Wordt Gouda de bijvriendelijkste gemeente 2023?

Welke gemeente mag zich vanaf 10 maart een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen? Nederland Zoemt selecteerde vier gemeentes die voor deze titel in aanmerking komen: Waadhoeke, Gouda, Maasgouw en Almere. Zij zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. En maken zich daarmee sterk voor het lot van bedreigde wilde bijen.

Helft alle bijensoorten bedreigd

De erkenning wordt op 10 maart uitgereikt en is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu. De initiatiefnemers proberen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel te verbeteren. En dat is hard nodig. 
 
In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.
 
Gemeentes Waadhoeke, Gouda, Maasgouw en Almere zetten een stapje extra voor de wilde bij. Zo wordt in Waadhoeke en Maasgouw samengewerkt met waterschappen, agrariërs, natuurorganisaties, bedrijven, onderwijs en bewoners om te zorgen voor meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen. Gouda zet zich sinds 1980 in voor natuurvriendelijke bermen, en met succes. Ze delen hun kennis en ervaring met omliggende gemeentes, die regelmatig op werkbezoek komen. In Almere zijn het afgelopen jaar veel bermen en grasvlakken omgetoverd tot kruidenrijk grasland – meer voedsel voor bijen dus!  Ook werkt Almere aan meer natuurlijke nestelplekken.
 
Wat is een bijvriendelijke gemeente?
 
Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden vaste planten en bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.
 
Verkiezing Bijvriendelijkste Gemeente
 
De Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Op de landelijke Natuurwerkdag, 10 maart, wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. De winnende gemeente ontvangt onder meer een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Brand gisteren 20:56

Camperbus zwaar beschadigd door brand

In een aan de Bodegraafsestraatweg geparkeerde camperbus is donderdagavond rond 20u10 brand ontstaan en brand uitgebroken. De camperbus heeft aan de achterkant vlam gevat waardoor de complete achterkant is uitgebrand. 

Advertorial Koningsnacht gisteren 20:46

Zie hier het programma voor Koningsnacht

Gouds Geluk houdt op 26 en 27 april voor de eerste keer Koningsnacht en Koningsdag in Gouda. Onder de naam ‘Oranje Geluk’ kondigde de organisatie begin maart de evenementen aan. Inmiddels is bekend wie er wanneer optreedt op Koningsnacht en wat er allemaal te doen is tijdens Koningsdag. Ook krijg je hier praktische informatie over hardcups en betalen.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed gisteren 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.

Ere wie ere toekomt gisteren 16:19

Twaalf Gouwenaars ontvangen Koninklijke onderscheiding

Het is op vrijdag 26 april ook Lintjesregen in Gouda. Twaalf Gouwenaars ontvangen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve. Rond 13u00 zie je op www.ZoGouds.nl welke Gouwenaars een Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Ze ontvangen een onderscheiding voor hun geweldige en grote inzet als vrijwilliger voor de samenleving.

Advertorial Theater gisteren 14:08

Staatssecretaris maakt in schouwburg kennis met Theaterdelta Zuid-Holland

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Goudse Schouwburg. Dit om daar kennis te nemen van de plannen van de Theaterdelta Zuid-Holland, het samenwerkingsverband van de Goudse Schouwburg, Kunstmin Dordrecht en Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal.