleraar van het Jaar 2022 wordt 16 november, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), bekend gemaakt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ontmoetingsplaats gisteren 18:51

Lentegesprekken brengen de buurt dichter bij elkaar

Wat zou er gebeuren als je met zes buren bij elkaar komt en echt naar elkaar zou luisteren? Gouda Bruist organiseert in mei en juni Lentegesprekken om Gouwenaars te stimuleren om een gesprek te organiseren in de huiskamer of in het buurthuis. Eerder al voor de Wintergesprekken en nu voor de Lentegesprekken wordt de werkvorm ‘Stroopwafel Gesprekken’ gebruikt.

Advertorial Onderwijs gisteren 18:45

Geschiedenisdocent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Algemeen gisteren 18:43

Wandel mee voor vrijheid en vrede!

Zondag 5 mei viert Gouda haar vrijheid. Maar rondom, dichtbij en verder weg, leven mensen in onvrijheid en heerst er oorlog. Hoe vanzelfsprekend zijn vrijheid en vrede eigenlijk? Hoe is het als je niet jezelf mag zijn – of om te moeten vluchten? En hoe kunnen mensen ondanks hun verschillen vreedzaam samenleven?

Advertorial Winkels gisteren 17:47

Actie bij opening ACTION: iedereen big shopper en kraskaart

Action Winkelcentrum Bloemendaal gaat zaterdag 20 april vanaf 8u30 feestelijke open. De populaire winkelketen opent de winkel van zo'n duizend vierkante meter op de eerste verdieping van het Goudse winkelcentrum. Action heeft ook meteen een mooie actie: iedere bezoeker krijgt een big shopper en een kraskaart.