Geschiedenis gisteren 19:15

Eeuwige roem voor (Vergeten Levens)Redders van Holland

In Amerika geloven ze tot op de dag van vandaag in het niet bestaande verhaal van Hansje Brinker, een jongentje  die met zijn vinger in een dijk heel Nederland redde. De Krimpenerwaard had haar eigen helden die hun schepen tegen een gat in de dijk aanstuurden. Arie Evegroen verdiende daarmee zijn geuzennaam en eeuwige roem als Redder van Holland, een titel die hij later moest delen.

Geschiedenis gisteren 18:29

Het scheelde maar een paar centimeter in Gouda

We gedenken morgen 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 voltrok de grote stormramp in Nederland. In die ene nacht, 70 jaar geleden, liet de natuur haar niets ontziende kracht zien en verwoestte vele levens. In Zeeland vielen meer dan 1800 doden. Vrij onbekend is dat ook Zuid-Holland (en dus ook Gouda) bedreigd werd door de combinatie springtij en een zware noordwesterstorm.

Gezondheid en welzijn gisteren 16:59

Kortere openingstijden corona testlocatie Gouda

De corona testlocaties van Hecht GGD Hollands Midden zijn per 6 februari korter open. De testlocaties in Gouda en Leiden zijn vanaf dan dagelijks geopend van 8u30 tot 12u00. Steeds minder mensen maken gebruik van de mogelijkheid om zich bij de GGD te laten testen. Voor de meeste mensen is een zelftest voldoende.

Ontmoetingsplaats gisteren 13:11

Dirk Kuyt Foundation schenkt schuiftafeltennistafel aan Gemiva

De bewoners van locatie Karnemelksloot Gouda van Gemiva hebben een schuiftafeltennistafel via de Dirk Kuyt Foundation in ontvangst en in gebruik mogen nemen. Voor de bewoners van deze locatie was dit een heugelijke gebeurtenis. “Ik wil altijd wel meer bewegen en schuiftafeltennis is iets wat we allemaal kunnen. Dus dan is de drempel ook veel lager om te gaan bewegen”, zo laat bewoner Karin van Dijk enthousiast weten.

Ondernemen gisteren 11:53

Adviesbureau DWA winnaar Ondernemersprijs Midden-Holland

Onder applaus van de ruim vijfhonderd aanwezigen werden De Nieuwe Polderkeuken uit Stolwijk, Vanderloo uit Waddinxveen en DWA uit Gouda, maandagavond in de Goudse Schouwburg uitgeroepen tot winnaars van de Ondernemersprijs Midden-Holland 2023.

Maak Gouda Duurzaam gisteren 09:33

Pompen of verzuipen: debat over eerlijke energietransitie

Kan ik mijn gasrekening nog wel betalen? Kunnen we in 2040 wel van het aardgas af? Hoe gaan we het warm houden? Wat doen de gemeente, de woningcorporaties en de bedrijven? Op vrijdag 17 februari vindt in de Chocoladefabriek Pompen of verzuipen plaats: een debat over eerlijke energietransitie.

Wonen en bouwen gisteren 08:56

Wooncorporatie gaat flatwoning overleden man toch eerder schoonmaken

Verontwaardigde en boze bewoners van galerijflat aan de Noordhoef in Gouda. Een 60-jarige buurman, die negen dagen geleden overleden op de bank werd aangetroffen, heeft daar hoogstwaarschijnlijk al vanaf begin november gelegen. Maar zijn woning zou pas rond 31 maart worden schoongemaakt. Naar aanleiding van de reacties heeft de wooncorporatie besloten hiermee toch eerder te gaan beginnen: per direct al. Dit tot opluchting van de bewoners.

Advertorial Maak Gouda Duurzaam gisteren 08:28

Gouda gaat helpen 29.000 woningen te isoleren

De gemeente Gouda gaat eigenaren van woningen helpen met isoleren. Zo zorgen we er samen voor dat we kunnen overstappen naar een andere manier van verwarmen. Op weg naar een toekomst zonder aardgas.

Onderwijs gisteren 08:19

Wil jij in het onderwijs? Ga eens BinnenKijken bij Goudse scholen

Wie altijd al in het onderwijs heeft willen werken of eens de sfeer op school wilt meemaken, krijgt nu de kans: van maandag 13 tot en met donderdag 16 maart openen scholen in Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen hun deuren voor zij-instromers, onderwijsassistenten en klassenassistenten.

Advertorial Cursussen en workshops gisteren 08:05

Groeiende belangstelling voor cursussen Volksuniversiteit

Bij de Volksuniversiteit Gouda starten de komende maanden meer dan 40 verschillende cursussen, over de meest uiteenlopende onderwerpen. De belangstelling voor de cursussen van de Volksuniversiteit is weer groot dit jaar, zelfs iets hoger dan voor de Corona periode.  

Ondernemen gisteren 07:36

Dit zijn de winnaars van Ondernemersprijs Midden Holland

Tijdens een feestelijk event in De Goudse Schouwburg zijn maandagavond de winnaars bekendgemaakt van de Ondernemersprijs Midden-Holland 2023. Winnaar in de categorie Detailhandel en Horeca werd De Nieuwe Polderkeuken uit Stolwijk. VanderLoo uit Waddinxveen pakte de eer en titel in de categorie MKB. In de categorie Grootzakelijk ging DWA uit Gouda met de titel naar huis. Wilfried de Jong (Nederlands theatermaker, televisieprogrammamaker, tv-presentator, acteur en schrijver) had de presentatie van het jaarlijkse ondernemersfeest in handen.

Geschiedenis 30 jan. 2023 17:20

Watersnood 1953 maakt nu meer los dan ooit

De Watersnood van 1953 maakt nu meer los dan ooit. De belangstelling voor de grootste natuurramp van Nederland is dit jaar ongekend groot. Dat merken ze in Zeeland, maar zeker ook in het gebied aan en rond de Hollandsche IJssel. Bij het monument 'Het dubbeltje op z'n kant' bij de smalle Groenendijk in Nieuwerk aan den IJssel, waar vijf helden met twee binnenvaartschepen het water konden tegenhouden, is het de afgelopen weken een komen een gaan van kijkers. De herdenking van 70 jaar Watersnoodramp trok afgelopen weekend wel vierhonderd bezoekers naar het Gemaal in Haastrecht. 

Advertorial Onderwijs 30 jan. 2023 16:42

Met Future heeft De Goudse Waarden de opleiding van de toekomst

Future, de nieuwste opleiding van De Goudse Waarden, is bedoeld voor leerlingen met vmbo-advies die graag op ontdekking gaan en aan de slag willen met nieuwe technologie of creatief kunnen denken. Je komt er veel van te weten bij het Open Huis op vrijdag 3 februari, van 18u30 tot 20u30, op De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat.    

Maak Gouda Duurzaam 30 jan. 2023 15:54

Meer Bomen Nu van start in Gouda 

De gemeente Gouda en Meer Bomen Nu slaan op 4 februari de handen ineen om zaailingen te redden en roept iedereen op om te helpen. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken.

Winkels 30 jan. 2023 11:31

AH-inzamelingsactie voor Goudse Voedselbank

Albert Heijn houdt komende vrijdag en zaterdag een inzamelingsactie voor de Voedselbank, die erop gericht is geen enkel kind met honger naar school te laten gaan. Het motto van de actie is dan ook: ‘Op een lege maag kun je niet leren’. 

Sport 30 jan. 2023 11:17

Ereprijzen Goudse Reddingsbrigade bij Internationale Ontmoeting

Het Lifesaving Team van de Goudse Reddingsbrigade kwam afgelopen zondag in actie tijdens de Internationale Ontmoeting in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. De Goudse Reddingsbrigade deed mee met drie teams en elk team viel in de prijzen. De senioren dames en heren behaalden in het ploegenklassement ook nog eens de meeste punten en mochten daarom de wisselbeker mee naar het Groenhovenbad nemen.

Weer in Gouda 30 jan. 2023 10:44

Het is een waterkoude dag

Maandag begint de daglichtperiode vrij zonnig. Na verloop van tijd worden er stapelwolken gevormd, deze groeien geleidelijk in omvang. Er waait een matige tot vrij krachtige wind, windkracht 4 à 5 Beaufort uit het noordwesten. De temperatuur loopt geleidelijk op van 6 graden Celsius rond zonsopkomst naar 8 graden rond het middaguur.

Onderwijs 30 jan. 2023 10:09

Driestar en Coornhert Gymnasium grijpen naast titel NK Debatteren

Maar liefst twee Goudse scholen stonden zaterdag 28 januari in de finale van het NK Debatteren havo/vwo: het Driestar-Wartburg College en het Coornhert Gymnasium. Op de Radboud Universiteit in Nijmegen debatteren zesentwintig scholierenteams uit heel Nederland tijdens deze 25-ste editie om de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Debatteren. Die ging uiteindelijk naar het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Sport 30 jan. 2023 09:54

Dames en heren GZC Donk behouden kopposities

Het Eredivisie waterpoloweekend zit er weer op. De dames en de heren van GZC Donk behielden daarbij hun kopposities. De dames van GZC Donk wonnen thuis gemakkelijk van Het Ravijn: 10-3. Bij de mannen won GZC Donk het afgelopen weekeinde twee keer: ZPB H&L Productions - GZC Donk 10-14 en Het Ravijn - GZC Donk: 10-12.

Ongeval 30 jan. 2023 09:36

Bestelwagen klapt op lantaarnpaal, bestuurster aangehouden

Een bestuurster van een bestelbus is zondagavond rond 22u25 op de rotonde aan de Provincialeweg - N207 op een lantaarnpaal geklapt. De 43-jarige bestuurster uit Berkel en Rodenrijs raakte niet gewond bij het eenzijdige ongeval. Ze is wel aangehouden en meegenomen naar het politiebureau wegens rijden onder invloed.

Verkeer en vervoer 29 jan. 2023 20:10

A20 langer dicht, spoedreparatie niet geslaagd

De A20 tussen Moordrecht en Gouda is zondag de hele dag afgesloten in de richting van Gouda. Dit komt door een spoedreparatie aan het aquaduct die langer duurt dan verwacht, meldt de ANWB. Om die reden is op de A12 richting Utrecht ook maar één rijstrook open.