Zomertijd is ingegaan: 's avonds is het nu een uur langer licht

In de nacht van zaterdag op zondag is de zomertijd ingegaan. Dat betekent dat de klok om 2u00 een uur is vooruitgezet naar 3u00. Veel mensen slapen hierdoor een uur minder dan normaal.

Besparen

De zomertijd werd in 1977 ingevoerd zodat mensen meer gebruik kunnen maken van daglicht. Zo kunnen ze bijvoorbeeld besparen op elektrische verlichting. Het verzetten van de klok zorgt ervoor dat het 's ochtends langer donker is en 's avonds langer licht.

Tegenstanders van de zomertijd vragen zich af hoeveel energie de aanpassing nou echt bespaart. Ook zeggen veel mensen fysiek last te krijgen van de verschuiving. Het zou hun biologische klok verstoren.

Daarnaast zorgt het verzetten van de klok voor meer aanrijdingen van wild. Dieren zoals reeën, herten en wilde zwijnen moeten wennen aan het ritme van de mens.

In het laatste weekend van oktober wordt de klok weer een uur teruggezet en gaat de wintertijd in. De wintertijd geldt als de 'normale' tijd.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Energie gisteren 19:00

Wellicht veld met zonnepanelen naast voetbalcomplex DONK

Vorig jaar zijn Goudse inwoners gevraagd op welke locaties zonnevelden gewenst zijn en waar niet. Daaruit is naar voren gekomen dat in Gouda voorlopig maar één zoeklocatie mogelijk is: naast het voetbalveld van Donk.

Archeologie gisteren 18:46

Provincie maakt twee ton vrij om burgers te betrekken bij archeologie

De Provincie Zuid-Holland opent ook dit jaar de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. Er is een budget van 200.000 euro beschikbaar voor activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van burgers bij archeologie in Zuid-Holland. Vanaf vandaag, maandag 15 juli, kunnen aanvragen worden ingediend.