Zie hier Gouda750jaar de aftermovie

Tijdens de bijeenkomst Atelier800, maandagavond in de Chocoladefabriek, ging de aftermovie van Gouda750jaar in première. Zes maanden lang een feest van, voor en door de stad. Organisatoren, vrijwilligers, bezoekers en bedrijven: bedankt!

Gouda was jarig

Gouda was jarig en dat hebben we geweten! Na sobere coronajaren kon het weer: samenkomen in alle mogelijke vormen. En dat deden we. Samen vierden we 750 jaar stadsrechten voor ons prachtige Gouda. En alles wat onze stad zo mooi maakt, was aanwezig. We vierden veelkleurigheid, verdraagzaamheid en saamhorigheid.

Die veelkleurigheid, het centrale thema, was overal zichtbaar in de stad en kwam vooral tot leven door de Gouwenaars zelf. Dankzij de inzet van programmamakers, de sponsoren en de honderden vrijwilligers was het feest. In de wijken, op scholen, festivalterreinen, de verzorgingshuizen, met verenigingen en bedrijven: iedereen deed mee.

Muziek en taart

Want feestvieren is meer dan uitbundige muziek en taart. Feestvieren in Gouda is zorgen dat iedereen mee kan doen. Of je nu van rustige wandelingen of van knallende feesten houdt. Een half jaar lang was er voor ieder wat wils. Georganiseerd voor en door Gouwenaars.

Een ander belangrijk thema ‘Geef Gouda door’ kreeg onverwacht een wel heel mooie vorm. In de finaleweek werd baby Lars geboren in de Korte Akkeren, de 75.000ste inwoner van Gouda. Zoiets valt natuurlijk niet vooraf te bedenken.

In hetzelfde weekend dat Lars geboren is, was er in de stad een finale vol cultuur: verrassend theater, muziek, een projectie uit Japan, de XXL taart en meer. Zelfs de af en toe vallende herfstbuitjes konden de pret niet drukken. Gewapend met regenjassen en paraplu’s ging het feest gewoon door. Een waardige afsluiting van een half jaar vol hoogtepunten en activiteiten, van de koninklijke opening tot pareltjes van projecten die de kracht en veelkleurigheid van Gouda tot leven brachten.

Op naar Gouda800jaar

We keken terug en we kijken vooruit om Gouda mooier, inclusiever en duurzamer door te geven. Leunend op onze rijke historie en met aandacht voor de kracht van de stad en de wil om samen te werken. Nagloeiend van de mooie herinneringen aan het feestjaar geven we Gouda door. Daarbij houden we de verbinding die we ervoeren tijdens dit speciale feestjaar vast in de toekomst. Op naar Gouda 800. Geef Gouda door!

Film Stephan van Rijn | Onsightmedia
Gedicht en stem Chris Bellekom


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.