Wouter Kolff nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland

Wouter Kolff wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Hij volgt Jaap Smit op, die in oktober vorig jaar zijn vertrek aankondigde. De benoeming van de nieuwe commissaris van de Koning gaat op 1 september in.

Eervol

Wouter Kolff, 48 jaar, is op dit moment burgemeester van Dordrecht. 'Erg eervol om voorgedragen te zijn als de nieuwe commissaris van de Koning in onze provincie', schrijft hij in een eerste reactie op X.
 
'Ik zal de warme contacten met de Dordtenaren erg missen, maar blijf me voor Hollands oudste stad inzetten, evenals voor de vele andere steden en dorpen in de vijftig gemeenten van Zuid-Holland', aldus de VVD'er, die eerder burgemeester was van Veenendaal en wethouder in Nieuwegein.

'Blij en verheugd'

'We zijn blij en verheugd', zegt Sinan Özkaya, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA en voorzitter van de vertrouwenscommissie van de provincie Zuid-Holland, op zijn beurt na het bekendmaken van de beoogde provinciebaas. 'We zijn tot een mooie voordracht gekomen en we zijn er heel blij mee. We kijken uit naar de komst en de benoeming.'

De voorman van de grootste fractie in Provinciale Staten van Zuid-Holland noemt Kolff 'een heel prettig mens om mee om te gaan'. 'Daar straalt ook uit dat hij een verbindend persoon is. Dat verbindende karakter zal hij moeten inzetten. Dat is voor ons als Provinciale Staten belangrijk. En: hij kan zijn eigen opvolger straks gaan benoemen.'
 
Özkaya vertelde eerder op de dag aan Provinciale Staten, in zijn rol als voorzitter van de vertrouwenscommissie, welke twee sollicitanten de vertrouwenscommissie het meest geschikt vindt om Jaap Smit op te volgen. De Statenleden beslisten vervolgens in een besloten vergadering of ze het advies overnemen en in welke volgorde ze de twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken.
 
Alleen de naam van de kandidaat die op één staat en normaal gesproken de nieuwe commissaris van de Koning wordt, is bekendgemaakt. De minister van Binnenlandse Zaken volgt deze aanbeveling van Provinciale Staten meestal op en draagt de kandidaat dan voor benoeming voor aan koning Willem-Alexander.
 
provincie jaap smit wapen.jpg

Smit na 10 jaar met pensioen

Jaap Smit (CDA) startte in januari 2014 als commissaris van de Koning in Zuid-Holland, als opvolger van Jan Franssen. En nu, tien jaar later, mag hij met pensioen.

Tot aan zijn vertrek gaat Smit nog volop door, zei hij eerder. 'Er liggen grote opgaven op ons bord waarin de provincie een belangrijke rol speelt. Zoals het stikstofdossier en de woningbouw.'

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 10:33

Docent Mark Hagenaars laat leerlingen Gouds Geschiedenis Examen maken

Deze weken worden de centrale examens voor het voortgezet onderwijs afgewerkt. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken.

Advertorial Evenementen vandaag 10:08

Grootste editie ooit van IJssel- en Josephmarkt op tweede Pinksterdag

Bereid je voor op de grootste en meest bruisende editie ooit van de jaarlijkse IJssel- en  Josephmarkt, gehouden op tweede Pinksterdag. De organisatie kondigt aan dat ze dit jaar een recordaantal inschrijvingen heeft ontvangen van  enthousiaste buurtbewoners die hun tweedehands spullen komen verkopen tijdens dit populaire evenement.

Waterpolo vandaag 09:49

Nipte zege waterpoloërs GZC Donk in halve finales play-offs tegen UZSC

De waterpoloërs van GZC Donk hebben vrijdagavond een moeilijke en nipte zege geboekt op USZC. In het Groenhovenbad werd het uiteindelijk 13-12 voor de ploeg van Ingmar Veenhuis, na de periodestanden 2-5, 8-8 en  9-11. Zaterdagavond, aanvang 21u00, speelt GZC Donk de terugwedstrijd in zwembad De Krommerijn in Utrecht.  

Evenementen vandaag 09:02

Openstellingen van voormalige NTC-bunker van PWA-kazerne

De voormalige bunker van het Nationaal Territoriaal Commando – NTC aan de Groen van Prinsterersingel 44 wordt tweemaal voor publiek opengesteld. Op zaterdag 1 juni en zaterdag 15 juni tussen 10u00 en 16u00 is de NTC-bunker open voor het Gouds-publiek en uiteraard ook voor andere belangstellenden.

Afval milieu schoonmaak vandaag 09:00

Arno van Haasterecht wordt directeur Cyclus

De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders verder bouwen aan de organisatie.