Stadsbeiaardier mag weer kerstliederen spelen, maar niet op carillon bij boom

De organisatie van Gouda bij Kaarslicht brak vorig jaar bij de 67-ste editie met een heel oude traditie. Er waren geen  carillonklanken door de stadsbeiaardier te horen bij Kaarsjesavond bij de zang en het aanlichten van de Kongsbergse kerstboom. Daarmee brak de organisatie met een traditie sinds 1956. Gouda bij Kaarslicht heeft daar  kennelijk spijt van. Want stadsbeiaardier Boudewijn Zwart mag tijdens het programma bij de Boom nu weer een aantal kerstliederen spelen. Weliswaar niet van oudsher vanaf het mobiele carillon, maar vanaf het carillon in de Sint-Janstoren. 

Nieuwe tradities

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities Hans. Maar kom je wel meezingen op de Markt?", zo vroeg de organisatie van Gouda bij Kaarslicht vorig jaar aan Hans van Dijk, die het gemis aankaartte.

"Zo jammer. Kaarsjesavond is niet meer hetzelfde. Ik sla over denk ik. Vraag me af waarom. Was werkelijk een uniek gebeuren met het carillon", zo reageerde Van Dijk teleurgesteld.

"Soms is het tijd voor nieuwe tradities", zo herhaalde Carolien Meus namens Stichting Gouda bij Kaarslicht desgevraagd. "Jarenlang is geroepen om een meer meezing gehalte in het programma bij de boom. Aan die wens willen we dit jaar invulling geven. Dat betekent dat we andere keuzes hebben gemaakt..."

We kregen - zoals we allemaal nog weten - in plaats van de traditionele kerstliedjes op het carillon een populaire pop-, disco- en meezing-versie met veel licht en geluid vanaf een groot podium en transparante luifel voor de ingang van het stadhuis. We zijn benieuwd wat de 68-ste editie ons gaat brengen en of de organisatie naar de woorden van Hans van Dijk geluisterd heeft. 

Maria Blom

In 1956 zette Maria Blom de allereerste “kaarsjesavond” luister bij, zij bespeelde de beiaard vanaf de Sint Janstoren. Dit “kaarsjesavond” zou uitgroeien tot een gebeurtenis die door het hele land bekendheid kreeg. In 1964 speelde Maria voor het eerst met een mobiele beiaard tijdens kaarsjesavond. 

Zie ook Stadsbeiaardier Maria Blom – carillontorens.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Fairtrade Gouda vandaag 12:02

Thema Fairtrade Week: eerlijke mode

Thema van de Fairtrade Week van dit jaar is Fair Fashion: eerlijke mode. Hiervoor geldt het voor fairtrade kenmerkende principe van eerlijke handel. Fairtrade Gouda doet van 4 tot en met 12 mei met de Fairtrade Week mee met activiteiten bij Terre des Hommes aan de Lange Groenendaal, bij verschillende kledingwinkels en met een speciale stadswandeling.

Calamiteiten vandaag 10:20

Agent in centrum Gouda mishandeld door 36-jarige man

Een 36-jarige man is zaterdagmiddag aangehouden in de Wilhelminastraat nadat hij een agent in zijn gezicht had geslagen. Agenten spraken de man aan omdat hij overlast veroorzaakte en dronken was. Uit het niets kreeg een agent een klap in zijn gezicht. 

Advertorial Zorg vandaag 08:00

Wil jij switchen van werkgever of als zij-instromer de (ouderen)zorg ingaan?

Bij woonzorgorganisatie Domus Valuas snappen ze dat het best een grote stap kan zijn om te switchen van werkgever of om als zij-instromer de (ouderen)zorg in te gaan. Wil jij op een laagdrempelige manier kennismaken met Domus Valuas of wil je meer informatie over een specifieke vacature? Plan dan nu via een digitaal momentje in met één van de recruiters Marianne of Shanise!

Advertorial Theater gisteren 11:41

Anthony dos Santo komt zijn expertise delen in De Goudse Schouwburg

De Goudse Schouwburg en gro-up slaan de handen weer ineen voor een nieuwe serie workshops en masterclasses tijdens Express Yourself, het jaarlijkse jongerenproject. De workshopmaand Smaakmakers biedt een unieke kans om jongeren gratis kennis te laten maken met bekende artiesten in de Urban scene, zich te laten inspireren en hun talent te ontwikkelen.